POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
7 Eylül 2023 Perşembe - 10:22

İzmir iş dünyasından OVP yorumları!

İzmir iş dünyası temsilcileri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın kamuoyu ile paylaştığı Orta Vadeli Programı (OVP) değerlendirdi. Gerçekçi ve ayakları yere basan bir program olduğu fikrinde birleşen iş dünyası temsilcileri, özellikle 2023 beklentilerinin son derece gerçekçi olduğunu, ancak 2024 enflasyon ve büyüme hedeflerinin gerçekleşmesinin zor olduğunu belirttiler.

İzmir iş dünyasından OVP yorumları!

İzmir iş dünyası temsilcileri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın kamuoyu ile paylaştığı Orta Vadeli Programı (OVP) değerlendirdi.

EİB KOORDİNATÖR BAŞKANI JAK ESKİNAZİ

“Finansman ve döviz kuru ihracat hedefine ulaşmada anahtar olacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Program hedeflerini değerlendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 302,2 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için ihracatçıların finansmana erişimdeki engellerinin kaldırılması ve enflasyonla uyumlu artan bir döviz kuru politikası olması gerektiğine dikkati çekti. 

Türkiye’nin son dönemde açıkladığı Orta Vadeli Programların gerçekleşmelerinin hedeflerin uzağında kaldığına vurgu yapan Eskinazi, “Dünya genelinde uygulaması olmayan Türkiye ekonomi modeline geçilmesi sonrasında 85 milyon Türk halkı çok zor bir süreç yaşadı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in rasyonel bir ekonomik modele geçildiğini söylemesi sonrasında kamuoyu ile paylaşılan Orta Vadeli Programdaki hedeflerin yakalanması için var gücümüzle çalışacağız. 302,2 milyar dolar iddialı bir hedef olmakla birlikte Türk ihracatçısı bu hedeflere ulaşabilecek bilgi birikimi ve kabiliyete sahip. Üretimin devamı için uygun finansman modelleri hayata geçerse ihracat hedeflerimizi tutturabiliriz. İhracat hedeflerimizi tutturduğumuzda istihdam, büyüme, enflasyon, cari açık ve diğer hedeflerin tutmasını da kolaylaştırmış oluruz” diye konuştu.  

2021-23 yılları için açıklanan Orta Vadeli Programda Türkiye’nin 2023 yılı sonu için enflasyon hedefinin yüzde 4,9 olduğunu hatırlatan Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugün açıklanan OVP’de 2023 yılı sonu enflasyon hedefimiz yüzde 65. TÜİK’in açıkladığı TÜFE rakamlarının piyasadaki gerçekleşmelerin uzağında kaldığı konusunda ekonomistlerimizin görüş birliği söz konusu. Hedeflerin gerçekleşmediği OVP’lerin sonuncusunu geride bıraktığımıza inanmak istiyoruz.”

2026 yılı için ortaya konulan kişi başı 15 bin dolar kişi başı gelir, yüzde 5 enflasyon, yüzde 5 büyüme, tek haneye düşen işsizlik hedeflerinin 85 milyon Türk insanını mutlu edecek hedefler olduğunun altını çizen Eskinazi bu hedeflere ulaşmak için ekonomi kurmaylarının siyasi müdahaleyle karşı karşıya kalmamaları gerektiğini dillendirerek sözlerini noktaladı.

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı:

“Uygulanma iradesinin ortaya konulması gerekiyor”

Öncelikle Orta Vadeli Plan ülkemize hayırlı olsun. Önümüzdeki süreçte daha derinlemesine değerlendirme fırsatı bulacağımız OVP’nin genel hatları itibariyle daha ayakları yere basan, reel ekonomik duruma göre daha gerçekçi bir OVP olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 2023 hedefleri konusunda enflasyon beklentisinin yükseltilerek yüzde 65’e revize edilmiş olması, gerçeği yakalama noktasında atılan adımların sürdüğünü gösteriyor. Diğer beklenti ve hedeflere de baktığımızda 2023 hedeflerinin son derece gerçekçi belirlenmiş olduğunu görüyoruz. Ancak 2024 ve sonrasının beklenti rakamlarına baktığımızda fazla iyimser bir tablo ile karşı karşıyayız diyebiliriz. Özellikle yapısal reformların da yedi başlık halinde OVP’ye girmesini olumlu buluyoruz. Önemle altını çizmek isterim ki, planlar ne kadar gerçekçi olursa olsun, onun uygulanma iradesinin ortaya konulması gerekiyor. Bugüne kadar planların çok uygulanmadığını düşünürsek, bu OVP için temennimiz firesiz uygulanmasıdır.

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt:

“2024 enflasyon rakamı iyimser”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başlıklarını kamuoyu ile paylaştığı OVP’nin Türkiyemiz için hayırlı olmasını diliyorum. 2023-2026 arasındaki enflasyon, döviz kuru, büyüme, istihdam ve GSMH anlamında hedeflerin paylaşıldığı OVP’nin ekonominin gerçeklerine uygun hazırlandığını söyleyebiliriz.

Rakamlar boyutuyla baktığınızda TÜFE yıl sonu yüzde 65 revizyonunun önemli olduğunu görüyoruz. Ciddi bir  bu. düzeltme yapılmış oluyor. Ancak 2024’de enflasyonun yüzde 33’e düşmesi çok kolay değil. Merkezi bütçe harcamaları ve rakamları 2023 yılı bütçe giderleri revize edilerek yükseltildiğini görüyoruz, depremin etkisinin buraya yansıtılmış olduğunu görüyoruz.

Bu OVP’yi diğer OVP’lerden farklı kılan bir diğer konu da öncelikli yapısal reform alanların belirlenmiş olması. Bu yapısal reformlar her ne kadar her zaman dillendirilen konular olsa da bunların kalem kalem OVP’ye girmiş olmasını olumlu buluyoruz.

Mahmut ÖZGENER - İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız tarafından kamuoyu ile paylaşılan 2024-2026 Orta Vadeli Programda, Odamız tarafından önerilen öngörülebilirlik, tutarlılık, bütünsellik, işlevsellik gibi ana kavramların yanı sıra enflasyonla mücadele, vergi sistemi, yeşil-dijital dönüşüm, girişimcilik eko sisteminin güçlendirilmesi gibi konuların yer almasından memnuniyet duyduk. 

2023 yılsonu enflasyon tahmini Merkez Bankası’nın üst sınırı olan %62’nin üzerinde %65 olarak belirtiliyor.  2024 ve sonrası için ise tahminler aynı. Büyüme tahminleri ise 2023 için %4.4, 2025 için %4 ve bir önceki OVP’ye göre düşüyor.  

Yeni OVP’ye önceki Programlardan farklı olarak yapısal reformların dahil edilmesi ve bu başlıkların detaylandırılması, 2023 yılı 2. yarıda turizm ve ihracatın katkısıyla ekonomik büyümenin % 4,4 olarak hedeflenmesi ve dönem içerisinde % 4-5 aralığındaki büyüme hedeflerine ulaşırken aynı zamanda enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edilecek olmasını önemsiyoruz.

İş dünyası olarak en çok önem verdiğimiz yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın geliştirilmesi hedeflerimizin yanı sıra ikiz dönüşüm olarak görüşülen yeşil ve dijital dönüşümün OVP’de geniş olarak yer alması da, uzun zamandır bu konuda projeleri olan bir Oda olarak bizleri motive etti.

Yine Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Sera OSB kurulması yönünde çalışmaların hızlandırılacak olması ve OVP kapsamında sera yenileme yatırımlarına daha fazla destek verilecek olmasını da kardeş kurumlarımızla çalışmalarını sürdürdüğümüz Tarımsal OSB Projelerimiz kapsamında çok değerli buluyoruz.

Sonuç olarak, bundan sonraki sürecin, enflasyonu düşürme kararlılığını göstermesi açısından kritik bir zaman dilimi olacağını düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın adımları ile enflasyonu düşürmek için bir alan yaratıldı ve bu adımlar, Orta Vadeli Program ile desteklendi. Bu nedenle Ekonomi Yönetiminin uyguladığı rasyonel kararların benzer hızda ve kararlı bir şekilde sürmesinin ve OVP’de ele alınan konuların takvim süreleri içerisinde hayata geçmesinin ülkemiz ekonomisi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.

OVP’nin gerçekçi tahminler ve bir düzenleme takvimi verdiği için reel sektörümüze yol göstereceğine inanıyoruz, ama enflasyonunun açıklanan büyüme oranlarıyla nasıl düşeceğine dair detayların da belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Can Günel:

“Programa sadık kalınmalı”

OVP’nin ülkemize, iş dünyamıza, tüm vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Genel hatları ile değerlendirdiğimizde gerçekçi, reel ekonomiye uygun tespit ve hedefler konulduğunu görüyoruz. Enflasyon rakamlarının güncellenerek beklentinin yıl sonu için yüzde 65’e yükseltilmiş olmasını gerçekçi buluyoruz. Bu gerçekçi yaklaşımın merkezi hükümet tarafından yapılmış olması, seçimlerden sonra yeni ekonomi yönetiminin Ortodoks politikalara dönüşün ve yeni ekonomi politikasının devam ettiğini bize gösteriyor. Bu OVP’nin geniş katılımla, Cumhurbaşkanı’nın da hazır bulunduğu bir ortamda açıklanmış olması, arkasında politik desteğin olduğunu ve hedefe ulaşma noktasında siyasi iradenin de bu OVP’nin arkasında olduğunu düşünüyoruz. Yapısal reformların OVP içinde bir başlık olarak değerlendirilmiş olması son derece önemli. En önemlisi ise programa sadık kalınarak, rasyonel hedefler ve bu hedeflere gidiş yollarının belirlenmesi ve uygulanması sağlanmalı. Yoksa bu açıklamalar iyi temennilerden öteye geçemez.

GİAD’dan OVP Değerlendirmesi

EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Türkiye ekonomisinin 3 yıllık hedef ve politikalarının yer aldığı Orta Vadeli Program'a (OVP) ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yelkenbiçer, büyümenin 2026'da yüzde 5'e çıkarılması öngörülen programda kişi başı gelirin 15.000 dolara çıkarılmasının planlandığına dikkat çekerek, “OVP ile Ekonomimizin 2024, 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin yol haritası belli oldu. Büyümenin 2026'da yüzde 5'e çıkarılması öngörülen programda kişi başı gelirin 15.000 dolara çıkarılması planlanıyor. Önceki yıllara göre hedefler açısından daha gerçekçi, piyasanın tahminlerine ulaşan rakamları görüyoruz. Enflasyonla mücadele var. Gerçekçi bir program olduğu için eğer yüksek bir kararlılık gösterilir ise üç yılın sonunda hedeflere ciddi ölçüde ulaşılabilinir. Özellikle gençlerin ve kadınların iş gücüne katılım oranlarını hedeflemek ve yakalamak önemli. EGİAD Think Tank raporu kapsamında şu anda “neet” dediğimiz ne istihdamda ne de eğitimde olan; işsiz gençlere yönelik bir rapor hazırlatıyoruz bu anlamda bizim için açıklanan hedefler çok önemli ve takip edeceğimiz rakamlar olacaktır. Yine bu sene başında yayınladığımız girişimcilik ana başlığındaki EGİAD Think Tank raporumuzda önerildiği gibi yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümün ekonomimiz için çıkış noktası olarak görülmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. EGİAD olarak sürdürülebilirlik ve alt başlıkları bizim için çok önemli; bunun bir bileşeni de temiz enerji konusu. İstanbul Finans Merkezi’nde kurulacak olan enerji borsasını bu anlamda büyük bir merakla bekliyoruz. Bunun ekonomik yanına bakarsak geçen yıl 96.5 milyar dolarlık enerji açığımız vardı; bu açığı azaltacak ve kapatacak bir oluşum olmasını da temenni ediyoruz” dedi. Yelkenbiçer sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Son olarak büyümenim odağına girişimcilik ve inovasyonun alınmasını ve girişimciliği destekleyecek finansal enstrümanların çeşitlendirilmesini istiyoruz. Üniversite- kamu- sanayi üçgenindeki iş birliği alanlarının çoğaltılmasının hedeflenmesini oldukça önemli bir strateji olarak görüyoruz. Bu fikirlerimiz doğrultusunda raporu oldukça olumlu buluyor ve yapısal reformlara acilen başlanmasını temenni ediyoruz.”

İTB Başkanı Işınsu Kestelli’nin OVP değerlendirmesi:

Öncelikle yeni Orta Vadeli Programın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Programın uygulanmasında gösterilecek kararlılığın tüm paydaşlar tarafından sahiplenilmesine ve hedeflere ulaşılmasına önemli katkısı olacağını söyleyebiliriz. Seçimden sonra rasyonel politikalara dönüşün ısrarla vurgulanması, mali disiplin yolunda kararlar alınması ve şeffaflık açısından önemli adımlar atılması, bir güven ikliminin oluşması için çok değerli.

Programın 4 temel amacında sanırım toplumun tüm kesimleri olarak hemfikiriz: 

• Makroekonomik ve finansal istikrarın sağlanması,

• Enflasyonun tek haneye düşürülmesi,

• Yatırım, istihdam, üretim, ihracat perspektifinde büyüme ve istihdamın devam ettirilmesi,

• Ve sosyal adalet ve refahın güçlendirilmesi.

Bunların tamamı doğru teşhisler ve hedefler. Programa ek olarak tarımsal üretim ve ticaret özelinde de yenilikçi bir programa sektörümüzün ihtiyacı olduğunu ekleyebilirim. Küresel gelişmelerde düşünüldüğünde 2023 ve 2024 yıllarının zor geçeceğini öngörüyoruz. Programın uygulanmasındaki kararlılık aydınlığa çıkmamız için önemli. Bu kapsamda bizde üzerimize düşen her türlü desteği vermeye hazırız.

 
Ukrayna heyetinden Başkan Engin'e ziyaret
 
Kanada ve ABD'nin ardından İzmirli Dubai, Arabistan ve Fas’a açılıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EGİAD’dan OVP değerlendirmesi
EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Türkiye ...
OVP açıklandı: Enflasyonda tek hane hedefi 2026'da!
Ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program'ın (OVP) ...
Öğrencilere vergisiz telefon ve bilgisayar açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversite öğrencilerine yönelik ...
 
Vali Elban’a ekonomi brifingi: Her konuda desteğe hazırım!
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) sekreteryasında, Ege Genç İş İşadamları ...
Alışverişte yeni dönem: IBAN ile ödeme riskli mi?
Bankalar POS cihazında komisyonu artırdı, ödeme süreleri 45 günü aştı. ...
Turizmciler sezonun uzamasını bekliyor.. Hedef: 60 milyon turist!
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, ...
 
''Enflasyonla mücadelede kesinlikle kararlıyız''
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. ...
Sigaraya 5 lira birden zam geldi!
Philip Morris grubundaki sigaralara 5 lira zam geldi. Grubun en düşük ...
Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri