EGİAD'da Belçika Başkonsolosluğu Brüksel Bölgesi Ekonomi ve Ticaret Ataşeliği iş birliği ile Invest in Brussels başlıklı etkinlik düzenlendi. Belçika'nın ekonomisi, coğrafi konumu, gelişmiş ulaşım ağı ve çeşitli endüstriyel ve ticari yapılarının masaya yatırıldığı etkinlikte, 2 ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması hedeflendi. EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer'in ev sahipliği yaptığı toplantıya Brüksel Bölgesi Ekonomi ve Ticaret Ateşesi Stefano Missir di Lusignano, Brüksel Bölgesi Ticaret ve Yatırım Temsilcisi Müge Kaçar, Belçika Türkiye Ticaret Odası Başkanı Tuğrul Şeremet, Brüksel Barosu Avukatı ve Yatırım Uzmanı Başar Yılmaz, Brüksel Barosu Avukatı ve Yatırım Uzmanı Burak Karakaya, İZFAŞ Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Tuğçe Cumalıoğlu konuşmacı olarak katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Yelkenbiçer, Türkiye'nin 17'nci büyük ticaret ortağı Belçika ile ticari bağlantıları geliştirmeye öncelik verdiklerini dile getirerek, dış ticaret elçileri kapsamında yurt dışı ile ortaklık ve iş birliklerini hızlandırdıkları kaydetti.
'ÇEVRE ÜLKELERİN SANAYİLERİYLE ENTEGRE'
EGİAD üyelerinin yüzde 60'ının yurt dışı ile ortaklık, dış ticaret ve benzeri şekillerde iş birlikleri bulunduğunu belirten Yelkenbiçer, "2 ülkenin ticari bağlantılarının geliştirilmesi konusunda önemli rol almayı hedefliyoruz. Dünya ticaretine bağlı olan ülkeler arasında Avrupa topluluğunun kurucu devletlerinden biri olan Belçika, ihracatının dörtte üçünü diğer AB ülkeleri ile gerçekleştirmekte ve AB ülkelerinin ekonomilerinin birbirleri ile entegre olmasını desteklemektedir. Türkiye Belçika'ya 2021 yılında 4,9 milyar dolarlık ihracat yaparken Belçika'dan 5,6 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. Dünyanın en büyük 25'inci ekonomisi olan Belçika, Batı Avrupa'nın merkezinde bulunması ve çok kültürlü yapısı dolayısıyla stratejik bir avantaja sahiptir. Avrupa'daki diğer ülkelere ulaşım ve iletişim açısından gelişmiş bir altyapıya sahip olan Belçika, ulaşım ve lojistikte liman, kara yolu, hava yolu ve demir yolu ağı ile çevre ülkelerin sanayileriyle entegre olmuş durumdadır. Belçika, Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı endeksinde 46'ncı sırada yer almaktadır ve EGİAD'ın iş kültürü açısından da yakın markajındadır" dedi.
EGİAD'DAN AVRUPA'YA DIŞ TİCARET ELÇİLERİ
Türkiye ile Belçika arasındaki kadim dostluk ve yakın ilişkinin yüzyıllardır devam ettiğini dile getiren Yelkenbiçer, şu ifadeleri kullandı:
"Belçika ve Türkiye ilişkilerindeki pozitif deneyimler özellikle ekonomik dinamizmin de istikrarlı bir şekilde işlemesini mümkün kılabilmektedir. Çok önem verdiğimiz EGİAD Dış Ticaret Elçileri projesi ile yurt dışında şirket kurmak veya doğrudan ihracat yapmak isteyen üyelerimiz ile halihazırda bu konuya hakim ve yurt dışı yatırımları olan EGİAD üyelerini bir araya getirerek iş ağlarını güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar EGİAD üyelerimiz içinden Hollanda, Almanya, İtalya, Sri Lanka, Karadağ, Belçika ülkelerine EGİAD dış ticaret elçilerimizi atadık."
EGİAD olarak dış ticareti; yabancı ülkelerde yatırımı ve ülkeye yabancı sermaye gelmesini oldukça önemsediklerini anlatan Yelkenbiçer, 2 ülke arasındaki ticaretin daha da artmasını ve kurumlar arasındaki iş birliklerinin pekişmesini istediklerini kaydetti.
'İZMİR'İN KAPILARI DÜNYAYA AÇILIYOR'
Toplantıda yaptığı konuşmada Brüksel'e yatırım yapmanın nedenleri hakkında bilgi veren Brüksel Bölgesi Ekonomi ve Ticaret Ateşesi Stefano Missir di Lusignano da ihracata dönük firmalar için AB'nin önemli bir pazar olduğuna dikkati çekerek, "İzmir'in dünya ve Avrupa ile ticareti yeni değil. Güzel şehrin medeniyeti nesilden nesile oynadığı önemli rolü biliyoruz. İncir, zeytinyağı ve endüstriyel ürünler, burada yetişen ürünlerin kalitesini bize gösteriyor. Bu ürünler dünyanın dört yanına ihraç ediliyor" diye konuştu.
BRÜKSEL'DE 'İZMİR EVİ'
İzmir-Brüksel İrtibat Ofisi tanıtımı hakkında bilgi veren İZFAŞ Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Tuğçe Cumalıoğlu da Büyükşehir Belediyesi olarak Brüksel'de 'İzmir Evi'ni açtıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İzmir'in kapılarını dünyaya açmak istiyoruz. Küresel ticaret, turizm, kültür ve cazibe merkezi haline getirmek için çalışıyoruz. Brüksel'de kurulan İzmir Evi her İzmirlinin orada kendini evinde hissedeceği bir ortam sağlayacak. Brüksel en önemli siyaset stratejik noktalardan biri. Küresel siyaset için çok önemli kurumlar var. Bölge ve sivil toplum kuruluşları ile büyük özel sektör firmalarına ev sahipliği yapıyor. Brüksel'in İzmir Evi için doğru adres olduğuna inandık. Avrupa Birliği'nin başkenti olmakla birlikte Birleşmiş Milletler ve NATO gibi önemli uluslararası kuruluşların yer aldığı Brüksel aslında diplomasinin de başkenti. Uluslararası çeşitliliğe kucak açan Brüksel'de nüfusun yaklaşık yüzde 70'i Belçika kökenli olmayanlardan oluşuyor. Bunların bir kısmı sonrasında vatandaşlık alarak toplumsal uyum gelişmesine katkıda bulunuyor. Tüm bunlar doğrultusunda Brüksel'in İzmir evi için en doğru adres ve başlangıç noktası olduğuna inandık."
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi 2022 Avrupa Ödülü'ne bu yıl İzmir'in layık görüldüğünü ifade eden Cumalıoğlu, "Bu ödül her yıl Avrupa idealini desteklemede en faal şehre veriliyor. Avrupa değerlerini bu denli benimsemiş bir kent olarak AB başkentinde şehrimizin uluslararası iş birliklerini güçlendirecek görüşmeler yapabilecek İzmir'in kent diplomasisi ve faaliyetlerini birinci ağızdan aktarabileceğiz. İzmir Evi kentimiz yararına lobi çalışmalarının artmasını sağlayacak. İzmir Evi Avrupa'da İzmir ile ilgili olan etkinliklere ve iş birliği çalışmalarına hızlıca erişim sağlayacak. Gerek özel sektör gerek kamu tarafından partnerlerle tanışma ve etkinliği artıracaktır. Bu sayede AB ve özellikle Brüksel merkezli fon ödül ve her türlü gelişme İzmir'e düzenli olarak rapor edilebilecek. Ülkelerden daha çok şehirlerin yarıştığı bir dünyaya ilerlediğimiz günümüzde İzmir'in bütünüyle temsil edilmesine katkı sağlayacaktır" ifadesini kullandı.
Brüksel Barosu avukatı ve yatırım uzmanı Başar Yılmaz ile Burak Karakaya, Brüksel'e iş kurmak için atılması gereken adımlarla ilgili katılımcılara bilgi verdi. Toplantı Belçika Türkiye Ticaret Odası Başkanı Tuğrul Şeremet, Belçika ile ticaret yaparken dikkat edilmesi gereken lojistik ve pratik önerileri aktardı. Şeremet, Alsancak ve Aliağa limanları nedeniyle İzmir'in Belçika ticaretiyle doğrudan bağlantısı olduğunu belirterek, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle ticari ve lojistik açıdan Türkiye'nin coğrafi olarak daha da değerlendiğini aktardı.
Toplantıda Türkiye'den Belçika'ya yapılan ihracatta motorlu taşıtlar, yedek parça ve aksesuarları, çinko cevheri, mücevher eşyası, tekstil ürünleri, makine ve teçhizat, plastik ürünlerin ilk sıralarda yer aldığı belirtildi. İthalatta ise dökme demir, petrol yağları, etilen polimer, ilaç sanayi, kimya ve ilişkili sanayi ürünleri, plastik, otomobil parçaların önemli yer tuttuğu ifade edildi. Brüksel Barosu avukatı ve yatırım uzmanı Başar Yılmaz ile Burak Karakaya, Brüksel'e iş kurmak için atılması gereken adımlarla ilgili katılımcılara bilgi verdi. Toplantı, Belçika Türkiye Ticaret Odası Başkanı Tuğrul Şeremet'in Belçika ile ticaret yapmak lojistik ve pratik önerilerle ilgili konuşması ve soru cevap kısmının ardından sona erdi. (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |