POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Amca ile işçisi arasındaki konuşma deşifre edildi!
Amca ile işçisi arasındaki konuşma deşifre edildi!
Kardeşinden sonra Bahar Candan da tahliye edildi!
Kardeşinden sonra Bahar Candan da tahliye edildi!
İsrail takımını reddetti: Kanlı para istemiyorum
İsrail takımını reddetti: Kanlı para istemiyorum
Özel'den Bahçeli'ye 'HÜDA PAR' tepkisi
Özel'den Bahçeli'ye 'HÜDA PAR' tepkisi
20 Eylül 2017 Çarşamba - 15:00

İzmirli STK’lardan ‘Körfez Geçiş’ isyanı: Rant planı!

TMMOB, EGEÇEP, Doğa-Der bir basın toplantısı düzenledi. Ortak hazırlanan raporun açıklandığı toplantıda 'Gerdanlık' olarak nitelenen projeye karşı rant ve talan vurgusu yapıldı.

İzmirli STK’lardan ‘Körfez Geçiş’ isyanı: Rant planı!

GERÇEKİZMİR – Başbakan Binali Yıldırım’ın 2011 seçim sürecinde açıkladığı ’35 İzmir 35 Proje’ kapsamında yer alan, son İzmir ziyaretinde de 'gerdanlık' tanımı yaparak mümkün olan en kısa sürede hayata geçirileceğini duyurduğu Körfez Geçiş Projesi tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Proje ile ilgili son bilgilendirme toplantısı İzmirli sivil toplum kuruluşlarından geldi.

TMMOB, EGEÇEP, Doğa-Der bir basın toplantısı düzenledi. İzmir Mimarlar Odası'nda yapılan toplantıda İzmirli çevreciler, STK üyeleri ve CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok da yer aldı.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve Doğa Derneği ortaklaşa hazırlamış olduğu rapor 4 ana başlıkta sunulurken, ‘rant ve talan’ vurgusu yapıldı.

Başlıklar, Planla Getirilen Hukuksuzluk ve Rant 1/100000 Manisa-İzmir Çevre Düzeni Planı Bölgemizdeki doğal sit alanları statüleri değiştirilerek bu alanların yapılaşmaya açılması hedefi Gediz Deltası Sulak Alanlarda Yapılan Değişiklikler ve Körfez Geçişi Planı şeklinde sıralandı.

İzmir Şehir Plancıları Odası'ndan Esra Kocaer, tarım alanları, meralar, makilik ve fundalık alanlar gibi doğal alanlarımızın, üst ölçek plan kararları ile yapılaşmaya açılmasının ardında AK Parti’nin 2025 yılı için öngördüğü gerçekçi olmayan yüksek nüfus öngörülerinin bulunduğunu ortaya çıkardığını belirtti.

Kocaer, “Bu nüfus için planda önerilen yapılaşmaların yanına bir de sulak alan değişiklikleri ve doğal sitlerdeki değişiklikler ile özellikle ekolojik anlamda birçok önemli türü barındıran Çeşme yarımadası yapılaşma baskısıyla büyük bir tehdit altına girecektir' diye konuştu.

BÜYÜK BİR DEPREMDE KÖPRÜ YA YIKILIR YA DA KAYAR
EGEÇEP adına konuşan Ali Osman Karababa ise yaptığı konuşmada, projenin göz önüne alınırken fay hatlarının yeterince değerlendirilmediğine dikkat çekti. 

Karababa şunları söyledi: Zemin etüdü 40 metre kadar yapılmış. 300-350 metre yumuşak olan alüvyon yerler var. Bu alüvyonlu yerler nedeniyle herhangi büyük bir depremde bu köprü ya yıkılır ya da kayar diyerek projenin İzmir ve Bornova fay hatlarının dikkate alınmamasına tepki gösterdi.  Körfezin ekosisteminin bütüncül olarak varlığını sürdürmesi gerektiğini söyleyen Karababa, Büyükşehir Belediyesi'nin bu olayın dışında kalmasına dikkat çekti. Büyükşehir İzmirliden mi yana yoksa AKP'den mi?...

Toplantıya katılan CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ise, İzmir'in gelişmiş modern şehrin simgesi olduğunu ve Türkiye'nin toplam vergi tahsilatının yüzde 10'undan fazlasını karşıladığını fakat belediye yardımlarından çok az  bir pay aldığına dikkat çekti.

İzmir'in sistemli olarak AK Parti hükümeti tarafından hedef alındığını söyleyen Altıok, dünyada devlet katkısı olmaksızın büyüyen 2. şehir olduğunun altını çizdi. Kendi ürettiğimizle refah bir toplum olmak için çalıştıklarını söyleyen Altıok, bir kentin geçmişiyle geleceği olan bir yönetimden yana olduklarını söyledi. Altıok son olarak, “Birlikte yaşamak ve laik bilimsel eğitim istiyoruz. Gelişmeyi paraya, ranta bağlayan bir gelişme istemiyoruz” dedi.

RANT PLANLARINA KARŞI BİRLİK OLALIM
İzmir üzerinde planlanan rant politikalarının en önemli aracı imar planlarıdır diyen TMMOB sözcüsü Melih Yalçın ise şunları söyledi: İmar planlarında şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarından uzaklaşmamak gerekmektedir. Merkezi yönetimin ranta dayalı planlama anlayışının karşında duracak en büyük gücün yerel yönetimler olması gerekir. Söylendiği gibi “İzmir’in İstanbul olması” istenmiyorsa buradan başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm İzmir halkına sesleniyoruz. Sözünü ettiğimiz talan projelerine bugün karşı çıkmazsak yarın çok geç olacak. Güzel İzmir’imizin tarihi, kültürel, doğal bütün değerleri gözümüzün önünde bir bir yok olup gidecektir. Merkezi Yönetimin İzmir’e dayattığı bu rant ve talan politikalarına karşı hukuki, siyasi tüm yolları kullanarak karşı çıkmamız gerekmektedir…  

 
İrem Derici'nin sağlık durumuyla ilgili detaylı açıklama
 
Önder Sav CHP İzmir’in acı kaybını anlattı: Vefasızlık hiç yakışmadı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Rifat Koç 20 Eylül 2017 Çarşamba 23:38

İzmir de Aziz başkan zaten herşeyi biliyor. Sosyaldemokrasinin Sosyalını 12 Eylül darbecileri nin Türkiyenin başına bela ettikleri neoliberal politikalarla tükettiler, Demokrasisinide herşeyi ben biliyorum diyerek hiçbir meslek örgütünü ve demokratik kitle örgütünü yönetim süreçlerine dahil etmeyerk o bitiriyor. SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYECİLİK bu değil.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki cinayette kan donduran ifadeler: Ölünün yanında...
Çiğli ilçesinde, kız arkadaşını öldürdükten sonra naylon poşete sararak ...
İzmir'de o eski müfettişe FETÖ'den dava!
Hrant Dink cinayeti davası sanıkları eski emniyet müdürleri Akyürek, Yılmazer ...
Türkiye'yi sarsan cinayette flaş gelişme
Antalya'da çevreci mücadeleleriyle tanınan Büyüknohutçu çiftini, para ...
 
2018'de alınacak öğretmen sayısı açıklandı
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, " 20 bine yakın öğretmeni 2018 yılında inşallah ...
İzmir Barosu'ndan anlamlı 'Şakran' mesaisi
İzmir Barosu Cezaevi Komisyonu ve Genç Avukatlar Meclisi üyesi avukatlar, ...
İzmir'de büyük FETÖ operasyonu: 8 ilçede baskın, onlarca gözaltı
Aralarında resen emekli edilen 4. sınıf emniyet müdürünün de olduğu 83 şüpheli yakalandı.
 
Süslü Kadınlar Alaçatı'da bisiklet sürecek
Bu yıl 5'inci kez 50 merkezde eş zamanlı olarak düzenlenecek Süslü Kadınlar ...
Bakan'dan çok önemli TEOG açıklaması
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Yeni sistemi bir ay içinde Bakanlar ...
Turistik ilçede kirlilik ve kıyı işgali isyanı
Dikili İlçesi Salihleraltı Mevkii'nde yaşayan vatandaşlar, yağmur suyu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri