POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çekiçle saldırmıştı: Müdür hakkında karar!
Çekiçle saldırmıştı: Müdür hakkında karar!
116 suçtan aranıyordu: Adliye otoparkında yakalandı!
116 suçtan aranıyordu: Adliye otoparkında yakalandı!
Barış Boyun çetesi ‘taşeron' çıktı!
Barış Boyun çetesi ‘taşeron' çıktı!
Benzine bir büyük zam daha geliyor!
Benzine bir büyük zam daha geliyor!
29 Haziran 2023 Perşembe - 15:29

Melekler Çiftliği bu bayramda da kurtarma operasyonu için pazarlarda!

Kurban Bayramı’nın 1. günü itibariyle vatandaşlar kurbanlıklarını keserek dini vazifelerini yerine getiriyor. Öte yandan İzmir’de engelli ve yaşlı çiftlik hayvanlarının yaşama tutunmasını sağlayan Angel's Farm Sanctuary 11 senedir sürdürdüğü gebe, yavru, hasta ve engelli kurbanlıkları kurtarma operasyonu için bu bayram da sahada çalışma yürütüyor. Çiftliğin kurucusu Çakır şu ana kadar İzmir’de 4 inek ve 40’tan fazla küçükbaş hayvanı kurtardıklarını aktardı.

Melekler Çiftliği bu bayramda da kurtarma operasyonu için pazarlarda!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - 2023 yılında yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı 28 Haziran’da başladı. 4 gün sürecek Kurban Bayramı’nı kapsayan haftanın 9 gün tatil olması ile vatandaşlar tatil noktalarına akın ederken bir yandan da dini vazifeler yerine getirildi.

Vatandaşlar kurbanlıklarını kestirmek için kurban kesim alanlarına giderken her sene olduğu gibi bu sene de istenmeyen görüntüler de ortaya çıktı.

Belediyelerin ve yetkili kurumların gösterdiği alanların dışında kurban kesen vatandaşlar hijyen koşullarını gözardı ederken, hayvan refahı da yok sayıldı.

Ankara’da 33 yıl önce Angel's Farm Sanctuary adıyla kurulan ve yaklaşık 8 yıl önce İzmir’in Kemalpaşa ilçesine taşınan ülkenin ilk ve en büyük hayvan barınağı olan Melekler Çiftliği şiddet gören, engelli ve yaşlı hayvanların yaşama tutunmasını sağlamaya devam ederken Kurban Bayramı boyunca da hummalı bir çalışma sürdürüyor.

11 yıldır kurban pazarlarında gebe, yavru, hasta ve engelli hayvanları bağışçıların ve hayvan severlerin desteği ve kendi imkanları ile satın alarak kendi çiftliklerinde misafir eden Angel's Farm Sanctuary’nin kurucusu Sibel Çakır bu yıl İzmir’deki kurban pazarlarında karşılaştıkları manzaraları ve yaptıkları kurtarma çalışmalarını anlatırken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya da insan sağlığı ve hayvan refahı çağrısında bulundu.

Çakır ve ekibi kesim pazarların kurulması sahaya çıkarak 11 yıldır sürdürdükleri kurtarma operasyonun başlarken şu ana kadar yavru, hasta veya engelli olan 4 inek ve 40’tan fazla keçi ve koyunu kurtardıklarını aktardı. Çakır Kurban Bayramı’nın son gününe kadar hayvan pazarlarında çalışmalarını sürdüreceklerini aktardı.

ÇAKIR’DAN ÇAĞRI: 110 BİN TL’YE İHTİYACIMIZ VAR…

Çakır sözlerine şöyle başladı: Hasta, engelli, yaşlı vs. hayvanları satın alarak kurtarıyoruz başka bir yol yok Türkiye’de. Başka ülkelerde bu tür yerleri basıyorlar. Bir tanesini bile alamazsınız sizi vururlar. Ben hayvanların ederini bilirim sıkı pazarlık yaparım. 4 inek aldım 1 inek parasına 208 bin liraya. 40 koyun ve keçiyi ise tanesini 2 bin liraya aldığım da oldu 10 bin liraya da… Hayvan bir deri kemik kalmış artık onu zaten kimse almaz ya da orada ölecek. Bizim ayağa kaldırma şansımız var onu. Boğa var bir tane 110 bin liraya ihtiyacımız var. Ne kadar kurtarabilirsek. 3 gün boyunca sahada olacağız.

VEKALETLE KESİM GERÇEĞİ: SATICI ISKARTA, HASTA HAYVANI KESİVERİYOR!

Kurban pazarlarında denetimin önemine vurgu yapan Çakır, ‘’Tarım ve Orman Bakanı’na da yazdım. Satılmayan kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu tarafından satın alınacağını yazmış. Ben de yazdım önce pazarlarda denetim! Et sadece et olarak düşünülüyor ama önce insan sağlığı, hayvan refahı hiç umursanmıyor. İzmir’deki pazarlarda dolaştığım için söylüyorum çiçek hastalığı had safhada. Bütün aldığımız hayvanları karantinaya çekiyoruz. Mantar, uyuz, kelebek hastalıkları, bütün hayvanlar parazit içinde zaten. Ne ararsanız var. Sağlıklı olanlar da var ama tek, tük. Çoğunluk pazarlarda hasta hayvanlardan oluşuyor. İnsanlar, bir çoğu vekalet vererek kurban kestiriyor. Satıcı ne yapıyor biliyor musunuz; O hasta, ıskarta hayvanı elinden çıkarmak için ‘hazır vekalet verildi, kimse görmüyor ya’ onu kesiyor. Sizden 10 bin lira bir koç için para alıyor ama benim 2 bin liraya alabildiğim hasta hayvanı aynı şekilde vekaletle kesiveriyor’’ dedi.

‘’ÇOCUK PARKINDA KAÇAK KESİM’’

Bu sene de bayram boyunca istenmeyen kaçak kesim manzaralarının yaşandığını aktaran Çakır, ‘’İzmir pazarları pislik içinde. Kesim yerleri bile yok. Kaçak kesim çok, sokaklar, bahçeler, çocuk parkları yığılı. Ne bir tane zabıta var ortada ne bir veteriner hekim var. Ne bakanlıklardan herhangi bir denetçi var. Jandarmayı arıyorsunuz ‘banane’ diye cevap alıyorsunuz. Beni ilgilendirmez diyor. Zabıta hiç yok. Belediyeler pazarları denetlemiyorlar. Kemalpaşa’da taşın, toprağın üzerinde kesim yapılıyor. Kurbanlara saygı, sevgi ve merhamet göstermek lazım’’ diye konuştu.

HAYVAN REFAHI VE İNSAN SAĞLIĞI ÇAĞRISI!

Son olarak kurbanlıkların içinde bulunduğu durumu aktaran Çakır, ‘’Hayvanlar güneşin altında. Küpesiz ve kontrolsüz köylülerin kendi yetiştirdikleri hayvanlarla dolu pazarlar. Orada vergisini ödeyerek gelen satıcı ben hiç görmedim. Durum böyle amaç kurban değil amaç et yemek. Pazarlardaki hasta hayvanlardan dolayı insanlar da hastalık kapacak. Beyninin içerisinden onlarca kurt akan koç gördük. Bunları alıp yiyor insanlar. Bunlar belgeli videoları var elimizde. O hayvan nasıl ızdırap çekiyor. 1 yaşlarında koyun aldık. Hayvanın vücudu yanık. Sen bunu kurban diye pazara sürmüşsün. Gelin bizimle ne manzaralar göreceksiniz. Gebe hayvanlar satışta. Geçen sene gebe keçi adlık, arabadan indirirken 3’üz doğurdu. Tarım ve Orman Bakanı’na sesleniyorum önce denetim önce hayvan refahı ve insan sağlığı’’ ifadelerini kullandı.

 
Elde kalan kurbanlıkları Et ve Süt kurumu alacak
 
Dehşet: İmam nikahlı eşini ve kardeşini katletti!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Ali ÖNER 29 Haziran 2023 Perşembe 17:44

Melekler Çiftliği Yöneticilerini kutluyorum, gerçekten çok önemli, insan ve belirtilen durumdaki hayvanların bir canlı varlık olarak dikkate alınmaları açısından takdire şayan bir işe el atmışlar; hayvan pazarlarının durumları ile ilgili olarak Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yaptıkları uyarı ve çağrıyı da ayrıca alkışlıyorum...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kahramanmaraş'ta 4,3 büyüklüğünde deprem
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Kahramanmaraş'ta saat 8.28'de ...
Terminalde yakalandı: Valizde metamfetamin!
İzmir’de Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde yabancı uyruklu bir şüphelinin ...
İzmir sularında bitmeyen dram!
İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında, yasa dışı yollarla Yunanistan tarafına ...
 
Bir bayram klasiği: İşte İzmir'in acemi kasap bilançosu!
Kurban Bayramı'nın ilk gününde kurban kesimi sırasında hayvanın darbeleri ...
İğne atsan yere düşmez: Bayramda Ilıca'ya hücum!
İzmir’in Çeşme ilçesi 9 günlük Kurban Bayramı'nda tatilcilerin akınına ...
İzmir'de eğitim uçağı boş araziye çakıldı!
İZMİR'in Selçuk ilçesinde, özel bir şirkete ait 2 kişilik uçak araziye ...
 
Pes artık: Kurban kesim yerinin dibinde kaçak kesim!
İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki kurban kesim yerinin karşısında bazı vatandaşların ...
Tartıştığı avukatın bacağını kıran polise dava
Lüks aracıyla yol kesip, avukatın bacağını kıran polise dava açıldı. Polis ...
Şehitlikte buruk bayram
İzmir'de Kurban Bayramı'nın ilk günü şehit yakınları Kadifekale Hava Şehitliği'ni ziyaret etti.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri