POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin cinayetinde itirafçının evinde arama yapıldı
Narin cinayetinde itirafçının evinde arama yapıldı
UEFA'dan Fernando Muslera'ya men cezası
UEFA'dan Fernando Muslera'ya men cezası
CHP’li Bakan’dan Yerlikaya’ya Narin tepkisi
CHP’li Bakan’dan Yerlikaya’ya Narin tepkisi
CHP Lideri Özel: 1 litre rakı 140 TL olacak!
CHP Lideri Özel: 1 litre rakı 140 TL olacak!
27 Ağustos 2024 Salı - 12:20

Kocaoğlu'ndan Körfez yorumu: Tugay'a destek, geçmiş döneme eleştiri, hükümete çağrı!

İzmir Körfezi’nde uzun yıllardır çözülemeyen kötü koku ve kirlilik problemi toplu balık ölümleri ile yeniden gündeme gelirken 15 sene kentte Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Aziz Kocaoğlu kendi dönemine uzanan sorunun çözümünü ve mevcut Başkan Tugay’ın bakanlıklara yaptığı çağrıyı değerlendirdi.

Kocaoğlu ndan Körfez yorumu: Tugay a destek, geçmiş döneme eleştiri, hükümete çağrı!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR – İzmir Körfezi’nde uzun yıllardır çözülemeyen kötü koku ve kirlilik problemi toplu balık ölümleri ile yeniden gündeme geldi.

Bayraklı ilçesi sahilinde görülen balık ölümleri ve kötü koku, yayılarak Karşıyaka sahiline ulaştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı konu ile ilgili analiz çalışması gerçekleştirirken ölümlerin nedeninin İç Körfez’deki kirlilik olduğu vurgulandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise konu hakkında bilgilendirme toplantısı yaparak son gelişmeleri ve çözüm için gelecek planlarını aktardı. Tugay bakanlıklara iş birliği çağrısında bulunurken, “Yüzleşmemiz gerek. Körfez’imiz ağır bir kirlik yükü altında” dedi ve daha önce de gündeme gelen sirkülasyon ve navigasyon kanalı projelerine dikkat çekti.

İzmir Körfezi’ndeki kötü koku ve kirlilikle görev süresi boyunca mücadele eden isimlerden biri de 15 sene Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Aziz Kocaoğlu idi.

Kocaoğlu İzmir Körfezi’nde yaşanan çevre felaketine dair açıklamalarda bulundu.

“SİRKÜLASYON PROJESİNİN ÇED RAPORU ALINDI AMA UYGULANMADI”

Kocaoğlu daha önce de gündeme gelen ve Tugay’ın geçtiğimiz gün dikkat çektiği sirkülasyon ve navigasyon kanalı projelerinin altını çizdi.

Kocaoğlu, “Körfez hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin arıtma ve korunması yönünden görevi. Hem de İzmir Limanı dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) çalıştırıyor Ulaştırma Bakanlığı’nın, birde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görevi. Bizim zamanımızda Körfez’in ÇED raporu alınabilmesi için üniversiteler ile birlikte detaylı çalışmalar yapıldı Körfez’in temizlenmesi için. Sonrada ÇED raporunu müracaatımla dönemin Başbakanı Binalı Yıldırım’a ve TCDD’ye İzmir Büyükşehir Belediyesi ortak ihaleye çıktı. ÇED raporu alındı. Firma getirdi genel kabul gördü. Uygulama projesi için ihaleye çıkıldı sonra. Çıktık sonra ondan çalışmalar devam ederken ben görevden ayrıldım benden sonra o proje bitti. Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi büyük ihtimalle yöntemi bilimsel olarak belli ama uygulanmadı. TCDD’nin de navigasyon kanalı için proje yapması gerekiyordu. O ne aşamada benim zamanında başlamadı bilmiyorum” diye konuştu.

“ÇAMUR ÇÜRÜTME GEÇTİĞİMİZ DÖNEM ÇALIŞTIRILMADI, DEVREYE ALINMALI”

Kocaoğlu şöyle devam etti, “İzmir ekonomik olarak ülkenin 2. büyük kenti. Sanayisi, turizmi, tarımı çok yönlü. Buraya hem merkezi hükümet, hem bakanlıklar, hem de Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler elinden ne geliyorsa Körfez’in temizlenmesi için mücadele vermek durumundadır. Zaten altyapılar hazır. Arıtmalar vardır. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi için bizim zamanımızda 4. faz ihalesi çıkıldı. Hükümet kararname çıkarttı. İsteyen bırakabilir diye fiyatlar arttığı zaman böyle bir karar verdi. Yüklenici firma da projeyi iptal etti, bizim elimiz kolumuz bağlı kaldı. Şu an da devam ediyor. Çamur çürütme ve kurutma yapmıştık çok büyük bir projedir o duyduğum kadarı ile geçmiş dönemde çalıştırılmamış. Onun devreye alınması gerekiyor.”

“GEÇTİĞİMİZ DÖNEMDE İŞLETME SIKINTISI YAŞANDI”

Kocaoğlu geçtiğimiz dönem görevde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e eleştiride bulunduğu bölümde, “Birçok şey hazır. Tabi ki ilave yatırımlar yapılacaktır. Benim o zamanki görüşüm şantiye imkanlarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sirkülasyon kanalını yapabilecek seviyede olduğu idi. Biz öyle yapacaktık. Bizden sonra kendilerine göre gerekçeleri var kimseyi de suçlamak istemiyorum durum bu. Şimdiki yönetim değerlendirir. Bana da sormalarına gerek yok İZSU’da bu bilgilerin hepsi var. Bir an evvel başlarlarsa ve çamur çürütmeyi çalıştırırlarsa 4. Faz gelince zaten rahatlayacaktır. Burada bir çamur çürütmenin çalıştırılmaması bir işletme sıkıntısı yaşandı sanıyorum geçtiğimiz dönemde. Başka türlü Körfez’in bu hale gelmesi mümkün değil. İşletme sıkıntısı olmadan uzun süreli olamazdı. Ahmet Piriştina’dan bu yana 20 senedir her gün Körfez ile uğraşıyorduk. Belirli bir mesafe almıştık ama durum bu herkes görüyor iyi değil. Toparlanmaz diye bir şey yok” diye konuştu.

“CEMİL TUGAY DOĞRU SÖYLÜYOR”

Kentte sık sık hükümetin İzmir’e yeterli yatırımı yapmadığını tartışılırken mevcut Başkan Tugay’ın bakanlığa ve hükümete çağrısının gerçekçi bir çözüm önerisi olup olmadığı sorusuna yanıt veren Kocaoğlu, “Gerçekçi. Körfez’de iki tane ayak var. Bir tanesi çevre yatırımı Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı sirkülasyon kanalı ve arıtma ile çamur kurutmanın en iyi şekilde çalıştırılması. İlave yatırımlar yapılması. Navigasyon kanalı yanaşma kanalı yapılması. TCDD’nin görevi bu İzmir Limanı’nı işlettiği için. Tabi Körfez’de iki tane kanal açılması iş birliği ile hükümetin desteği ile büyük bir iş çünkü bu. İşbirliği ile yapılması gereken bir iştir Cemil Tugay o konuda son derece doğru söylüyor. Bu şu demek değildir şantiye imkanları ile araç-gereç alınarak bu iş en azından ne yaparsan kardır mantığı ile çalışma başlatılabilir” diyerek sözlerini noktaladı.

 
Baba katliamı! Çocuklarını vurdu, intihara kalkıştı: 3 ölü, 2 yaralı!
 
Karşıyaka'ya özel 'Atatürk' forması
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zafer mercan 28 Ağustos 2024 Çarşamba 19:06

Büyük kanal projesi iyi çalışmıyor. Büyük kanal tahliyelerinden denize hala evsel atıklar akıyor. Büyük kanalın içi sertleşmiş evsel atıklar ile dolu olduğundan tam çalışmıyor. Bu benim düşüncem.

Yorumu oyla      0      0  
Yücel tuna 28 Ağustos 2024 Çarşamba 14:16

Bütün sigara izmaritleri sokaklara ve kanallara atılıyor her türlü çöpler atiliyor yağmur yağdığı zaman yağmur suları çöpleri denize taşıyarak deiz kirleniyor önlem alınması gerekir.ilgililere fuyurulur

Yorumu oyla      0      0  
Ege yiğit 28 Ağustos 2024 Çarşamba 13:42

Chp bu ülke nin milli güvenlik sorunu teşkil eden bir parti 45 seneden beri ne yaptınız İzmire heryer pislik içinde denizlere bok akıyo Türkiye ye düşman lık nerde chp baş rolde izmir li bokun pisliğin içinde yaşamaya alışmış beter olsunlar inşallah

Yorumu oyla      0      0  
Cumhur 28 Ağustos 2024 Çarşamba 11:21

Şu eski statükoculardan gına geldi artık. Soyeride başarısız buluyorum ama 15 sene yönettiğin şehri 4 senede hurdaya çıkarmadı ya. Sen de sistem olarak kalıcı çözüm üretme mişsin. Doğru oturup doğru konuşmak lazım. Sen dahil günü kurtarma strateji ile iş yapılmış. Şehre 50 yıllık, 100 yıllık planlama maalesef yapılamamış.

Yorumu oyla      0      0  
Sevket Akbıyık 27 Ağustos 2024 Salı 19:54

Azîz bey,adam gibi başkanlık yapti...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baba katliamı! Çocuklarını vurdu, intihara kalkıştı: 3 ölü, 2 yaralı!
İzmir'in Bornova ilçesinde Vesim Şimşek (45), tabancayla 4 çocuğunu vurup ...
Endişe yaratmıştı: İşte Körfez'de balık tutmanın ve satmanın cezası!
Kirliliğiyle gündemden düşmeyen İzmir Körfezi’nde amatör balıkçıların ...
27 Ağustos Salı günü İzmir'de hangi ilçelerde su kesintisi yaşanacak?
İZSU, 27 Ağustos Salı günü İzmir'de planlı su kesintisi yaşanacak ilçeleri ve saatleri açıkladı.
 
İki ilçede sağanak: Yollar göle döndü!
İzmir'in Ödemiş ve Beydağ ilçelerinde sağanak ve şiddetli rüzgar etkili oldu.
Tugay'dan anlamlı ziyaret: Yalnız bırakmadı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Büyük Taarruz’un başlangıcı ...
İzmir'de 'torbacı' baskını!
49 ilde zehir tacirlerinin yerel suç örgütlerine, uyuşturucu madde imalatçılarına ...
 
Ablası, eniştesi ve iki yeğenini bıçakladı
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Oğuz Ş. (39), birlikte yaşadığı ablası, ...
Polisten kaçan kamyonet kaza yaptı: 5 yaralı
İstanbul Küçükçekmece D-100 karayolu Edirne istikametinde 3 aracın karıştığı ...
MHP’li ilçe başkanı silahlı kavgada hayatını kaybetti
MHP Derepazarı İlçe Başkanı Şaban Kap, silahlı kavgada yaşamını yitirdi.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri