POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yurdun batısı beyaza büründü
Yurdun batısı beyaza büründü
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
Yeşilçam oyuncusu Samim Meriç hayatını kaybetti
Yeşilçam oyuncusu Samim Meriç hayatını kaybetti
Erdoğan'dan 'Netanyahu tutuklama kararı' açıklaması
Erdoğan'dan 'Netanyahu tutuklama kararı' açıklaması
5 Mayıs 2021 Çarşamba - 08:36

Küresel ısınma etkisi: Nehir korsanlığı kabusu!

Dünya küresel ısınma nedeniyle her geçen gün felakete doğru sürüklenirken, bilim insanları buzulların erimesi sonrası kaybolan nehirlerin sayısının arttığını açıkladı. “Nehir korsanlığı” olarak adlandırılan durumda buzullardan beslenen akarsular akışını kaybederek bir süre sonra tamamen yok oluyor. Araştırmacılar, bu durum nedeniyle özellikle dünyanın yüksek bölgelerinde akan nehirlerin etrafındaki ekosistemlerin ve buralarda geçimini tarım ile sağlayan toplulukların tehlikede olduğunu bildirdi.

Küresel ısınma etkisi: Nehir korsanlığı kabusu!

Dünyanın dört bir yanındaki buzullar küresel ısınma nedeniyle hızla erirken, dünyadaki bazı topluluklar oldukça ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldı: Nehirlerinin aniden kaybolması.

“Nehir korsanlığı” olarak adlandırılan durum,  buzul erimesi nedeniyle bir nehirden akan suyun başka topraklara yönlenmesi ya da tamamen kaybolması anlamına geliyor. İlk nehir korsanlığı olayı Kanada'nın Yukon eyaletinde bulunan Kaskawulsh buzulunun erimesinin ardından 2016 yılında meydana geldi. Buzulun eriyen sularından beslenen Slims nehri geçen bahardan itibaren sularını tamamen kaybetti.

DAĞLIK BÖLGELERDE BEHİRLER ÖZELLİKLE TEHLİKEDE
Bilim insanları, dünya çok daha az buzul içeren bir dünyaya doğru ilerlerken, yüzyıllardır sürekli olarak buzla kaplı olan toprağın buzsuz hale geleceğini ve böylece dağlık bölgelerdeki nehirlerin yok olacağını açıkladı.

SEBEBİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Kanada’da yer alan Calgary Üniversitesi'nden bir yerbilimci olan Dan Shugar, "Dünyanın dört bir yanındaki buzullar geri çekiliyor. Bu geri çekilmenin ise artık iklim değişikliğinden kaynaklandığını kesinlikle biliyoruz” dedi.

Shugar, 2016'da Kanada'nın Yukon Bölgesi'nde modern zamanlarda bilinen ilk nehir korsanlığı vakasını belgeleyen bilim insanlarının arasında yer aldı. Ardından, Kanada'nın en büyük buzulu o kadar çabuk eridi ki, olay büyük bir nehrin yönünü değiştirdi ve böylece beslediği bir gölün su seviyesini önemli ölçüde düşürdü.

KANADA'DAN SONRA SIRA ALASKA'DA
Yüzlerce yıl boyunca, Slims Nehri büyük Kaskawulsh buzulundan kuzeye eriyen suyu Kluane nehrine oradan da Yukon Nehri'ne, Bering Denizi'ne taşıdı. Ancak 2016 ilkbaharında, buzulun yoğun erimesiyle birlikte, Sims Nehri suyunu kalıcı olarak Kaskawulsh Nehri üzerinden doğuya, orijinal varış yerinden binlerce kilometre uzaklıktaki Alaska Körfezi'ne doğru daha dik bir eğime yönlendirdi.

Şimdi, bilim adamları dikkatini Alaska'ya yönlendirdi. Ulusal Park Servisi jeoloğu Michael Loso, Glacier Bay Milli Parkının içinde hızla geri çekilen bir buzulun beslediği güçlü bir nehrin yönünü değiştirmesinin beklendiğini ve bunun çevre ekosistemine zarar vereceğini söyledi.

Güney Alaska'daki 350 metre kalınlığındaki Grand Plateau buzulu uzun süredir Alsek Nehri için bir bariyer görevi gördü.  Ancak önümüzdeki otuz yıl içinde Loso ve meslektaşları, buzuldan beslenen Dry Bay bölgesinden geçen Alsek Nehri’nin her yıl 10 metreye kadar güneydoğuya doğru kaydığını hesapladı. (NTV)

 
Aşı karşıtlarına yanıt: Duş almaktan bile güvenli!
 
Bakan Koca: 3. doz yerli aşıyla yapılacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Boko Haram'ın saldırıları 150 bin kişiyi yerinden etti
Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın kuzeydoğusunda, terör örgütü Boko Haram'ın ...
Malili kadın 9 çocuk dünyaya getirdi
Fas'ın Kazablanka kentinde doğum yapan Malili kadın, 5'i kız 4'ü erkek 9 çocuk dünyaya getirdi.
Meksika'da metro faciası: 15 ölü, 70 yaralı
Meksika'da meydana gelen metro kazasında ilk belirlemelere göre 15 kişi öldü, 70 kişi yaralandı.
 
1 milyar yıllık fosil keşfedildi!
İngiltere'de keşfedilen 1 milyar yıllık bir mikro fosilinin, kayıtlara ...
4 astronot Dünya'ya gece döndü: 45 yıl sonra bir ilk!
SpaceX'in 4 astronotu taşıyan kapsülü Dünya'ya döndü. Uluslararası Uzay ...
Mikroplastiklerden kurtulmanın çevreci yolu keşfedildi
Bilim insanları dünyanın geleceğini tehdit eden mikroplastikleri çevreden ...
 
İsrail'de bayram faciası: 44 ölü, 103 yaralı!
İsrail'in kuzeyinde, Lag BaOmer Bayramı kutlamalarında yaşanan izdiham ...
Dağ buzullarının yüzde 10'u 2050'de yok olacak
Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki 30 yılda yükseklerdeki ...
BM Genel Sekreteri'nden Kıbrıs açıklaması
BM Genel Sekreteri Guterres Kıbrıs müzakereleri ile ilgili açıklamada ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri