Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir'de 30 Ekim 2020 günü yaşanan büyük depremin ardından merkezi hükümet ve yerel idare yaraları sarmak için seferber olurken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Bayraklı'da kurulan konteyner kent ile depremzedelerin barınma soruna geçici olarak çözüm bulunmuştu.
Felaketin ardından yaklaşık 2 yıldır 21 metrekarelik konteynerlerde yaşam sürdüren yüzlerce depremzede Haziran ayı sonunda tebligat şokuyla sarsıldı. AFAD tarafından depremzedelere '3 hafta içinde tahliye' bildirimi yapılırken, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in devreye girmesiyle bu süre 75 güne çekildi.
İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği'nden (İZDEDA) kararın ardından 1 yıl uzatma çağrısı gelirken, süreçte yaşanan belirsizliğe Gerçekizmir'e konuşan Vali Yavuz Selim Köşger nokta koydu ve verilen süre dolduğunda hak sahibi olmayan vatandaşların alandan tahliye edileceğini duyurdu.
Karara konteyner kentte kalan ve hak sahibi olmayan depremzedelerden süreçte tavan yapan kira fiyatlarının gölgesinde tepki gelirken, İZDEDA da tahliye kararı için uzatılma çağrısını yineledi.
"SOKAKTA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ"
Konteyner kent sakinlerinden Meryem Tülin Yumlu, Gerçekizmir'e yaptığı açıklamada, "5 bin lira kira veremeyiz, sokakta yaşamak istemiyoruz" dedi. Alanda çok sayıda kiracı depremzede olduğunu ifade eden Yumlu, "Sonuçta hepimiz depremzedeyiz. Bizler ne olacağız? Şu anki ev kiralarını karşılayamıyoruz. Lütfen aynı hakları bize de tanısınlar. Eşitlik sağlansın. Emin olun o kadar çaresiziz ki bir ay kaldı ve burayı terk edecek durumda değiliz. Vali Bey sesimize kulak versin. Devletimize güveniyoruz. Sokakta kalacağız. Devletimiz bizim sokakta kalmamızı istemeyecektir. Biz depremden sonra çadırda ve yurtlarda kaldık, o zaman depremzede olarak kabul edildik. Burada yaşayan arkadaşlarımız depremden sonra evlerine giremediler. Çok büyük zorluklar yaşadık. O zaman depremzede sınıfındaydık ama şimdi bir ayrım yapılıyor. Bu ayrım neden yapılıyor? Biz de kiracı konumundayız, evinde hasar olanlar var, olmayanalar var ama biz de hak sahipliği istiyoruz. 5 bin lira kira veremeyiz. TOKİ’lerden biz de hak sahipliği istiyoruz. Biz de kira öder gibi ev sahibi olalım. Lütfen Vali Bey bize bir çözüm getirsin. Daha önce talep ettiğimiz gibi bu süre bir yıl uzatılsın. Bir yıl uzarsa herkes evine geçince kira fiyatları normalleşecek. Vali Bey’e çağrı yapıyorum, sokakta yaşamak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
İZDEDA'DAN ÇAĞRI!
İZDEDA Başkanı Haydar Özkan ise sürenin yıl sonuna kadar uzatılması çağrısında bulundu. Özkan, "Bununla ilgili Ankara’da AK Parti Genel Merkezi’nde bir görüşme yapmıştık. Bu konu ile ilgili bir çalışma yürüteceklerini söylemişlerdi ama demek ki olmadı. Uzundere konutları ile ilgili olumlu bir gelişme oldu ama burada olumsuz gelişme oldu. Bizim talebimiz sene sonuna kadar uzatılması... Hak sahipliğinin olmadığını biliyoruz, devletimize katılıyoruz o konuda ama ekonomik duruma bakıldığında bu konuyla ilgili üzüntülüyüz. Rezerv alanların dağıtımı yapılmış olsaydı en azından kentteki kiralar düşer ve stabil hale gelirdi" diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |