POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yurdun batısı beyaza büründü
Yurdun batısı beyaza büründü
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
Yeşilçam oyuncusu Samim Meriç hayatını kaybetti
Yeşilçam oyuncusu Samim Meriç hayatını kaybetti
Erdoğan'dan 'Netanyahu tutuklama kararı' açıklaması
Erdoğan'dan 'Netanyahu tutuklama kararı' açıklaması
13 Şubat 2018 Salı - 11:14

Karaburun'u kaplayan RES: Yaşam alanı kalmadı!

Karaburun ilçesinin neredeyse tüm dağlık alanlarını kapsayacak ölçüde, 6 firmaya, Rüzgar Enerji Santralleri (RES) üretim lisansı verildi. ÇED'e gerek görülmeyen projeler, 415 kilometrekarelik yarımadanın yüz ölçümünün yüzde 71’ini kapsıyor.

Karaburun u kaplayan RES: Yaşam alanı kalmadı!

İzmir’in doğal güzellikleriyle dikkat çeken ilçesi Karaburun; RES, balık çiftlikleri ve taş ocaklarına karşı mücadele veriyor. Karaburun Kent Konseyi’nce hazırlanan rapora göre, 415 kilometrekarelik Karaburun’un yüz ölçümünün yüzde 71’i, 6 firmaya RES proje sahası olarak tahsis edildi. Bunun da yarımadanın neredeyse tüm dağlık alanlarını kaplayacak ölçüde olduğu belirtiliyor. Yarımadada RES yatırımı planlanmayan tek bölge ise yüzde 13’lük alana yayılan Bozdağ (Akdağ) kütlesi. Raporda yer alan bilgilere göre, Ege’nin denizden en hızlı yükselen bölgesi olarak bilinen bu dağ kütlesinde yerleşim, mümkün değil. Karaburun Yarımadası'nda yaşam için bırakılan alanın, yüz ölçümünün yüzde 16’sı kadar olduğu kaydedildi. Karaburun Kent Konseyi tarafından hazırlanan raporda, sadece bir RES şirketine ait proje için 2005 yılında verilen 'ÇED gerekli değildir' raporunun, 252 kilometrekarelik alanı kapsadığı belirtiliyor.



Karaburun için hukuki yollarla mücadele verilen taş ocakları da bölge halkının bir diğer sorunu oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, Mordoğan’ın Yellicebelen Dağı yakınlarında bir şirket  tarafından işletilmesi planlanan 83 hektarlık maden arama ruhsatı kapsamında 29,36 hektarlık alanda, mermer ocağı kapasite artırımı ve kırma- elem tesisi projesiyle ilgili ÇED süreci başlatıldı. Halkın katılmadığı bilgilendirme toplantısının ardından Karaburun Kent Konseyi'nce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na projenin yapılmaması için itiraz dilekçesi gönderildi.

24 SU ÜRÜNLERİ TESİSİ VAR
Karaburun Kent Konseyi tarafından hazırlanan raporda, ilçedeki balık çiftliği projelerinin detayları da yer aldı. Raporda, 'Su Ürünleri Yetiştiriciliği için Potansiyel Alanları Protokolü' sonrasında yarımadanın, Balıklıova’dan Gerence Körfezi’ne kadar tüm cephelerinden balık çiftlikleri projelerine açık hale getirildiği kaydedildi. Karaburun Yarımadası’nın neredeyse tüm kıyı şeridinin 'Su Ürünleri Yetiştiriciliği Potansiyel Alanlar Protokolü' kapsamına alındığı belirtilen raporda, Karaburun ilçesi sınırlarında kurulu bulunan 14 su ürünleri firmasına ait toplam 24 su ürünleri üretim tesisinin faaliyet gösterdiği belirtildi. Tesislerin 20’sinin, Gerence Körfezi’nden başlayıp, Badembükü'ne kadar olan deniz ve kıyı alanına yayılmış durumda olduğu kaydedilirken, 4 balık çiftliği ise Mordoğan bölgesinde faaliyet gösteriyor. Raporda, ayrıca yalnızca Küçükbahçe’nin kuzeyinde, '5 nolu alan' olarak tanımlanan bölgede kurulan balık çiftliklerinin denizde kapladığı alanın, 600 bin metrekareye ulaştığı belirtiliyor. Karaburun’da merkez ile Kaynarpınar arasında 3 milyon 870 bin metrekare deniz alanında bir firma tarafından kurulmak istenen balık çiftliği projesi için ÇED sürecinin başlatıldığı kaydedildi.

'BAKIŞ AÇISI SORUNLU'
Karaburun Yarımadası’nda birçok çevre davasına bakan avukat Şehrazat Mercan, hükümetin Karaburun'a bakış açısının 'çelişkili' olduğunu ileri sürdü. Karaburun Yarımadası’nın 'Özel Çevre Koruma Alanı' ilan edilmesi için uzun süredir mücadele ettiklerini hatırlatan Mercan, Karaburun'un çok özel bir yer olduğunu; ancak bu tür projelerin, ilçenin bütün değerlerini kaybetmesine neden olacağını söyledi. Şehrazat Mercan, 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' çalışmalarının bir an önce canlandırılması gerektiğini vurguladı.

'MUHATAP ALINMIYORUZ'
Karaburun Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Çakır ise yetkililerin kendilerini muhatap almadığını söyleyerek sitem etti. Kendilerinin görüş ve düşüncelerini almadan projelere Ankara'dan onay verdiklerini savunan Ahmet Çakır, halkı temsil ettiklerini ve kendilerinin de ilçe adına söz haklarının bulunduğunu belirtti. Çakır, "Öyle bir konuma geldik ki sanki Karaburun’da yaşayan yerel yönetimler olsun halk olsun, yapılan tüm projelerin karşısında. Öyle bir durum söz konusu değil. Bu izleri söküp atmak istiyoruz. Gelsinler bize de sorsunlar. Bu projeler nerede yapılabilir, nasıl yapılabilir? Kağıt üzerinde bu projeler olmaz" dedi.

İlçede taş ocağına ihtiyaç olduğunu, Karaburun’un uygun yerinde tesislerin kurulması halinde bunu kendilerinin teşvik edeceğini açıklayan Ahmet Çakır, "Fakat gelişigüzel, tarımı engelleyecek, doğayı bozacak şekilde, insanların yaşamlarının olduğu ortamlarda bu projeleri hayata geçirmeye kalkarsanız tabii ki biz de mücadele edeceğiz. Olması gereken yerde, olması gereken şekilde projeler üretildikten sonra bizden onay çıkar. Biz alim değiliz. Bu halkı temsil ediyorsak, halk da bize güvenerek seçtiyse, herhalde bizim de burada küçücük de olsa söz hakkımız olmalı. Yanlış yapılan her işin karşısında duracağız" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
Bahçeli'den CHP ve İlker Başbuğ'a sert tepki!
 
Meclis'te taciz skandalı: 4 ay boyunca...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de sahte içki baskını: Fabrika kurmuşlar!
Kemalpaşa ilçesinde kiralanan bir deponun sahte içki üretim tesisine dönüştürüldüğü ...
Sevginin ‘en doğal’ hali!
Sevginin dile getirilmesine, pekiştirilmesine vesile olan 14 Şubat Sevgililer ...
TSK: 1439 terörist etkisi hale getirildi
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından ...
 
İzmir'in yeni tercihi 'Balıkçı Ablalar' teknesi!
Balçova ilçesinde, işlettiği restoranını kapatıp kardeşleriyle birlikte ...
Dev yasa dışı bahis operasyonu: 100 gözaltı
Adana merkezli İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Mersin, Mardin, Eskişehir, ...
Efsane doktor 'Kolsuz Agop' hayatını kaybetti
'Kolsuz Agop' olarak tanınan ünlü dermatoloji doktoru Profesör Agop Kotoğyan ...
 
TÜPRAŞ faciası davasında flaş gelişme: İşçi yakınları şikayetçi olmadı...
Hayatını kaybeden işçi yakınlarının "zararlarının karşılandığı ve şikayetçi ...
İzmir'de dehşet: Minibüse ateş açtı, 16 yaşında katil oldu!
Konak İlçesi'nde, servis şoförü 31 yaşındaki Ünal Atalayın, tartıştığı ...
Vahşet: Köpeğini ağaca asarak öldürdü
Sinop'ta, köpeğini ağaca asarak öldüren kişi gözaltına alındı. Zanlı, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri