GERÇEKİZMİR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Karabağlar'da mobilya esnafıyla yaptığı buluşma ve toplu açılış töreninin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 81 ilden 2 bin muhtarın iştirakiyle gerçekleştirilen Etkin ve Demokratik Yerel Yönetimler için Türkiye Muhtarlar Buluşması'na katıldı.
- İZMİR'DE DEV MUHTARLAR MASASI!...
Fuar İzmir'de düzenlenen büyük zirvede muhtarlara seslenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önemli mesajlar verdi.
Sözlerine "?Gittiğim illerde mutlaka muhtar arkadaşlarla toplantı yaparım" diyerek başlayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Ülkenin içinde bulunduğu şartları çok iyi biliyoruz. Biz yeni bir şeyler yapmak zorundayız. Kavga etmeden, ayrışmadan, bölünmeden ama bir saat gibi dakik çalışarak ülkemizi inşa etmek zorundayız. Saatin arka kapağını açtığınızda her bir çarkın kendi görevini yaptığını görürsünüz... Eğer bir çark iyi çalışmazsa zamanı da doğru öğrenemeyiz. Türkiye’de geldiğimiz nokta bu! Demokrasi çarkının iyi çalışması lazım… Bu çarkın en büyük halkasını da muhtarlar oluşturuyor. Son kurultayımızda 2.yüzyıla çağrı beyannamesi hazırladık. 2023’ten sonra ikinci bir yüzyıla başlayacağız. İkinci yüzyıla başlarken huzur, demokrasi, kalkınma olsun istiyoruz. Elbetteki düşüncelerimiz farklı olabilir ama hepimizin bayrak ve vatan aşkı kaçınılmaz. Bu bayrağın altında huzur içinde yaşamak istiyoruz. Akademisyen arkadaşlar size muhtarlığı anlattılar. Muhtarlığın tarihçesini ve geleceğini anlattılar. Ben size farklı bir şey anlatacağım... 1833 yılında Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yapılan bir muhtarlık seçimi var. Milletvekilliğin önce bu topraklarda yapılan ilk seçim bir muhtarlık seçimi... İlk kadın muhtar da 1933 yılında Aydın'ın Çine ilçesi Karpuzlu bucağında seçiliyor. Muhtarlık kurumu, tarihçesi anlatıldı ama bu kurum ne kadar değerli ve önemli? Siyaset kurumu yeterli desteği veriyor mu? Ben cevaplayayım, değeri de vermiyor önemi de vermiyor!" ifadelerini kullandı.
MUHTARLIK KANUNU TASLAĞI HAZIR!
CHP Lideri konuşmasına şöyle devam etti: Anayasa'da yüzlerce yerde muhtar kelimesi geçiyor ama bir temel muhtarlık kanunu yok! Bir temel muhtarlık kanununa ihtiyacımız var. 105 maddeden oluşan bir muhtarlık temel kanunu taslağını hazırladık. İlgili muhtarlık kuruluşlarına gönderdik. Şimdi elimizde bir taslak var bunu bilmenizi isterim.
OY PUSULASI VE BÜTÇE LAZIM!
Kılıçdaroğlu muhtarlık seçimlerinde oy pusulası olmaması sorununa da değindi ve "Seçim olur… Sizin birleşik oy pusulanız yok. Neden yok? Girerseniz kabine, beğendiğiniz muhtara oy atmak için ama pusula yok ortada! Bu siyaset kurumunun muhtarlığa değer vermediğinin kanıtı... İkinci temel konu birleşik oy pusulasının olması lazım..." açıklamasını yaptı.
Kılıçdaroğlu şöyle deva etti: Belediye binaları vardır ama muhtarların büyük kısmının yoktur. Neden sizin bir muhtarlık eviniz yoktur? Bizim bazı belediyelerimiz tek tip muhtarlık evleri yaptı ve bunları teslim etti. Bunu da hafızanızın bir yerinde tutun… Sizin bir bütçeniz yok çünkü siyaset kurumu size önem vermiyor. Sizin bir bütçenizin olması lazım... Bütçe aynı zamanda denetim demektir. Örneğin fakir bir ailenin çocuğu üniversiteyi kazandı. İstanbul’a kaydını yapacak. Otobüs parası bile yok. Belediye başkanına, vekile, bakan, cumhurbaşkanına ulaşamaz. Ama en rahat ulaşacağı kişi muhtardır. Bu ne anlama geliyor? Muhtar doğrudan doğruya mahallesindeki kişilerin sorunlarına çözüm üreten kişidir. Ben bunu ilk dillendirdiğimde, 'Muhtar bütçesi diyorsun da parayı nereden vereceksin?' dediler... Mahallelerde emlak vergisi alınıyor, belediyelere veriliyor. Bunun yüzde 1’i, yüzde 2’si muhtarlara tahsis edilse ayıp mı olur? Yanlış mı olur? Biz sadece muhtarlık kurumunu değil belediyeyi de güçlendirmek istiyoruz. Örneğin otopark yerini belediye yapmak zorundadır ama taşıt vergisini merkezi yönetim alır. Gelişmiş ülkelerde bu tür vergileri yerel yönetimler alır. Belediyeye öderim ve döner derim ki otopark sorunumu çöz...
O MALLARI İADE EDECEĞİZ!
Köy tüzel kişiliklerinin mahalleye dönüştürülmesine de değinen Kılıçdaroğlu, "Köy tüzel kişilikleri mahalleye dönüştürüldü ama hala köy… Malına mülküne el koydular, onları da iade edeceğiz!" dedi. CHP Lideri ardından açıklamalarına şöyle devam etti: Sosyal yardımları politik amaçlarla değil muhtarlık aracıyla dağıtmamız lazım. Çünkü muhtarın politik kimliği de yok! Politikacılara verirsen, fakirler dizilir sıraya, televizyonlar gelir… Yoksulluğu teşhir etmek insanlık onuruna aykırıdır, günahtır da. Muhtar bunu dağıtırsa bu sorun da ortadan kalkar...
MUHTARLA O MECLİS OTURUMLARINDA SÖZ VE KARAR SAHİBİ OLACAK!
Kılıçdaroğlu muhtarlara seslendiği konuşmada bir vaadini daha açıkladı. CHP Lideri, "Söz veriyorum her muhtar kendi mahallesiyle ilgili bir karar alınacaksa belediye meclisine katılacak, söz ve karar sahibi olacak. Mahalleli muhtarı bulduğu zaman o alınan kararı anlatabilecek. Muhtar olayın arka planını öğrenmiş olacak. Bunu yapmadığınız takdirde demokrasi olmaz, demokrasi katılımcılıktır" dedi.
MUHTARLAR KARAKOLUN BEKÇİSİ, POSTANENİN NÖBETÇİSİ OLMAMALI
Muhtarlara, "Ben sizin oyunuza talip değilim, sorunlarınızı çözmeye talibim" diye seslenen CHP Lideri şunları söyledi: Size ödenek veriliyor, maaş verilmiyor. Hastanalıp işe gitmeyince ödeneğiniz kesilir. Size maaş verilmesi lazım, sosyal güvenlik primlerinizin yatırılması lazım. Bu hakkı talep etmelisiniz. İcra dairelerinden yağmur gibi yağıyor, bunu tebliğ edion diyorlar size. Peki karşılığında bir şey alıyor musunuz? Hayır. Ama Anayasa 'Angarya yasaktır, bedava iş yaptırmayazsın' diyor. Bir yere sabahın köründe baskın düzenlenecek sizi de alıp götürüyorlar. Muhtar karakolun bekçisin postanenin nöbetçisi olmamalıdır. Muhtar onuruyla şerefiyle seçilmiştir, görevinin başındadır.
GENÇLERE, ÇİFTÇİLERE SÖYLEYİN...
CHP Lideri sözlerini şöyle tamamladı: Sizden isteklerim var. Gençler geldiği zaman onlara söyleyin, torpilden canları yanmasın... KPSS’den 90 puan alıyorlar, dayısı olmadığı için eleniyorlar. Onlara deyin ki, Kılıçdaroğlu dedi ki: Mülakatı kaldıracağız! Çiftçi dostlarınız var. Bankalardan kredi aldılar. İktidar olduğumuzda ilk bir haftada o faizlerin hepsini sileceğiz. Ana parayı makul taksitlerle alacağız. Tunç Başkanımız çok güzel bir örnek verdi. 'Seçildim, bana en düşük oy veren köyün muhtarına gittim' diye... Böyle çalışmak zorundayız. Böyle çalışmazsak ayrıştırırız. Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Tüm sorunlar akılcı politikalarla çözülebilir. Güzel bir Türkiye’yi, çağdaş bir Türkiye’yi, onurlu bir Türkiye’yi birlikte kuracağız.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |