Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç düzenlediği basın toplantısında gazeteciler ile bir araya gelerek görevde geçen 4 senesini ve ilçe gündemini değerlendirdi.
Toplantı Buca Belediyesi’nin 4 sene boyunca hayata geçirdiği hizmetleri içeren video gösterimi ile başladı.
Kılıç; Bütçe, cezaevi, tarım, parklar, ilçedeki kamulaştırmalar, sosyal yardımlar belediyenin tüm hizmetleri hakkında önemli açıklamalar yaptı.
"TAKAS YÖNTEMİ İLE KOTARABİLİRİZ!’’
Belediyenin borcunu 497 milyon olarak gösteren haberlerin doğru olmadığını söyleyen Kılıç, Buca Cezaevi konusunda, ‘’Hizmette siyaseti karıştırmamak lazım dedik. Ve sonucunda cezaevi Buca’nın göbeğinde hiç yakışmayacak hem insanı açıdan hem görsel açıdan bütün şeyi düşündüğünüzde Buca’ya yakışmayan o kütleyi kaldırdık’’ sözlerini kullandı. Kılıç öte yandan cezaevi alanı ile ilgili, ‘’ Oradaki malik İller Bankası ile takas yöntemi ile kotarabiliriz diye düşünüyoruz’’ dedi.
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle oldu:
BELEDİYE’NİN BORCU YOK DENECEK KADAR AZ!
2019’un 31 Mart’ında seçildik. Başkanlığın tecrübesi olmuyor biliyorsunuz. Bir belediyede tüm önemli komisyonlarda bulunduk. Belediye başkanlığı çok farklı bir olaymış. Belediyeye hakim olmak gerekmiş, ilk birkaç yılda zor oluyor hakim olmak. Geldiğimizde bizden önceki dönemin gerçekleşen bütçesi 219 milyon lira. Hepinizin malumu yatırımları öne çekmek amacıyla belediyeler borçlanırlar. Borçlanabiliyorsan baya iyidir hatta. O zaman 209 milyonluk bütçeye karşılık. 2 katına yakın bir borç yükümüz vardı. 2023 yılına gelelim. 2022 yılının gerçekleşen bütçesi 900 milyon civarı. 2023’ü bir buçuk olarak planladık. Şuan ki borcumuz 497 milyon olarak çıktı o doğru değil. Muhasebe tekniği ile ilgili. Borcumuz 380 milyon civarı. Çok büyük bir çoğunluğu 10-15 yıla sarih borçlar. Çalışmamızı engelleyecek borcumuz sıfırlanmış durumda. Piyasaya borcumuz sıfırlanmış durumda. Buca Belediyesi’nin borcu yok denecek kadar az. Buca Belediyesi artık borcu bütçesinin iki katı fazlayken şuanda 3’te 1, 4’te 1. Mali disiplini sağlamadan bir şey ortaya çıkarmak çok zor. Biz geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Projeleri tüm sonuçlarını düşünerek yapıyoruz ve birebir tutturuyoruz. Üniversitede sadece 100 bin öğrencimiz var. 40-50 bin civarı mülteci var. Buca’daki gündüz nüfusu 800-90 binlere yaklaşıyor. Buca Belediyesi bu yükü kaldırabilmesi için iyi bir bütçesi olması lazımdı biz bunu tam sağlayamadık ama yakın süreçte rayına oturur diye düşünüyoruz. Önceki dönemde de Buca’mıza çok değerli hizmetler yapıldı. Kendi yapımız açısında mali yapımızı sağladık.
KENTLEŞME
Başkan olduk ve pandemi ile karşı karşıya kaldık. Hiçbir kamu kurumunun deneyimlemediği bir şey bu. Gerçekten çok zor oldu. Buca Belediyesi için de zor oldu. Pandemiyi iyi bir şekilde atlatmaya çalıştık. Esnafa ulaşmamız, yaptığımız yardımlar. Ardından bir deprem yaşadık. Hepimiz için travma oldu. Bu deprem bize şunu hatırlattı; İzmir, Buca’daki çarpık kentleşmeyi gördük. Buca’nın yüzde 70, yüzde 80’inin depremde hasar görecek binalarla dolu olduğunu gördük. Hiç yapılmamış bugüne kadar. Tamamı ıslah-imar planları ile yürümüş. Bir kaçak ev yapılmış yolu ona göre yapmışız. Yolu yaparsın sonra konutları yaparsın. 1950’li yıllardan itibaren nüfus artışı, çarpık kentleşmeden dolayı hali hazırda gördüğünüz Buca’ya evrilmiş durumdayız. Burası Buca Belediyesi’nin Bağ Evi. Buca’da genel itibariyle 170 km karelik bir alana sahibiz.
BELEDİYEDEN BAĞ ÇUBUĞU DAĞITIMI
Bu kent merkezinin olduğu alanda Buca Köyü ile Kızılçullu arasında kalan alanın tamamı üzüm bağları ile doluymuş. Sonrasında ne olmuş işte çarpık kentleşme ile bu hale gelmişiz. Elimizde hal bir seçenek var. 155 kilometre karelik bir alanımız var. Bu alanlarda biz görmüş olduğunuz hobi bahçeleri altında bir doğa katliamı bir noktaya evrilmiş durumda. Biz burada tarımla da vatandaşımızın para kazanabileceğini göstermek amacıyla aileden gelen bir bağcı olarak burada vatandaşımızı para kazanabileceğini göstermeye çalıştık. Biz de çubuk denir, çubuk dağıtıyoruz. Onun dışında sultaniye. Şaraplık üzüm düşündüğümüz 11,12 çeşit üzüm asması var burada. Bunların hepsinin biz dağıtımını gerçekleştiriyoruz.
TARIM
Onun dışında şu ana kadar çiftçimize destek olmaya çalışıyoruz. İmece uslü çalışma yapılıyor. Alım garantili bir çalışma yapıyoruz. Verim aldık mı evet. Hasıl tesisi kurduk. Büyükbaş hayvancılıkta en önemli gider kaynağı, yem. Yem maliyetini yüzde 30 düşüren bir merkez. Günlük 5 ton kapasiteye ulaştık. Büyükbaş çiftliklerinin ihtiyacını giderecek durumda. Biz Buca Belediyesi olarak verimli toprakları belediye olarak sahiplenip betona dönüştürmeden tarımdan da para kazanabileceklerini gösterdik.
"BUCA KENDİNİ AŞTI"
Buca sosyo-ekonomik açıdan orta ve ortanın altı gelir seviyesine sahip İzmir’in en büyük kenti. Sosyal yardımlar yapmak gerekiyor bu yüzden Sosyal yardımlar konusunda Buca kendini aştı. Hanelere giriş noktasına baktığınızda büyük bir çoğunluğa ulaşmış olduk. Geçenlerde genel başkanımızın katılımı ile bir açılış yaptık. 1300 metrekare alanda bir kurs merkezi açtık. Bine yakın öğrencimiz hizmet alıyor. Bir kurs merkezi daha açıyoruz. 1 buçuk ay içinde bitecek. 3 bin öğrenciye ulaşacağız Ova bölgesi için çok önemli.
TAZİYE EVİ İHTİYACI
O bölgelerde taziye evi ihtiyacı vardı. Vali Kutlu Aktaş Parkı’nda açtık. O kadar çok ilgi gördü ki… Taziye evlerinin çok çok önemli olduğunu gördük. Kuruçeşme’de bir tane daha açmak üzereyiz. O da hayata geçtiğinde vatandaşlarımızın acı gününde yanında olacağız.
PARKLAR
Buca’da 253 park var. Birkaç tanesi hariç alt yapı çalışması yoktu. Büyük bir çoğunluğu yüzde 80’i, yüzde 95’e kadar çıkacak tamamının sulama sistemleri her şeyi değiştirilip yeni bir park ortaya çıkacak. Üç tane tematik parkımız devam ediyor. Bunlardan birini engelli merkezi olarak da düşünüyoruz. 2023 yılında parklar açılmaya başlayacak.
BUCAKUT
Depremden sonra arama kurtarma ekiplerini ne kadar önemli olduğunu gördük. BUCAKUT’u biz daha önceden tasarlamıştık ama o andan sonra BUCAKUT personeliyle, eğitimiyle Türkiye’nin en iyi arama kurtarma ekiplerinden biri haline geldi. Şu anda Allah göstermesin bir afet durumunda gerçekten Buca’mız için önemli bir çalışma oldu.
SARI MASA
7, 8 ay önce Sarı Masa Çözüm Merkezi’ni kurduk. Burada biz aslında Buca’nın şikayetlerinin ne olduğunu görüyoruz. Vatandaş talebini iletiyor buradan. 7 ay içinde 33 bin sonuçlanan talep var. Bekleyenler var kısa vadede sonuçlanması beklemeyen. Toplam 18 bin kişiye ulaşmışız tabi mükerrer olarak. Bu aslında iyi bir rakam. Buca’nın 4,5 senede 3’te birine ulaşmış olacağız.
‘’HİÇ BİR ŞEY SATMADIK!’’
Borçları konuştuk. Hiçbir şey satmadan. Hisseli tapular hariç. Yaklaşık güncel değeri 250 milyon olan kamulaştırma yaptık. Şirince’de benzin istasyonun arkasında eski gece pazarı vardı. Burayı kamulaştırdık. Oraya kapalı 7 bin metrekare. Şirinyer Parkı’nın tam karşısı. Hiçbir satış yapmadık. Buca’da hiç bir şey satmadık.
BUCA CEZAEVİ
Buca’da Belediye başkanlığı döneminde vaatlerin en önemlisi neydi Cezaevi konusu. Cezaevi hali hazırdaki toplam tutuklu hükümlü sayısı kapalıda 3 700, 700-800 tane de hükümlü olduğunu düşünün 4500’e yakın kişiden bahsediyoruz. Yeni bir cezaevi yapmadan bu cezaevinin kalkması çok zordu. Hizmette siyaseti karıştırmamak lazım dedik. Ve sonucunda cezaevi Buca’nın göbeğinde hiç yakışmayacak hem insanı açıdan hem görsel açıdan bütün şeyi düşündüğünüzde Buca’ya yakışmayan o kütleyi kaldırdık.
ADNAN KAHVECİ CADDESİ
Trafikte yapılacak her rahatla kentteki bireylerin daha rahat yaşayacağını gösterir. Adana Kahveci Caddesi var orada. Çok daha kısa bir yol katediyor bu cadde. Bu yolun öneminin yakında anlayacağız. Metro durağı Menderes Caddesi’nin içinde olacak. Eninde sonunda trafiğe kapatılacak. Yeni açacağımız yolun değeri anlaşılacak. Burası bir Pazar kuruluyor. O da buradan kalkmış olacak.
BERLİN DUVARI
Buca’yı merkezinde uzanan bir Berlin Duvarı var. Hizmette siyaset olmaz dedik. 20 yıldır, 30 yıldır Buca’ya kazandırılmaya çalışılıyor. Bu da şu an kadar olmamıştı. Burayı da aldık. Buraya da Buca’ya yakışır bir orman, yürüyüş yolu olarak planlıyoruz. Yıllar sürecek bir proje değil bir peyzaj çalışması ile o alan biter.
‘’BUCA’NIN BİR MEYDANI YOK!’’
Buca’nın bir meydanı yok. Deprem olduğunda siyasi parti geldiğinde nerede, ne yapacaksın. Bununla ilgili stadın da alım prosedürünü de başlattık. Orayı Buca’ya bir meydan olarak kazandıracağız.
YENİ GÖSTERİ SANATLARI MERKEZİ
Artık siyasi partiler kongrelerini Şirinyer Düğün Kongre’sinde yapmayacak yerimiz Buca Çarşı’daki yeni gösteri sanatları merkezi olacak.
‘’30’A YAKIN OTOPARK YARATTIK!’’
Fen İşleri’nde ne yaptık. En büyük problemlerden birisi yollar. Asfalt şantiyesi kurduk. Şantiyemiz sıfır. Yanına kilit-parke üretim tesisi vardı ama atıl vaziyetteydi. Yeni bir tesis kurduk. Ürettiklerimizle Buca genelinde 30’a yakın otopark yarattık. 2023 Yılı bizim için bir dönüm noktası olacak. Biz 400 milyon fen işleri bütçesi ayırdık. 400 milyonun da tamamını kullanacağız. Yolarımız artık serme asfalt istiyor.
BUCA BİLİM SANAT MERKEZİ
Çocuklarımızla ilgili Buca Bilim Sanat Merkezi’ni kurduk. Çocuklarıma hem bilim hem de sanat konusunda hocalarımızla seçmece çocuklarımızı aldık. Tek katıldığımız yarışma Teknofest onu da 2 senedir alıyoruz. Geçen yıl biyoloji dalında aldık bu yıl kimya dalında aldık.
DEMOKRASİ MEYDANI’NDA BELEDİYE LOKANTASI
Demokrasi Meydanı’nda belediye lokantası açılacak öğrencilere ve maddi imkanı yetersiz olanlara uygun fiyatla gıda imkanı sağlanacak.
FORBES KÖŞKÜ
Geldiğimiz ilk gün Buca’nın Levanten evleri ile ünlü Dumlupınar Mahallesi’nde 39 hektarlık bir alanda buranın koruma maçlı imar planını başlattık. Sokak sağlıklaştırmasına başlıyoruz. Burası Türkiye’de ünlü bir yer olacak. Işılay Saygın’ın evini d Buca’mıza kazandırmış olacağız.
PROTOKOL YOLU MESAJI!
Asıl önemlisi Buca’nın planlaması. Buca tarihinde bir plan yok. Toplam alanı 170 km kare. 17 bin hektar. Kent merkezinin bulunduğu alan 25 hektar. Bu alanın 3’te ikisine yakını yeniden planladık. Atatürk Maskı’nın olduğu alan Çaldıran. Burayı bitirdik. Kesinleşti aslında. Bu alanı bitirdik. Protokol yolu dediğimiz bir yol vardır. Orada bize ait olan alanın planı bitti. Orada maskın arkasında Ata Park gibi bir park yapılacak 3,5 emsalle. Oradaki vatandaşlarımız depreme dayanıklı her açıdan güzel konutlarına yakında kavuşacaklar. Kötü görüntü de ortadan kalkacak.
BUCA’NIN KANAYAN YARASI SEYHAN MAHALLESİ
Seyhan Mahallesi Buca’nın kanayan yarası. Burası Hindistan mı diyorlar hep! Atıkların çoğu buradan geliyor. Planları bitirdik. Bakan’ın önünde bir imza attığı takdirde o da geliyor.
SORU&CEVAP
Başkan Kılıç toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
IŞILAY SAYGIN’IN EVİ
Işılay Saygın’ın evi hakkındaki soruya yanıt veren Kılıç, ‘’Işılay Saygın Buca için çok çok önemli bir değer. Bizim de ona karşı bir sorumluluğumuz vardı. Evinin müzeye dönüşmesini çok istedi. Mirasçıları ile sorun yaşandı. Kamulaştırmayı düşündük aslında biz. Meclisimize getirdik kesinleştikten sonra kamulaştırma işlemine başlayacağız’’ dedi.
"MECLİS’TEKİ MUHALEFETE 10 ÜZERİNDEN 10 VERİYORUM!’’
Belediye meclisinde muhalefetle ilişkileri değerlendiren Kılıç, ‘’Muhalif meclis üyelerine 10 üzerinden 10 veriyorum. Her mecliste çıkıp eleştiri yapan Meclis üyeleri zordu, bize nsaip oldu. Her mecliste konu olmayan mecliste bile çıkıp eleştiri yapacaklar. Bizde biraz fazla oluyor. Muhalif meclis üyeleri çalışıyorlar.
CEZAEVİ İÇİN TAKAS YÖNTEMİ!
Buca Cezaevi ile ilgili gelen sorulara yanıt veren Kılıç, ‘’İlk başta söyledik. Kaldırılma süreci zor bir çalışmaydı. Defalarca Adalet Bakanı ile görüştük ve cezaevi kalktı. Cezaevinin bulunduğu alana kadastral bir parsel değil. İmar planında cezaevi olarak görülen kadastral bir alan olarak düşünüyorsunuz. Her arsada olduğu gibi bir plan yapılır. Aynı bir arsanız varsa nasıl konut yapım aynı şekilde buranın da bir planı vardı. Hali hazırda kesinleşmiş bir planı var. Maliki olan İller Bankası’nda bana gelip imar durumu vermediğinde hali hazırda imar durumu var. Buranın imar planına göre 2003 yılının 7. Ayında onaylanmış kesinleşmiş bir imar planı var kesinleşmiş plan var. Bu planda cezaevinin göbeğinde 25 bin metrekarelik alanda bir paralı ticaret merkezi görünüyor. Böyle bir kesinleşmiş planı var buranın. Danıştay’ın kurulduğu yıllardan itibaren kamuyu koruyan anlayış itibaren Danıştay’ın kararı 50’li yıllardan itibaren hiç değişmedi. Bireysel mülkiyet ile kamu mülkiyet arasında hiçbir zaman ayrım yapmaz. Danıştay’a gittiğinde tamamı bozuluyor. Bireysel mülkiyet ile kamu mülkiyetini ayıramazsın diyor. Burada plan var. Kamuya bir artı değer çıkartılmış mı? Yapılmış. Kamu kurumlarında kesinti olmaz. Burada bir eğer ortaya çıkartılmış. Artı değerde ben burayı alacağım bunu böyle yapacağım; uzlaşı ile yapamazsan malikten onay alamazsan bir muvafakat alamazsan bu olabiliyor. Bu alanlar bedelsiz olarak kurumlar arasında verilebiliyor ama burası öyle bir yer değil. Buranın imar planı rant getiren bir plan. Onu alıp başka kuruma vermek çok çok zor. Yen bir rezerv alan yaratıp bu alanı malik kimse bu mülkiyet başka bir yerden rezerv alan oluşturup burayı kente kültür merkezi olarak kazandırmak istiyoruz. Burada yeni bir eğer ortaya çıkartmak gerekiyor. Biz yeni bir plan yapıyoruz. Kentin 16 bin hektarını yeniden planladık. Bu planlama içerisine bizim için basit küçük bir alan olarak kalıyor. Oradaki malik İller Bankası ile takas yöntemi ile kotarabiliriz diye düşünüyoruz. Orası yeşil alan olduğunda büyük bir kamulaştırma maliyeti ortaya çıkar. Ben bunu yeşil alan yaptım bana bedelsiz ver demek olmuyor. Oranın muadilini bırakın bizim elimizde öyle bir arsa yok! Hazırda bir plan var. İktidar değişse de hukukta adalette değişmeyen kurallar vardır. Kurallar değişmez adalette. O yüzden iktidar değişse de bu dediğim yöntemler olmadan olmaz, takas olur. Biz burası özel mülkiyet değil. Bu tür noktalarda protokol olmaz. Orada 18 uygulaması açmadan yolu açıyoruz. Daha terk olmadan. Kamuya terk olacak ondan sonra açacaksın ama biz açtık. Tunç başkanla aynı çizgide gidiyoruz. Buranın yeşil alan olması için Tunç Başkan bir kamuoyu oluşturuyor.
BUCA CEZAEVİ BASMANE ÇUKURU OLMAZ!
Buca Cezaevi’nin planlama süreci ile ilgili burası da ‘Basmane Çukuru olur mu?’ sorusuna yanıt veren Kılıç, ‘’Olmaz. Planlama süreçlerinde tartışma ortamlarının olması her zaman en iyiye ulaştırır’’ dedi.
‘’TUNÇ BAŞKAN İLE AYNI NOKTADAYIZ!’’
Kılıç İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Cezaevi alanı hakkında farklı düşünüp düşünmediği konusunda gelen soruya, ‘’Biz Tunç Başkan ile aynı noktadayız. Ben de burası yeşil alan olsun istiyorum. Tamamı yeşil alan olsun istiyor. Buranın bir planı var amasında bunu söylüyorum. Danıştay kararlarından söylüyorum. Burada yeşil alan olsun ama olurken kurumların cebinden şey çıkmasın bunun için de gerekli çalışmayı planlama çalışmasını yapalım diyoruz’’ dedi.
OY HEDEFİNİ AÇIKLADI
Kılıç, gelecek seçimlerde aday olursa oy hedefi ile ilgili soruya, ‘’Aday adayı olacaksın, aday gösterileceksin seçime gireceksin, seçimden sonra oy oranı… Süreçle benim lehime işlerse partim beni aday gösterirse oy hedefim şu anki oy hedefimden en az yüzde 30-40’tan daha fazlası’’ yanıtını verdi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |