İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen İzmir Lezzetli Kış Şöleni, yeni yıla son 10 gün kala İzmirliler tarafından büyük ilgi görmeye devam ediyor. Medeniyetler şehri Hatay’ın onur konuğu il olduğu Şölen, önemli bir geceye ev sahipliği yaptı. Barış ve hoşgörü şehri olarak da bilinen Hatay’dan çıkıp dünyaya açılan “Medeniyetler Korosu”, ziyaretçilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. Papaz, imam, doktor, avukat, öğretmen, manifaturacı, postacı gibi farklı meslek gruplarında kişilerden oluşan 200 kişilik koronun temsilcileri, bu kez Hatay ve İzmir kardeşliği için şarkılar seslendirdi. ABD’de Amerikan Kongresi, BM Genel Kurulu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi barış kuruluşları başta olmak üzere Almanya’nın tüm şehirleri ve dünyanın farklı noktalarında 400’ün üzerinde konser veren Koro, İzmirliler ile Hataylı misafirlerine barış ve mutluluk dolu bir gece yaşattı.
Her iki başkandan sıcak karşılama
Gecede her iki kentin büyükşehir belediye başkanı yer aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konserin başında izleyenleri ev sahibi olarak karşıladı. Soyer, “Farklılıkların ne kadar büyük bir zenginlik olduğunu bir kez daha idrak edeceğiz. İzmir sizi tüm sıcaklığıyla kucaklıyor” diyerek tüm Hataylıları selamladı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise gecenin sonunda bu selamı alarak, “Şunu bilesiniz ki Hatay ulu bir çınar gibidir. Ve bütün renklerimiz bu ulu çınarı saran sarmaşık gibidir. Zaferin ilk işaretinin verildiği İzmir’e zaferin son işaretinin verildiği Hatay’dan kucak dolusu selam ve sevgi getirdik” dedi.
Farklı dinlerden farklı dillerde parça seslendirildi
2007 yılında turizm haftasının Hatay’dan başlatılması ile kurulan ve 2008 yılında itibaren dernekleşen Medeniyetler Korosu’nun temsilcileri geceye dünyanın en mistik dansı olarak bilinen Sema gösterisi ile başladı. Müslümanlık, Hristiyanlık ve Yahudilik başta olmak üzere farklı dinleri temsilen Türkçe, Arapça, Azerice, Ermenice ve İngilizce dillerinde şarkılar seslendirildi. Dünyaca ünlü “Game of Thrones” dizinin galasına katılan koro, dizinin jenerik müziğini bu kez İzmir’de seslendirdi. “Sarı Gelin”, “Ah Bir Ateş Ver”, “Hayat Bayram Olsa”, “İzmir Marşı”, “Bir Başkadır Benim Memleketim” gibi şarkı, türkü, ilahi ve marşlara ise tüm salon eşlik etti. Konser bitiminde izleyicisi tarafından ayakta alkışlanan Medeniyetler Korosu, sahne kuralı gereği ayakta alkışlandığı için Arapça ve İngilizce karışık doğaçlama bir şarkı daha söyledi. Gecenin sonunda ise, her iki kentin büyükşehir belediye başkanları koroya katılarak Onuncu Yıl Marşı’nı tüm katılımcılar ile tek yürek seslendirdi.
Birlikte yaşama kültürü 7 milyara sıçrayacak
İnsanlık üzerine anlatımları, fıkraları, ülke ve dünyaya mal olmuş değerleri her bir şarkı arasında dile getirerek izleyenlerinde unutulmaz anılar bırakan Medeniyetler Korosu Başkanı ve Kurucusu Yılmaz Özfırat, İzmir’de bulunmaktan dolayı heyecan duyduklarını belirtti. Özfırat, “İzmir bizim için özel bir coğrafyadır. Bu akşam da farklı dinlerden farklı dillerde hem ilahiler hem halk şarkıları dinledik. Bazen güldük, bazen ağladık ama bu akşam bu kapıdan çıkarken hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumuz için kendimizle gurur duyduk. Medeniyetler Korosu, ‘Yaratılanı severim yaratandan ötürü’ felsefesini dünyaya göstermeye çalışıyor. Korodaki hiç kimse ücret almıyor. Koronun esas amacı farklı meslek gruplarından farklı dinlere mensup kişilerin bir araya gelerek birlikte yaşama kültürünü dünyaya göstermektir. Dünyaya medeniyeti göstermiş bir millet olarak bir arada çoğalarak başarabildiğimizi kanıtlamak istiyoruz. Koro şu anda 200 kişiden oluşmakla birlikte 7 milyara yani tüm dünya nüfusuna doğru ilerlemekte” dedi.
Farklılık bizim için çok kıymetli
Koronun temsil ettiği medeniyetler şehri Hatay’ın önemine değinen Özfırat, “Allah bizi isteseydi tek tip yaratırdı. Farklı farklı yarattı birbirimizi arayıp bulalım diye. İşte bu yüzden insanlığın ihtiyacı olan konu budur. Hatay’ı biraz iyi incelemek lazım çünkü o hoşgörünün başkentidir. Dünyanın ilk kilisesi buradadır. Daha güzel bir yönü ise ilk defa Hristiyan kelimesinin burada söylenmiş olmasıdır. Anadolu’nun ilk camisi buradadır. Fakat belki de bundan daha özel bir yönü, Müslüman olmayan bir kişinin isminin camiye verilmesidir. Bizim için çok kıymetlidir farklılık. Biz dünyanın farklı noktalarında, kesişim yerlerinde veya sorun olan yerlerinde konser vererek ülkemizdeki barışın kıymetini göstermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Copeart Orkestrası coşturdu
Gün boyunca Lezzetli Kış Festivali’ni gezerek hem leziz tatlar deneyen hem de yeni yıl için sevdiklerine hediye alma fırsatı yakalayan ziyaretçiler, akşam da eğlenceli dakikalar yaşadı. Çeşitli etkinliklerle dolu dolu geçen Lezzetli Kış Festivali ayrıca 2 No’lu Hol’de Copeart Orkestrası’nı ağırladı. Hem Türkçe hem de yabancı birçok bilindik parçayı seslendiren Copeart Orkestrası, dinleyiciler tarafından sık sık alkışlandı. 2006 yılında İzmir’de Ercan Taşdemir tarafından kurulan Copeart Orkestrası, ünlü sanatçılarla Ege Bölgesi’nin çeşitli yerlerinde performanslar gerçekleştirmesiyle dikkat çekiyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |