Uluslararası Çocuk Merkezi tarafından düzenlenen İnsan-Çocuk Ticaretiyle Mücadele Konferansı'nda Göç İdaresi ve Aile Bakanlığı'nın yetkililerinin çocuklarla ilgili yaptığı sunum dikkat çekti.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Dairesi Başkanlığı'nda görevli uzmanlar de Birleşmiş Milletler Uluslarası Çalışma Örgütü'nün insan ticaretine yönelik verilerini paylaştı. Buna göre, dünya genelinde 40.3 milyon insan ticareti mağduru olduğu düşünülüyor.
Milliyet gazetesinden Aykut Yılmaz'ın haberine göre, mağdurların yüzde 71'ini kadınlar oluşturuyor. Dünya genelinde mağdurların yüzde 25'i çocuk. Organize suç örgütleri insan ticareti suçundan 150 milyar dolar gelir elde ediyor. İnsan ticareti, silah kaçakçılıği ve uyuşturucu ticaretinden sonra yasa dışı en fazla gelir getiren 3. suç türü.
Türkiye'de de 2014-2018 arasında 776 insan ticareti mağduru kayıtlara geçti. 2018'de insan ticareti mağdurlarının istismar şekillerine bakıldığında ilk sırada cinsel sömürü (95) geldi. Onu iş gücü sömürüsü (39) takip etti. İnsan ticareti mağdurlarının uyruklarına bakıldığında ise 2018'de ilk sırada Özbekistan (29) gelirken onu Afganistan (21) ve Fas (18) takip etti. 2014-2018 arasındaki verilere bakıldığında ise ilk sırada 150 kişiyle Suriyeli, 112 kişiyle Kırgız ve 105 kişi ile Özbek uyruklular geldi.
'İSTİSMARDA İHBAR SAYISI YETERSİZ KALIYOR'
Panelde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkileri tarafından yapılan sunumda, çocuk istismarına karşı ihbarın çok önemli olduğu vurgulandı. Çocukların söz konusu olduğu her olayın ihbar edilmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, bu konuda farkındalık yaratmak gerektiğini söyledi.
İstismar vakalarında vücutta izler bulunduğunu ve hastanelerin acillerinde istismarın ortaya çıktığını kaydeden yetkililer, "Almanya'da geçen yıl acillerden çocuk koruma sistemi içerisine dahil edilen çocuk sayısı 8 bin 900 civarındayken bizde sadece 37-38'lerde. Maalesef eğitimli kesimin sustuğu, ihbar etmediği sürece hiçbir yere gidemiyoruz. İhbar bizim için çok önemli. Gerçekten devlet kurumları ve STK'lar olarak topyekün bir mücadele başlatmamız gerekiyor" dedi.
ÇOK AZ İHBAR GELİYOR
Alo 183'e çocuklara yönelik çok az ihbar geldiğini vurgulayan yetkililer, ihbarların artık e-Devlet üzerinden yaplabildiğini belirterek, istismar konusunda daha duyarlı olmaya davet etti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |