POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Galatasaray 3-0 öne geçtiği maçta puan kaybetti
Galatasaray 3-0 öne geçtiği maçta puan kaybetti
CHP'li Ediz Ün partisinden istifa etti
CHP'li Ediz Ün partisinden istifa etti
'İsrail'in cinnet siyasetine artık dur denilmeli'
'İsrail'in cinnet siyasetine artık dur denilmeli'
Serhat Akın'a silahlı saldırıda yeni gelişme!
Serhat Akın'a silahlı saldırıda yeni gelişme!
28 Kasım 2017 Salı - 08:44

‘İzmir’in Çernobili’ için söz verdi: 1 yıl sonra orada piknik yapacağız!

‘İzmir’in Çernobil’i olarak nitelenen ve yaklaşık 6 yıldır kentte panik yaratan radyoaktif istif alanında Ağustos ayında çıkan ÇED onayına rağmen temizliğin henüz neden başlamadığı tartışılırken, sürece ilişkin açıklama yapan Turanlar A.Ş. yetkilisi Arif Turan İzmir’e söz verdi: 1 yıl içerisinde orayı tertemiz hale getireceğiz ve piknik yapacağız!

‘İzmir’in Çernobili’ için söz verdi: 1 yıl sonra orada piknik yapacağız!

GERÇEKİZMİR - Gaziemir’de bahçesine gömülü radyoaktif atıklar nedeniyle ‘İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan kurşun fabrikası kentte yaklaşık 6 yıldır gündem olmaya ve panik yaratmaya devam ediyor.

İstif alanında 2014 yılında başlatılan bertaraf süreci çevreci avukatlar tarafından yargıya taşınmış, Valilik tarafından Turanlar A.Ş. tarafından yapılan temizlik için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı 2015 yılında İzmir 2.İdare Mahkemesi’nden dönmüş. Aynı mahkeme yine 2015 yılının Mayıs ayı sonunda alandaki temizlik çalışmaları için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Yargı kararının ardından temizlik dururken, çevresel etki değerlendirme süreci başladı. Turanlar firması kapsamlı bir ÇED dosyası hazırlayarak önce İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sundu. Valilik 2016 yılının Haziran ayında ÇED sürecini resmen başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da detaylı incelemelerin ardından 2017 yılının Ağustos ayında nihai kararı verdi ve raporu onayladı.

ÇED onayının ardından geçen sürede Gaziemir Sakarya Mahallesi Mevkii’nde yapılması gereken radyoaktivite bulaşmış atıkların ayıklanması ve sahanın temizlenmesi işleminin başlamaması akıllarda yine bir soru işareti doğurdu. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan bölge ve kent için hayati temizliğin 10 Ağustos’ta çıkan onaya rağmen neden hala başlamadığını verdiği önerge ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sorarak konuyu Meclis’e taşıdı.

Bu yönde de tepkiler de artarken Gerçekizmir’e konuşan Turanlar A.Ş. yetkilisi Arif Turan, “Ayrıştırılma ve bertaraf işlemi ne zaman başlayacak” sorusuna yanıt verirken, İzmir’in yüreğine su serpecek bir açıklama da yaptı.

BELGE BİRKAÇ GÜNE ÇIKACAK, BAŞLAYACAĞIZ
ÇED onayı alındıktan sonra işlemlerin başlaması için bir de faaliyet belgesi alınması gerektiğinin altını çizen Turan, “Bu belge orada tehlikeli atık çok sayıda işlemden geçecek, kırma-kaynağında azaltma işlemleri yapılacağı için gerekiyor. Burada ayrıca bu işlemleri yapmak için de bir proses gerekiyor. Makineler ve bir sistem gerekiyor. Biz şuana kadar orada yaklaşık olarak 4-5 kez proses değiştirdik. Uluslararası Atom Enerjisi’nin, Türkiye Atom Enerjisi’nin bize önerdiği kriterlere uygun olarak… Hatta New Jersey Üniversitesi’nde bölüm başkanlığı yapan bir hocamız bile bize danışmanlık yapıyor. Biz bunların tamamını göz önünde bulundurarak bölgede makineler kuruyoruz. Sürekli değişiklikler ve revizeler yapılıyor. Bu öyle sıradan bir iş değil… Bu prosesin kurulması, eksiklerin giderilmesi zaman alıyor. Geçici faaliyet belgesi de büyük ihtimalle birkaç güne çıkar. Çıktıktan sonra bir orada çalışmaya başlayacağız” dedi.

1 YIL SONRA PİKNİK YAPACAĞIZ
Turan bölge halkına ve İzmir’e de seslenerek, “Herkes müsterih olsun. 1 yıl içerisinde orayı tertemiz hale getireceğiz. İşlem bittikten sonra uluslararası kuruluşlar ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından da kontrolü yaptırılacak. Sonra orada piknik yapacağız, mangal yakacağız. Bunun sözünü şimdiden veriyorum” dedi.

 
Kuzey Irak'a hava harekatı: 41 hedef vuruldu!
 
29 ilde 'internetten zehir satışı' operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuzey Irak'a hava harekatı: 41 hedef vuruldu!
TSK tarafından Irak'ın kuzeyindeki Asos bölgesinde bölücü terör örgütüne ...
Flaş gelişme: 'Zarrab davası'nın adı değişti
ABD’de yargılanan Reza Zarrab davası Mehmet Hakan Atilla davası olarak ...
İzmir'de feci kaza: TIR dorsesine çarptı
Bayraklı ilçesinde, kaza yapan TIR'a dorsesine çarpan otomobilin sürücüsü ...
 
Meclis'ten karar çıktı: İzmir'de suya zam!
Büyükşehir Belediye Meclisi'nden oluşan İZSU Genel Kurulu'nda İZSU'nun ...
Şükür'ün ABD'deki sürpriz ortağı bakın kim çıktı
Serdar Cebe'nin CNNTürk'te aktardığı habere göre ABD'de kafe açan Hakan ...
Zarrab davasında flaş gelişme!
ABD'de yargılanan Rıza Sarraf'ın davasının bu hafta görülmeyeceği, Halkbank ...
 
PÖH ve JÖH'lerden ortak operasyon
Tunceli'nin Pülümür kırsalında Polis Özel Harekat (PÖH) ve Jandarma Özel ...
Yerli savaş uçağı için flaş açıklama
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Milli muharip uçağı TF-X ile ilgili ...
İzmir Limanı'nda korkunç son: 8.kattan ölüme atladı!
Konak ilçesinde, Liman İşletmesi Müdürlüğü binasının 8'inci katından henüz ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri