POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tartıştığı 2 kadını vurup intihar etti
Tartıştığı 2 kadını vurup intihar etti
Dışişleri'nden İsrailli bakana tepki
Dışişleri'nden İsrailli bakana tepki
14 yaşındaki çocuğun tüfekle oyunu kanlı bitti
14 yaşındaki çocuğun tüfekle oyunu kanlı bitti
Beyaz torusun sahibi açığa alındı
Beyaz torusun sahibi açığa alındı
26 Temmuz 2024 Cuma - 08:42

‘İzmir’in Çernobili’nde temizlik mesaisi: 'Kaş yaparken göz çıkarmayın!'

İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen Gaziemir’deki eski kurşun fabrikası arazisinde nükleer atık kaldırma işlemleri 23 Temmuz’da başladı. Atıkları temizleme işlemini gerçekleştiren firma ne İzmir Büyükşehir Belediyesi ne de Gaziemir Belediyesi’ne bilgilendirme yaparken çevreci avukat Cangı, “Denetimsiz ve kontrolsüz bir iş yapılıyor. Kaş yaparken göz çıkarılmaması gerekiyor” dedi.

‘İzmir’in Çernobili’nde temizlik mesaisi:  Kaş yaparken göz çıkarmayın!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir’in Gaziemir ilçesi Emrez Mahallesi’ndeki 70 dönümlük arazide gömülü bulunan nükleer atıklarla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Nükleer Atık Kurumu ile birlikte yürüttüğü çalışma nihayet tamamlandı.

Emrez Mahallesinde yaşayan vatandaşları ve tüm İzmir’i tedirgin eden radyoaktif maddenin kaldırılması çalışmaları 23 Temmuz Salı günü itibariyle başladı.

Emrez Mahallesi’nde 70 dönümlük arazide 500 bin ton atığın bulunduğu tahmin edilirken çevre ve halk sağlığına ciddi tehdit oluşturuyor.

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşırken şirket nükleer atıkları kaldırma işinin 2024 yılı içinde bitirileceğini açıklamasına rağmen çalışmalar ancak 3 gün önce başladı.

Alandan çıkacak radyoaktif atıklar İstanbul'da, kısa adı Tenmak olan Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu'nun Çekmece'de Türkiye'nin tek radyoaktif atık işleme ve depolama tesisine yönlendirileceği daha önce açıklanırken yapılacak çalışmanın barındırdığı tehlike nedeniyle çevre örgütlerinin ve vatandaşların işlem hakkındaki soru işaretleri sürüyor.

CANGI: KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARMAYIN!

Çevre Avukatı Arif Ali Cangı konu hakkında konuşurken, “2017’de alınmış bir ÇED olumlu raporu var o doğrultuda bir işlem yapıyorlar. Onun da 7 yıllık süresi dolmadan faaliyete başlamış gibi yaparak ÇED olumlu kararının süresinin dolmasına izin vermek istemediler sanıyorum. Ne tür bir çalışma yapıyorlar bilinmiyor, denetimsiz olmaz bu işler. O ÇED raporunda ciddi eksiklikler vardı. O yıllarda bir şirket temizleyeceğim diye girdi bu işte. Bu karara dava açmamaya karar verdik o günlerde. Temizliğin başlaması için davacı olmadık EGEÇEP olarak. Açsaydık yürütmeyi durdurma iptal çıkardı kesin olarak. Şirket daha sonra o projeden vazgeçti. Şimdi EKOVAR o projeye dayanıyorsa onun süresi 1 ay sonra doluyor. 7 yıl içinde uygulanması gerekiyor. EKOVAR’ın nasıl bir şey yapacağını bilmiyoruz. Nükleer Düzenleme Kurumu bunu gizli tutuyor. Denetimsiz ve kontrolsüz bir iş yapılıyor. Kaş yaparken göz çıkarılmaması gerekiyor. Bilgi istedik ticari sır dediler. Halen bilgi vermediler. Gizli kapaklı bir iş çeviriyorlar. Hiç kimse bilgi alabilmiş değil. Ne İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ne de Gaziemir Belediyesi’nde… Böyle bir nükleer atık temizleme işi olmaz. Ne yaptığı belli değil. Denetimsiz gidiyor. Türkiye’de bu işi yapan kimse yok dünyada bile yok. Herkesten gizleniyor. Müdahale edildiği zaman belki de radyoaktif ışınlar daha yoğunlaşacak. Ben orada yıkıma dönmüş bir barakada elimizdeki cihaz çıldırmıştı. Normalin 8 bin 300 katı radyoaktif ışın göstermişti. Belki de hiç kaldırılmadan atığın olduğu yer beton bloklarla kapatılmalı. Dışarıya ışın vermesinin engellenmesi gerekir belki de. Radyoaktif atıklar bertaraf edilemiyor çünkü” ifadelerini kullandı.

“BİZİM HABERİMİZ YOK, AÇIKLAMA YAPACAĞIZ”

Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık ise, “Henüz bir bildirimde bulunmadılar. 8 Temmuz’da başlanacağını ve bilgilendirme toplantısı yapacaklarını bildirmişlerdi. Şu ana kadar bildirimde bulunmadılar. Biz de girişimlerimizi başlattık. Belediye olarak ne tür bir çalışma yapılacağından haberimiz yok. Bu hem Büyükşehir Belediyesi hem de Genel Merkez’in gündeminde. Yakın zamanda bir açıklamamız olacak” diye konuştu.

EKOVAR’DAN YANIT YOK!

Yürütülen işlemler hakkında bilgi almak için ulaştığımız nükleer atıkları kaldırma yükümlülüğündeki şirket EKOVAR ise konu hakkında sorularımıza yanıt vermedi.

 

 
2 fabrikada gıda zehirlenmesi: Onlarca işçi hastanelik!
 
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmi Gazete'de!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2 fabrikada gıda zehirlenmesi: Onlarca işçi hastanelik!
İzmir'in Torbalı ilçesindeki faaliyet gösteren aynı yemek firmasından ...
Eski İZSU Genel Müdürü Köseoğlu konuştu!
İzmir'in Konak ilçesinde, yoğun yağmur sırasında yoldaki su birikintisinden ...
MGK toplantısı sonrası 9 maddelik bildiri
Milli Güvenlik Kurulu, iki aylık aranın ardından bugün Beştepe'de, Cumhurbaşkanı ...
 
İzmir'deki faciada yeni bilirkişi raporu: Gdz Elektrik de İZSU da suçlu!
İzmir'de sağanaktan korunmaya çalışırken akıma kapılan Özge Ceren Deniz ...
İZBAN kullananlar dikkat: O tarih ve saatte tek hat işletim yapılacak!
İzmir’de toplu ulaşımın en yoğun kullanıldığı İZBAN’dan önemli bir açıklama ...
Ata Emre Akman davasında gerekçeli karar!
Balıkesir'de zincir restoranda motokurye olarak çalışan Ata Emre Akman'ı ...
 
Bakan açıkladı: SGK’ya en borçlu 2. belediye İzmir Büyükşehir!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na ...
Özge'nin acılı ailesi isyan etti: Cinayetler kasten işlendi!
İzmir'in Konak ilçesinde sağanaktan korunmaya çalışırken elektrik akımına ...
'Elektrik faciası'nda flaş gelişme: Mevcut ve Eski İZSU Genel Müdürü'ne gözaltı!
Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın İzmir’in Konak ilçesinde elektrik ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri