3,2 milyon kişiye istihdam sağlayan dünya fuarcılık endüstrisi, 325 milyar dolarlık iş hacmine aracılık ediyor. Türkiye’nin fuarlar kenti İzmir, 2022 yılında düzenlediği fuarlar ile nüfusunun yarısı kadar ziyaretçi ağırlayacak. 2022 yılında kent ekonomisine yaklaşık 100 milyon dolar katkı sağlama hedefinde emin adımlarla ilerleyen İzmir, 30 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında dünya doğal taş ticaretine ev sahipliği yapıyor.
27. Marble İzmir Fuarı, 6 milyar dolarlık maden ihracatının 2,5 milyar dolarlık payını oluşturan doğal taş ihracatında yeni sezonun açılışını yaptı. Dünyada 15 milyar metreküp olan doğal taş rezervlerinin yüzde 33 oranla 5.1 milyar metreküpüne sahip Türkiye, birbirinden çeşitli doğal taşını fuarda sergiliyor. Blok, işlenmiş, yarı işlenmiş ve tasarıma dönüşmüş renk renk çeşit çeşit doğal taş, fuarizmir’de alıcılarını bekliyor.
Maden sektörü 40 milyar dolarlık ticaret hacmi yaratıyor
1995 yılında doğal taş sektörünü Kültürpark’ta buluşturan Marble İzmir Fuarı’nın ilk yılında toplam doğal taş ihracatı 77 milyon dolarken şu an fuarın da katkısı ile Türkiye’nin doğal taş ihracatı 2 milyar dolara çıktı. Türkiye’nin dış ticaret açığının kapatılmasına en önemli katkı sağlayan sektörlerin başında gelen doğal taş; hammadde rezervi, yerli üretim makinaları ile dışa bağımlı olmayan, ihracata katma değer saylayan sektörlerin başında geliyor. Türkiye doğal taş ihracatının can damarı haline gelen sektör, son 10 yılda Türkiye ekonomisine yaklaşık 20 milyar dolarlık katkı sağladı. Tüm sanayilere hammadde oluşturması sebebiyle maden sektörüyle birleşince 40 milyar dolarlık ticaret hacmi yaratan sektör, 27. Marble İzmir ile güçlenmeye devam ediyor.
İlk günde 77 il ve 135 ülkeden ziyaretçi akını
30 Mart Çarşamba günü kapılarını açan 27. Marble İzmir Fuarı, ilk gününden yoğun bir ziyaretçi akınına uğradı. Uzak Doğu’dan Amerika’ya İskandinavya’dan Afrika’ya dünyanın dört bir yanından gelen profesyonel ziyaretçiler, yeni projeler için tedariklerini fuardan yapmaya başladı. Fuar kapsamında düzenlenen alım heyeti programı ise Hindistan’dan gelen yoğun ilgi ile başladı. Uzun süredir uluslararası fuarlara katılamayan satın alıcılar, fuar başlamadan blok taş alanında siparişlerini vermeye başladı. Fuarın ilk gününde 500 kişilik bir heyetle B2B toplantılara katılan satın alıcılar, katılımcı firmalarla bir araya geldi. Fuar kapsamında üç gün boyunca devam edecek ikili görüşme programının ilk gününde bine yakın ticari görüşme gerçekleştirildi. Alım heyeti programına katılan firma yetkililerinin üç günde on binden fazla görüşme yapması bekleniyor.
Alım heyeti programına Dubai’den katılan ve çok uluslu bir şirketin yöneticisi olan Altan Ağaoğlu, fuarla ilgili görüşlerini şu şekilde dile getirdi:
“Projecilerin bu fuarda taş bulamama ihtimali yok”
“Bizim ana amacımız körfez ülkeleri oralara taş tedarik etmek. Yunanistan, İtalya ve Portekiz’den taş alıyoruz. Ürün çeşitliliği olarak baktığımızda Türkiye’nin önünde bir ülke yoktur. İkinci bir ülke de yoktur ilk üçün hepsi Türkiye’dir. Özellikle mermerde bu renk çeşitliliği çok zor yakalanabilecek bir şey dünyada. Teknolojiye de yatırım var bugün aynı teknoloji ile üretim yapılıyor. Bugün Türkiye’de İtalya gibi batılı normlarda çalışan ülkelere kıyasla çok daha iyi firmalar var. Fuarcılık ve destekler konusunda Türkiye Avrupa’dan açık ara önde diyebiliriz. Avrupa’da bu desteklerin hiç biri yok. İzmir’de bu fuarın yapılması çok doğru bir karar. Zaten üreticiler İzmir ve civarında. Ziyaretçiler arzu ederlerse firmaların fabrikalarına da uğrayabiliyorlar. Ticari potansiyeli çok yüksek bir fuar. Dünyanın her yerinden kendi piyasamız için ürün alıyoruz. Pek çok insan şu an burada çok büyük projelere taş arıyorlar. Aradıkları mermerleri renk ve çeşit olarak burada bulamama ihtimalleri yok”.
“Türkiye’deki çeşitlilik fuara yansımış”
Fuara İtalya’dan katılan ve Türkiye’yi ilk kez fuar sayesinde ziyaret ettiğini dile getiren Dr. Fabio Massimo Biselli, “Türkiye’deki doğal taş çeşitliliği inanılmaz. Henüz fuarın tamamını gezemedim ancak fuarın ilk gününden itibaren bu çeşitliliği hissediyorsunuz. Türk doğal taşını uluslararası fuarınızda takip etmeye başladım. Taşın her haliyle ilgilenirim. Doğal taş çok farklı kullanım alanlarına sahip bir materyal. Kesinlikle söyleyebilirim ki mermer pek çok sanat eserine çok yakışıyor. Yapay taşlar yerine onu kullanmalıyız. Doğal taşın çok büyük bir destekçisiyim ve onun bir kopyası olarak yapay taşların kullanılmasından hiç hoşlanmıyorum. Her blok taş diğerinden ayrı. Taşı dönüştürmeli ve mimaride bu formları kullanmalıyız. Doğal taşın dünya pazarında yapay taşların yerini tutamayacağını bu tarz fuarlarda daha iyi gösterebiliyoruz. Türkiye de özellikle renk ve desen çeşitliliği ile bizi destekliyor” şeklinde konuştu.
“Fuar, pazar için büyük bir avantaj”
Fuara Brezilya’dan katıldığını belirterek ülkelerinde en çok mermer ve traverten tarzı taşların kullanıldığını belirten Michelle Rezende, “Taş tedariklerimizi Mısır ve Türkiye’den yaparız. Yeni tedarikçiler, daha iyi fiyat ve pazar arayışı için buradayız. Bizler satıcıyız. Taşı alır ve tüm ülkedeki proje ihtiyaçlarına göre satarız. Talebe göre her boyut ve ebatta taşla ilgileniyoruz. Türkiye ve fuara ilk kez geliyoruz. Başarılı partnerlerle görüşmelerimiz oldu. Tedarikçi ve pazarla tanışmak, iş yapmak, yeni ürünler tanımak için çok büyük bir avantaj. Bu yıl için yeni anlaşmalar yapacağımız bir fuar olacak. Türkiye’deki ürün çeşitliliğini fuar aracılığıyla görmüş olduk” dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |