İzmir'de Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Katip Çelebi Üniversitesi'nde yapılan KPSS, için sabah saat 09.30'da adaylar salona alınmaya başladı. Tek tek aranan adaylar, yanlarında getirdikleri kalemleri bile atmak zorunda kaldı. Buca'da bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Dokuz Çeşmeler Yerleşkesi'nde sınava giren adaylar, büyük heyecan yaşadı. İlk kez KPSS'ye giren İbrahim Şahin isimli aday, "Hayallerime giden yola ilk adımı attım. Benim için büyük avantaj. Heyecanlıyım. Hedefim memur olmak" dedi. Adaylardan Hatice Elif Kuru da bu sınavı başarıyla tamamlamak istediğini söyledi. Sağlık lisesi mezunu Elif Karakaş ise çok çalıştığını, sağlık alanında iyi işler yapmak istediğini dile getirdi.
EHLİYETLE GELEN ADAY SINAVA GİREMEDİ
Sınava, kimlik kartı olmadan girmek isteyen bir kişi ise içeri alınmadı. Kimlik kartını araçta unuttuğunu söyleyen aday, sınava 5 dakika kala koşarak kimliğini almaya gitti. Sınava 1 dakika kala salona gelen aday, bu kez kimlik kartı yerine ehliyetini getirince, sınava alınmadı. Sınava girmek için Urla'dan gelen Melek Yıldız, kimliğini takside unutunca gözyaşlarına boğuldu.
Kampüste oturup ağlayan Yıldız'ı arkadaşları teselli etmeye çalıştı. Sınav giriş kağıdını yırtan Yıldız, şöyle dedi:
"Urla'dan tam 5 araç değiştirerek geldim. Önce başka bir yere götürdüler. 'Orası değil' dediler, sonra bir başka yere götürdüler, 'Burası da değil' dediler. Tınaztape Kampüsü'ne çıktım. 'Burası da değil' dediler ve beni buraya getirdiler. Aksilik gibi bir de kimliğimi takside unuttum. Sınava giremediğime yanmıyorum. Sabahtan beri koşuyorum. Abartısız 20 dakikadır da buraya yetişmek için yolda koşuyorum. Bu sisteme yanıyorum. Buraya gelmek için 50 lira harcadım. Ben Sabancı'nın kızı değilim. Daha önce sınavlara giremeyip de ağlayanları görüyordum da bunun benim başıma gelebileceğini hiç düşünmedim. Sabah saat 06.00'dan beri buraya gelmeye çalışıyoruz."
KPSS'DE TÜRKÇE SORULARI ZORLADI
Öte yandan İzmir'de KSPP sınavına giren lise mezunları, en çok Türkçe sorularında zorlandı. Memur adayları, sınavın kolay olduğunu fakat Türkçe sorularında paragrafların uzun olması nedeniyle zamanın yetmediğini söyledi. Adaylardan Celil Kılık, soruların kolay olduğunu fakat çok fazla ders çalışmadığı için iyi bir sonuç beklemediğini ifade etti. Kılıç "Aslında çalışsak daha kolaydı. Bu kadar kolay sorabileceklerini tahmin etmedim. Bilseydim çalışırdım" dedi. Sınava giren Muzaffer Doğru isimli memur adayı da soruların üniversite sınavına göre daha açıklayıcı ve kolay olduğunu söyledi. Doğru, 70 üzeri bir puan beklediğini aktardı.
PARAGRAF SORULARI UZUN GELDİ
Yusuf Yıldırım ise Türkçe sorularının uzun paragraflardan oluştuğunu, bunun da kendisini zorladığını vurgulayarak, "Oldukça zordu sorular. Bir paragraf 5 dakika okunur mu? Çok uzun paragraflar vardı. Sadece bir paragrafı 7 dakika okudum. Verilen 2 saatlik zaman dilimi de bu sınav için az. O kadar uzun paragrafları okumak çok vakit alıyor. Geçen yıl yapılan sınavdan daha zordu" dedi. Ömer Faruk isimli aday da, "Sorular çok basitti. Biraz daha çalışsaydım daha iyi geçerdi. 75-80 gibi bir puan bekliyorum" diye konuştu. Mustafa Oğuzhan Demirel ise sınavın biraz zor olduğunu, özellikle Türkçe sorularını çözerken hayli ter döktüğünü ifade ederek, "Matematik ve Tarih soruları kolaydı. Beni bir tek Türkçe soruları zorladı" dedi. (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |