Gelecek nesillere temiz ve sağlıklı bir çevre bırakma hedefiyle çalışmalarına devam eden Ödemiş Belediyesi, “Sıfır Atık Projesi” çerçevesinde Üç Eylül Mahallesi Mezbaha Sokak No: 4 adresinde Birinci Sınıf Atık Getirme Merkezi oluşturdu. 13 ayrı türde atık getirilen merkezin 2021 yılı çalışmaları çerçevesinde atık pil de biriktirildi. Sadece 1 adeti 11 kişinin bir yıllık su tüketimi kadar suyu (600000 lt/yıl) kirleten atık pil konusunda sağlanan duyarlılıkla Ödemiş’te 2021 yılında toplanan atık pil miktarı 996 kilograma ulaştı.
Toplanan atık piller, geri dönüşüm tesislerinde türlerine göre ayrılıp kırma işlemine girdikten sonra, içinde bulunan metal-çelik parçalar ayıklanarak, demir-çelik sektörüne gönderiliyor. Elde edilen kara kütle ise diğer sektörlerde kullanılan fırınlarda bertaraf ediliyor. Geri dönüşümü uygun olmayan pil türleri de düzenli katı atık sahalarında kontrollü biçimde toplanarak TAP tarafından bertaraf ediliyor. Ödemiş Belediyesi’nin Birinci Sınıf Atık Getirme Merkezi’ne 02325454951 numaralı telefondan ulaşılabiliyor.
Ödemişlilere çevre duyarlılığı için teşekkür eden Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Sadece bir atık pilin 600 bin litre suyu kirletme tehlikesi bulunuyor. Kimyasal atıkların çevreye verdiği zararı hep birlikte görüyoruz. Çevre bilincini yükseltme ve yarınlara temiz ve yaşanılabilir bir çevre bırakmak için hepimize görev düşüyor. Bu anlamda Belediyemiz ‘Sıfır Atık’ hedefiyle çalışmalarına devam ediyor. Bu hedefimizin bir parçası olarak atık pillerin geri dönüşümü ya da güvenli şekilde bertarafı konusunda Birinci Sınıf Atık Getirme Merkezi hemşehrilerimize hizmet veriyor. Bir yılda 1 tona yakın atık pil toplandı. Bu rakamların her geçen gün artacağına inanıyorum. Duyarlılık gösteren hemşehrilerimize teşekkür ediyorum.
“AVRUPA’NIN EN BÜYÜK ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİM TESİSİ ÖDEMİŞ’TE”
Yeryüzü cenneti olan kentimizde toprağımızı, suyumuzu ve havamızı korumak için İzmir Büyükşehir Belediyemizle birlikte çevre dostu yatırımlarımız sürüyor. Avrupa’nın en büyük entegre katı atık yönetim tesisine Ödemiş ev sahipliği yapıyor. İlçemizde katı atıklar sadece çöp olarak değil bir kaynak olarak değerlendiriliyor, ülke ekonomimize katkı sağlanırken çevremiz de korunuyor. Bu dev çevre yatırımı ile katı atıklardan 116 bin haneye elektrik enerjisi üretilip tarımsal faaliyetler için günde 100 ton gübre sunuluyor.
Ödemiş Belediyemizin ilk adımlarını attığı, İzmir Büyükşehir Belediyemizin havzamıza kazandırdığı çevre dostu Biosun Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi kentimizde çevreyi korumanın yanında istihdama sunduğu katkıyla da Ödemiş için büyük önem taşıyor. Hemşehrilerimizin de duyarlılıkları ile daha temiz bir çevrede yaşamak ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir Ödemiş bırakmak üzere var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |