Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Pandemi tedbirleri kapsamında 2020 yılının Mayıs ayında eğlence mekanlarına saat 00.00'dan sonra müzik yasağı getirilmişti.
Ramazan Bayramı öncesinde maske yasağının hastane ve toplu ulaşım araçları haricinde kaldırılmasından sonra müzik yasağının kaldırılmaması yeniden tartışılmaya başlanmış sanatçılar ve işletmeciler tepkilerini sürdürmüştü.
İçişleri Bakanlığı 10 Mayıs'ta aldığı karar ile müzik yasağı gece 01:00’e çekildi. Karar ülke çapında gündem olurken koronavirüse karşı alınan önlemlerin büyük çapta kaldırılmasına rağmen bu kez de 'müzik yasağının neden tamamen kaldırılmadığı' tartışması yaşandı. Sanatçılar, işletmeciler ve muhalefet cephesinden bu karara da sert tepki geldi.
"RUHSATTAKİ KAPANIŞ SAATLERİNE KADAR MÜZİK YAPILMASINDA İSRARCIYIZ!"
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesi İş Adamları Derneği Başkanı Hami Torcu yasağın kaldırılması gerektiğini vurgularken, "Ruhsattaki kapanış saatlerine kadar müzik yapılmasında ısrarcıyız" dedi.
Torcu, "Bu konudaki bizim düşüncemiz belli. Ulusal kanallarda Ankara’da basın toplantısı yapıldı; CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi ve DEVA’nın katıldığı müzik yasağının kaldırılması gerektiği, ruhsat saatlerimiz içinde müzik yapılması gerektiğini ilettik. Düşüncemiz bu, bu noktada ısrarcıyız. Sadece toplu taşımada ve hastanede maske zorunluluğunun kaldığı bir yerde bu yasağın da kaldırılmasını talep ediyoruz’’ dedi.
Yasağın özel hayata müdahale olarak görülmesi tartışmasına dair konuşan Torcu, ‘’O da bir düşünce o da olabilir veya geleceği nokta o diye de düşünülebilir ama biz böyle bir şeyi aklımızın ucundan geçirmek istemiyoruz. Biz ruhsatta açık olduğumuz saat süresince müzik yapalım istiyoruz. Bizim haklarımızın elimizden alınması sıkıntı. Talebimiz serbest bırakılması. Ruhsattaki kapanış saatlerine kadar müzik yapılmasında israrcıyız. Yasaların belirttiği gürültü yönetmeliğine uyma konusunda iddialıyız, yönetmeliğe uyulsun. Sadece gece 12:00’den sonra değil 12’den önce de kimse kimseyi rahatsız etmesin. Bakanlığın belirlediği gürültü yönetmeliğine uymak kaydıyla biz müzik yapmakta ısrarcıyız.
"BAŞINDAN BERİ PANDEMİ İLE İLİNTİLİ DEĞİLDİ!"
Türk Tabipleri Birliği’nin "Kapalı ortamda maske takmamak SARS-CoV-2 bulaşını önemli ölçüde artırmaktadır; ancak saat 01.00'den sonra müzikli ortamda bulaş riskinin arttığı yönünde bilimsel bir veri yoktur. Salgın bilimsel gerçeklikle yönetilir, pandemiyi bahane edip yaşam tarzı dayatmak bilim dışıdır" açıklamasının ardından konu hakkında değerlendirmede bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak ise yasağın başından beri pandemi ile ilintili olmadığını vurgularken şunları söyledi:
Müzik yasağı aslında başından itibaren Covid 19’la ilintili bir konu değildi! Eğlence merkezlerinde kalabalık ortamlarda siz maske çıkartın, mesafeyi de boşverin diyorsanız orada müzik çalıyor olup olmasının bir önemi yok. Dolayısıyla bu gerçekten başka amaçlarla hayata geçirilmeye çalışan ve tırnak içerisinde insanların yaşam tarzına müdahale diye yorumlanabilecek bir uygulamaydı. Bunun 12’den 1’e çekilmesi de sadece bir göz boyama veya işte kamuoyunun baskısına bir ufak geri adım atma diye yorumlanabilir. Ne 12 ne de 1 ikisi de hiçbir anlamı olmayan ve başka amaçlarla konulmuş olan yasaklamalar.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |