İzmir’in Karabağlar İlçesi’ne bağlı Refet Bele Mahallesi’nin iki dönemdir muhtarlık koltuğunda oturan Hatice Akar, eğitim alanında hayata geçirdiği projelerle fark yaratıyor. Okuma yazma bilmedikleri için sürekli kendisinden yardım isteyen mahalledeki kadınlar için kolları sıvayan 58 yaşındaki Akar, ‘Okumanı yaşı yok’ diyerek muhtarlığı adeta eğitim yuvasına çevirdi. Halk eğitim merkezinden gelen öğretmenler sayesinde okuma yazma kursu açılmasını sağlayan Akar, 2015 yılından bu yana devam eden kurslara katılan çoğu 60 yaş üzerinde yaklaşık 300 kadının okuryazar olduğunu belirtti. Kadınların artık kimseye ihtiyaç duymadan seyahat edip, kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere birçok yerde işlerini halledebildiklerini söyleyen Akar, mahallede okuma yazma bilmeyen kimse kalmayana kadar eğitim projelerini sürdürmeyi hedefliyor.
BAŞKA MAHALLELERDEN DE TALEP VAR
Refet Bele Mahallesi’nde açılan okuma yazma kursuna çevre mahalleler hatta ilçelerden de çok fazla katılım olduğunu belirten Akar, “Göreve geldiğimden günden itibaren mahalledeki kadınlar ve çocuklar için neler yapabilirim diye çabaladım. Bu devirde hala okuma yazma bilmeyen kadınlarımız vardı. Mahallemizdeki okuma yazma bilmeyen kadınlarımız için halk eğitim merkezinden gelen öğretmenler muhtarlığımızda ders vermeye başladı. Kendi imkanlarımızla burada ders verilmesi için bir ortam yarattık. Kursumuz sayesinde 7 yılda 300 kadını okuryazar yaptık. Muhtarlık işlemleri için gelenlere ‘Ne mezunusunuz?’ diye soruyorum. Okuma yazma bilmeyenlere ‘Hemen kursa geliyorsun’ diyorum. Başka mahalleler ve ilçelerden de gelen oluyor. Çok istekli ve hevesli olduğu için geri çevirmiyoruz. Kursiyerlerimizin en yaşlısı 74 yaşındaydı. Kimi çocuklarıyla kimi torunlarıyla ders çalışıyor. Bu da bizleri son derece mutlu ediyor. Burada 74 yaşında olan da var 30’unda olan da” dedi.
KÜTÜPHANE MÜJDESİ
Okuryazar olduktan sonra ehliyet alan hatta liseyi bitirip diplomasını alan kadınlar olduğunu anlatan Akar, “Kurslarımıza sadece pandemide zorunlu ara vermek zorunda kaldık. Onun dışında zaman sınırlaması olmadan; yaz, kış, gece, gündüz demeden devam ediyor. Kendi çocuklarım okurken bile bu kadar heyecanlanıp mutlu olmamıştım. Canımı dişime taktım, kadınlar için çabalıyorum burada. Var olduğum sürece de çabalamaya devam edeceğim. Okuma yazma öğrendikten sonra ehliyet hatta lise diploması alanlar var. Muhtarlık binamızı tamamen kurs için merkez haline getirdik. Ayrıca içerisine bir de kütüphane yapılacak” ifadelerini kullandı.
"HER ŞEYİ TEK BAŞIMA OKUYABİLİYORUM"
Kurs sayesinde okuma yazma öğrenen kadınlar, Muhtar Akar’a yazdıkları mektuplarla duygularını dile getiriyor. Artık her şeyi tek başına okuyabildiğini belirten kadınlardan biri, mektubunda duygularını şöyle aktardı: “Sevgili Hatice Abla, uzun zamandır aklımdasınız. Sizleri çok özledim. Sizin de Yaşar Hocamın da üzerimde emeği çok. Artık her şeyi tek başıma okuyabiliyorum. Kimseye bir şey sorma ihtiyacı hissetmiyorum. İşime geri döndüm, çalışmaya devam ediyorum. Sizlere bir haberim daha var, ehliyetimi de aldım. Diplomamı aldıktan sonra ehliyete yazıldım. İnşallah benim gibi daha nice öğrenciniz olur.” (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |