POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İsrail'de havalimanına balistik füze saldırısı
İsrail'de havalimanına balistik füze saldırısı
Galatasaray 3-0 öne geçtiği maçta puan kaybetti
Galatasaray 3-0 öne geçtiği maçta puan kaybetti
CHP'li Ediz Ün partisinden istifa etti
CHP'li Ediz Ün partisinden istifa etti
'İsrail'in cinnet siyasetine artık dur denilmeli'
'İsrail'in cinnet siyasetine artık dur denilmeli'
28 Kasım 2017 Salı - 16:31

Karaburun'da balık çiftliği isyanı!

Karaburun Yarımadası'nda kurulmak istenen su ürünleri yetiştiriciliği projesi ile ilgili ÇED sürecinin durdurulmasını ve projenin iptalini isteyen Karaburun Yerel Fok Komitesi, Karaburun Yarımadası'nın su ürünleri yetiştiriciliği potansiyel alanları kapsamından çıkarılmasını talep etti.

Karaburun da balık çiftliği isyanı!

İzmir Valiliği Çevre İl Müdürlüğü'nün ve Karaburun Kaymakamlığı'nın 2000 yılında olurlarıyla oluşturulan Karaburun Yerel Fok Komitesi, Karaburun'da başlatılan balık çiftliği projesiyle ilgili ÇED sürecinin durdurulmasını talep etti. Balık çiftliklerinin Akdeniz foklarına büyük bir tehdit oluşturduğunu öne süren komite, nesli tükenme tehlikesi altında olan bu canlının gözlem ve belgeleme çalışmalarını sürdürüyor.

Karaburun Yerel Fok Komitesi'nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Karaburun Yarımadası'nın Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi için teklif raporu Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere hazırlandı. Agromey firmasının balık çiftliği projesinde de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca verilen uygunluk yazıları yer almaktadır. Bakanlık diğer taraftan Su Ürünleri Yetiştiriciliği için Potansiyel Alanlar Protokolü çerçevesinde yarımadanın balık çiftlikleri ile çevrelenmesine uygunluk veriyor. Bu oldukça çelişkili bir durumdur. Akdeniz Foku'nun Karaburun ilçesi kıyılarında en sık gözlemlendiği alanlar, Karaburun-Kaynarpınar- Mordoğan kıyıları olup Agromey Projesi kapsamında balık çiftliğinin kurulması planlanan alanlarla çakışmaktadır. Bu alanlarda Akdeniz foklarının üreme ve yaşam alanları bulunmaktadır. Geçmişte, Karaburun Yarımadası'nda balık çiftlikleri kaynaklı Akdeniz foku ölümleri yaşanmıştır. Benzer sorunların yaşanmaması açısından bu bölgede balık çiftliği kurulmamalıdır."

Balık çiftliklerinden deniz dibine çöken yem artıkları, suya karışan kimyasallardan kaynaklı aşırı kirlilik ve oksijensiz kalan ortamla, koruma altında olan deniz çayırları ve içinde barınan türlere zarar verildiğini, bazı türler ve habitatların yok olma riskiyle karşı karşıya kaldığı vurgulanan açıklamada, "Agromey Projesi kapsamında oluşacak kirlilik, deniz çayırlarını (posidoniaoceanica) ve balık varlığını olumsuz etkileyecektir. Proje kapsamında kurulması düşünülen alanda balık kafesleri, kıyı balıkçılarına ağ atacak yer bırakmayacak, bölgedeki kıyı ve çökertme dalyan balıkçılığını baltalayacaktır. Karaburun Mordoğan arasındaki bu alan aynı zamanda dalış kulüplerinin su altı sporları eğitimlerini verdikleri su altı zenginliğine sahip alanlardır. Yine bu bölgede pek çok mavi bayrak statüsünde koylar, plajlar, doğal kıyı alanları, turizm tesisleri ve yerleşim alanları mevcuttur. Bölge önemli bir turizm alanıdır. Balık çiftliği gibi kirletici ve habitatı bozucu faaliyetler yerel ekonomiye zarar verecektir" denildi.

 
İzmir'de genç kıza iğrenç şantaj tuzağı!
 
İzmir'de üniversiteliye FETÖ'den 8 yıl hapis!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de genç kıza iğrenç şantaj tuzağı!
Çeşme ilçesinde, kısa süreli birliktelikten sonra ayrılmaya karar veren ...
İzmir’de FETÖ operasyonu: 12 gözaltı
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik ...
İzmir'i dolu vurdu: Çatılar, yollar, mandalina bahçeleri...
İzmir'in Menderes ilçesinde dolu, mandalina bahçelerinde zarara neden ...
 
Eski öğretmene FETÖ'den 7.5 yıl hapis
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik ...
Sarraf soruşturmasında CHP'li eski vekile yakalama kararı
ABD'deki Sarraf davasına sahte delil götürüldüğü iddialarına ilişkin soruşturma ...
İzmir'de dehşet: 2 kardeş evlerinde ölü bulundu
Konak ilçesinde, 6 yaşındaki Irmak Oral ve kardeşi 3 yaşındaki Yunus Emre ...
 
Bu bitki dünyada sadece İzmir'de var!
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi ...
İzmir'in o ilçesinde 'hafriyat kamyonu' isyanı!
Bornova ilçesinde bulunan 4. Oto Sanayi Sitesi’ne komşu 128/18 sokaktaki ...
İZBAN'da seferleri durduran arıza!
Cumaovası- Aliağa seferini yapan İZBAN trenleri sinyalizasyon arızası ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri