Önergesinde tarım girdi fiyatlarının yüksekliğine dikkat çeken Osmanağaoğlu; girdi fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini, çiftçinin üretim maliyetinin yüksekliğine rağmen ürününü tüketiciye hak ettiği değerden ulaştırmadığını söyledi.
Ayrıca 2B ve hazine arazilerinin satışıyla ilgili yaşanan sorunlara da dikkat çeken Osmanağaoğlu, bir çok vatandaşın yüksek rayiç bedeller sebebiyle yerini alamadığını, ilk taksitini bir şekilde yatıran vatandaşların da diğer taksitlerini yatıramamasından dolayı yerlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu’nun Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle verdi soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
Tarım Girdi Fiyatları Çok Yüksek, Düşürülmeli
“Tarım girdi fiyatlarının yüksek olması ve çiftçimizin yetiştirdiği ürününü tüketiciyle hak ettiği fiyattan buluşturamaması çiftçilerimizi çok zor durumda bırakmaktadır. Çiftçilerimizin ortak olduğu, tarım girdilerinin daha uygun bir şekilde temin edilmesi için önemli adreslerden birisi olan Tarım Kredi Kooperatiflerinde dahi zirai ilaç ve gübre gibi girdilerin fiyatlarının piyasa ile neredeyse aynı seviyede olması mağduriyeti daha da telafisi imkânsız bir hale sokmaktadır. Bu durum aynı zamanda çiftçilerimizin sorunlarının gün geçtikçe kronikleşen bir hal almasına sebep olmaktadır. Diğer yandan; tarım sektörünün kalkınmanın temelini oluşturduğunu göz ardı edilmemesi gereken bir gerçektir. Çiftçimizin yapacağı üretim için üreticiyi koruyacak, çiftçimizin ürününü hak ettiği fiyatlardan tüketiciye ulaştırmasını sağlayacak, dolayısıyla tüketiciyi de koruyacak milli tarım politikalarının da bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.
2B Arazilerinin ve Hazine Arazilerinin Satışı Konusunda Sorunlar Devam Ediyor
Özellikle tarım arazisi olarak kullanılan 2B ve hazine arazilerinin satışıyla ilgili problemler de devam etmektedir. Rayiç bedellerin yüksek ve gerçekçi olmayan rakamlar referans alınarak belirlenmesinden dolayı birçok vatandaşımız; ya ekip biçtiği tarlayı alamamış, ya da ilk taksiti bir şekilde ödeyip diğer taksitleri ödeyememiştir. Bu konuda yaşanan mağduriyetlerin de giderilmesi, çiftçiye nefes aldıracak tarım politikalarının ivedilikle hayata geçirilmesi de elzemdir.”
İşte Osmanağaoğlu’nun Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplamasını istediği 6 soru:
“Çiftçilerimizi yakından ilgilendiren tarım girdi fiyatlarının düşürülmesine yönelik Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde sürdürülen bir çalışma var mıdır? Çiftçilerimizin tarım arazisi olarak kullandıkları 2B ve hazine arazilerinin satışından kaynaklanan sorunlar sebebiyle ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesine yönelik bir çalışma var mıdır?
Tarım Kredi Kooperatiflerindeki Fiyatlar Neredeyse Piyasa İle Aynı!
2B mahiyetinde olan tarım arazilerinin satışında hak sahiplerinden, araziyi almak için ilk taksitini yatıran ancak diğer taksitlerini yatıramayan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır? Bu vatandaşlarımızın geçim kapısı olan ancak, yüksek rayiç bedellerden dolayı satın alamadıkları bu arazilerin, vatandaşlarımızın hizmetinden mahrum bırakılmaması için Bakanlığınızın sürdürdüğü bir çalışma var mıdır?
Tarım Kredi Kooperatifine borcu olan ve ödeyemeyen çiftçilerimizin sayısı kaçtır? Gecikmiş borçlardan dolayı tahsil edilemeyen miktar ne kadardır? Çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifine olan gecikmiş borçlarının ertelenmesine yönelik herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |