POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Göç İdaresi Başkanlığı Suriyeli sayısını açıkladı
Göç İdaresi Başkanlığı Suriyeli sayısını açıkladı
Erdoğan, Özel'i hedef aldı: 'Kantin solculuğunu bırak'
Erdoğan, Özel'i hedef aldı: 'Kantin solculuğunu bırak'
Adliye önünde silahlı kavga: Gözaltılar var!
Adliye önünde silahlı kavga: Gözaltılar var!
21 Temmuz 2022 Perşembe - 14:13

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası temmuz ayı toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 14'te bıraktı. Merkez Bankası, gerekmesi durumunda ilave önlemlerin uygulamaya alınacağı mesajını verdi.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı.

Temmuz ayı toplantısını yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu.

Ekonomistler faizin yüzde 14'te sabit kalmasını bekliyordu.

BU YIL FAİZE DOKUNMADI

Merkez Bankası, geçen yılın eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında toplam 5 puan faiz indirimi yaptı. Merkez Bankası, bu yıl faizde değişikliğe gitmedi.

Kuruldan karara ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelerele yer verildi: 

"Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik riskler olumsuz yönde etkisini sürdürmeye devam etmiş, dünyada iktisadi faaliyetin daha da zayıflamasına sebep olmuştur. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyon ihtimali artmaktadır. Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek ve oynak seyir ile temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır.

"ÜLKELERİN PARA POLİTİKASINDA AYRIŞMA DEVAM EDİYOR"

Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin çeşitlenerek arttığı gözlenmektedir.

"GEREKİRSE İLAVE TEDBİRLER UYGULANACAK"

Yılın başındaki güçlü büyüme dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte de sürmüştür. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı güçlü iyileşme devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. İvmesini kaybettiği gözlenmekle birlikte, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır.

"DEZENFLASYONİST SÜRECİN BAŞLAYAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR"

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.

Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

"TÜM ARAÇLAR LİRALAŞMA STRATEJİSİNDE KULLANILACAK"

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır."

Merkez Bankası, her ay belirli tarihlerde bir araya gelerek Para Politikası Kurulu toplantıları gerçekleştiriyor. Bu toplantılar sonrasında da aylık bazdaki faiz kararı duyuruluyor.

MERKEZ BANKASI TOPLANTI TARİHLERİ 2022

Merkez Bankası'nın yılın kalanındaki toplantı tarihleri şöyle:

18 Ağustos 2022

22 Eylül 2022

20 Ekim 2022

24 Kasım 2022

22 Aralık 2022

(NTV)

 
Çiğli'nin yelken takımı o kupa için gün sayıyor!
 
Suruç anmasında gözaltına alınan 19 kişi serbest
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ESİAD Başkanı EBSO başkanlığına aday!
Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ...
Kaçak geçiş ödemelerinde süre değişikliği!
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işlettiği otoyol ve karayollarındaki kaçak ...
CHP'den İzmir'de 'seyyar çalıştay' hazırlığı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı Mehmet Hasan Eken, İzmir ...
 
Gözler Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararında!
Merkez Bankası PPK toplantısı faiz kararı, piyasalar tarafından merakla ...
EYT için hangi formüller masada?
EYT düzenlemesinde son durum ne? Çalışma Bakanlığı EYT ile ilgili bir ...
Dolar yılın en yüksek seviyesini gördü!
Dolar - euro kaç TL? 20 Temmuz 2022 dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası ...
 
Bakan Bilgin'den EYT açıklaması!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT'ye yönelik bakanlık bünyesinde ...
İzmir'in Haziran ayı konut satışı raporu!
TÜİK verilerine göre 2021 yılı Haziran ayında İzmir’de 7 bin 522 olan ...
Dolar yılın en yüksek seviyesini gördü!
Dolar - euro kaç TL? 19 Temmuz dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri