POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Barış Boyun çetesi ‘taşeron' çıktı!
Barış Boyun çetesi ‘taşeron' çıktı!
Benzine bir büyük zam daha geliyor!
Benzine bir büyük zam daha geliyor!
Makarna fabrikasındaki patlamada yeni gelişme!
Makarna fabrikasındaki patlamada yeni gelişme!
23 ilde terör örgütü DEAŞ'a operasyon!
23 ilde terör örgütü DEAŞ'a operasyon!
9 Eylül 2017 Cumartesi - 12:55

Jolie'nin duyurduğu test İzmir'de kite girdi!

Kalıtsal meme kanseri riskinin tespit edilmesini sağlayan, Hollywood yıldızı Angelina Jolie'nin de uygulatarak dünyada farkındalık oluşturduğu test, Türk genetik bilimcinin yerli imkanlarla ürettiği kit sayesinde yapılabilecek.

Jolie nin duyurduğu test İzmir de kite girdi!

Türk genetik bilimci, dünyada az sayıda ülkenin ürettiği ve kalıtsal meme kanseri riskini tespit eden test kitini yerli imkanlarla geliştirdi. 

Çalıştığı üniversitede 15 yıl boyunca 100 bine yakın genetik test yapan Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Onay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme kanserinin kadınlarda en sık gözlenen kanser türü olduğunu söyledi.

Kadınlarda meme kanserinin yüzde 10'unun kalıtsal nedenlerden kaynaklandığını vurgulayan Doç. Dr. Onay, ailesel riski olanlarda kanser ortaya çıkmadan genetik test yapıldığını anlattı.

Genetik tanı testinin, ABD ve az sayıdaki Avrupa ülkelerinde üretildiğini aktaran Onay, "Türkiye'de ilk defa BRCA1 ve BRCA2 genlerine yeni nesil dizi analiz sisteminde bakan bir tanı kiti yani test geliştirdik. Bu kit sayesinde hem çok ve çok ucuz bir şekilde, hem de yerli imkanlar kullanılarak ailesel meme kanserine yatkınlık tanısını koyabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Onay, meme kanseri olan kadınlarda tedavinin planlanması açısından bu testin hayati önem taşıdığına işaret etti.

Henüz kanser geliştirmemiş ama mutasyon taşıyan olgularda erken dönemde taramaya başlanmasının gerekli olduğunu anlatan Onay, "Bu test sayesinde bireyleri kansere yakalanmadan tespit edip bu hastalıktan ölümleri engelleyebiliyorsunuz." dedi.

"Angelina Jolie farkındalık yarattı"
Doç. Dr. Onay, Hollywood yıldızı Angelina Jolie'nin meme kanseri fakındalığında önemli bir rol üstlendiğini aktararak, Jolie'nin bu test sonucunda, yüksek risk belirlenmesi üzerine iki memesini de aldırdığını hatırlattı.

Jolie'nin, dünyada bu konuda bir farkındalık yarattığını belirten Doç. Dr. Onay, ailesel riski olanların ünlü yıldızın örneğinden sonra genetik test yaptırmaya başladığına dikkati çekti.

Gende mutasyon görülürse
Genetik test sonucu kalıtsal meme kanseri riski tespit edilmesi halinde büyük bir ekibin süreci yönettiğini anlatan Onay, medikal onkologlar, radyasyon onkologları, nükleer tıpçılar, radyologlar ve tıbbi genetikçilerin dahil olduğu bir konseyde olguların nasıl değerlendirileceği yolunda bir karar alındığını, bireyin de inisiyatifi doğrultusunda profilaktik (önleyici) cerrahi önlemler alınabildiğini ifade etti.

Yurt dışından ilgi gördü
Testin kullanılabilir aşamada olduğunu kaydeden Onay, 2-3 ay içerisinde Türkiye'de 3-4 hastanede hizmete alınacağını belirtti.

Doç. Dr. Onay, testlerin yurt dışında da ilgi gördüğünü vurgulayarak, "Talep sadece Türkiye'den değil, çevre ülkelerden de oldukça yüksek. İran, Bulgaristan ve Dubai ile bu kitlerin satışı ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor çünkü dünyada çok az sayıda bu testi yapabilen genetik tanı kiti var." şeklinde konuştu. 

 
9 Eylül ruhu Bornova’da yeniden yaşandı
 
Tarihi Çarşı'da 9 Eylül kutlaması: Pekdaş zeybek oynadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de atama sancısı: 8 hastanede başhekim yok!
Sağlık Bakanlığı iki ay içerisinde Türkiye genelindeki halk sağlığı müdürlükleri ...
Yeni nesil eczanelerle hasta sağlığı mobilleşiyor
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel ...
İlaç bulamama korkusu 'stok' yaptırıyor
Sağlık Bakanlığı, meme kanseri ilacının piyasada bulunamadığı iddiaları ...
 
'Grip aşısı ölüm oranlarını azaltıyor'
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Görenek, "Risk ...
"Kırmızı et yağıyla beraber en sağlıklı ettir"
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Karatay, "Kırmızı et yağıyla ...
'Yağlı beslenme meme kanseri riskini artırıyor'
Washington Üniversitesi'nde fareler üzerinde gerçekleştirilen bilimsel ...
 
'İki dilim baklava, 1,5 saatlik yürüyüşle yakılıyor'
Diyetisyen Kırmızı, "İki dilim baklavadan alınan kalori miktarı yaklaşık ...
Parkinson'a uzayda çare arayacak!
Parkinson hastalığına yeni tedavi yöntemleri bulunmasında ve kozmik ışınların ...
Kalp sağlığında devrim gibi buluş!
Genç farelerin kalplerinden alınan endojen kök hücreler yaşlı farelere ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri