POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Barış Boyun çetesi ‘taşeronluk’ yaptı
Barış Boyun çetesi ‘taşeronluk’ yaptı
Benzine bir büyük zam daha geliyor!
Benzine bir büyük zam daha geliyor!
Makarna fabrikasındaki patlamada yeni gelişme!
Makarna fabrikasındaki patlamada yeni gelişme!
23 ilde terör örgütü DEAŞ'a operasyon!
23 ilde terör örgütü DEAŞ'a operasyon!
30 Eylül 2017 Cumartesi - 12:00

Kritik uyarı: Zeytinyağı saklama koşullarına dikkat!

Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Güngörmüşler, zeytinyağının plastik ve şeffaf cam şişelerde saklanmaması, güneş altında bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Kritik uyarı: Zeytinyağı saklama koşullarına dikkat!

Zeytinin yağa dönüşme yolculuğunda, 2017-2018 sezonu açıldı. Mutfakların vazgeçilmezi zeytinyağının pet ambalajlı ve şeffaf cam şişelerde saklanması nedeniyle yağa toksit maddelerin eklendiği, zeytinyağının sağlıksız hale geldiği belirtildi. Pet şişelerin tekrar tekrar kullanıldığında insan sağlığına zararlı toksik bileşen BPA denilen bir maddenin salınımını gerçekleştirdiğini, bunun vücuda fazla alımıyla prostat, beyin gelişimi, karaciğerde enzim bozuklukları ve diyabet, kalp hastalıklarına dek farklı etkileri olabileceği kaydediliyor.

İEÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Güngörmüşler, zeytinyağının plastik ve şeffaf cam şişelerde, güneş altında saklanmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Bu koşullar zeytinyağı için uygun değildir. Genellikle yol kenarında plastik şişelerde ve güneşin altında zeytinyağının satıldığını sıkça görürüz. Yağın hangi senenin mahsulü olduğu, asidite, saklama koşulları ve saf olup olmadığı gibi bilgilere de ulaşılamadığından tüketimleri güvenli değildir. Markasız olan bu yağların büyük oranda tağşiş olduğu da ayrıca bilinmektedir. Sadece yol kenarından değil ambalajsız olduğu takdirde pazar, çarşı, bakkal gibi yerlerden de temin edilmemelidir" dedi.

'RENKLİ CAM ŞİŞEDE SAKLANMALI'

Zeytinyağı ambalajı üzerinde marka, işletme kayıt numarası, üretim ve son kullanma tarihi gibi bir gıda için mutlaka bilinmesi gereken bilgilerin bulunması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Güngörmüşler, "Işık, oksijen, sıcaklık, su veya nem zeytinyağının kalitesini bozan etmenlerdir. Bunları göz önünde bulundurarak evde ışık ve nem almayan kapaklı dolaplarda saklanmalıdır. Tercihen renkli cam şişede ve bulunduğu ortam sıcaklığı 15 C civarında olacak şekilde korunmalı. Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında okside olarak istenmeyen lezzetler oluşturuyor. Bu nedenle, renkli cam şişelerde, renkli cam damacanalarda, porselen ya da çelik kaplarda muhafaza edilmeli" diye konuştu.

"PAMUK YAĞI KARIŞTIRILIYOR"

Zeytinyağına pamuk yağı karıştırılarak kar edilmeye çalışıldığını da vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Güngörmüşler, "Pamuk yağı ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Araştırma aşamasında olan bazı sonuçlara göre pamuk yağının, pamuk için kullanılan pestisit kalıntılarını içerebileceği, içeriğindeki doymuş ve doymamış yağ asitlerinden dolayı LDL kolesterol seviyelerini arttırabileceği belirlendi. Zeytinyağının kaliteli olup olmadığı renginden anlaşılmaz. Bu yüzden kaynağı belli olan zeytinyağları tüketilmelidir" dedi. (DHA)

 
İzmir'den Kıbrıs'a esnaf köprüsü!
 
İzmir'deki Atatürk büstü skandalında flaş açıklama: Onlar sorumlu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlaç fiyatları yılda bir kez değişecek
Türkiye'deki ilaç fiyatları, Sağlık Bakanlığınca hazırlanan "Beşeri Tıbbi ...
Uçan balonlarda ölümcül tehlike!
Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi ...
Tire'de ücretsiz kanser taraması
İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Dilek Didem Ayyıldız'ın koordinesinde ...
 
Organlarıyla 3 hastaya can olacak
Kiraz İlçesi'nde 4 gün önce meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan ...
Tepecik Ege Doğumevi Bornova'ya taşınıyor
Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreterliği, Tepecik Eğitim ...
O hastalara 'acil tuvalet bekleyemez' kartı!
İl Sağlık Müdürlüğü ile İnflamatuvar Bağırsak Hastaları (İBH) Dayanışma ...
 
Eczacı Odası’nda yeniden Sayılkan dönemi
Türk Eczacılar Birliği (TEB) 3. Bölge İzmir Eczacı Odası Genel Kurulu'nun ...
Konserve gıdalardaki ölümcül tehlikeye dikkat!
Evde bilinçsizce hazırlanan konserve gıdalar için ölümcül bir zehirlenme ...
İGC'den Medical Park ile 'sağlıklı' işbirliği
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ile Medical Park Hastanesi arasında işbirliği ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri