TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi tarafından hazırlanan İzmir depremi sonrası bölgedeki acil toplanma alanlarının durumuna ilişkin değerlendirme raporunu kamuoyuyla paylaşıldı. Deprem riski gözetilerek tasarlanan acil toplanma alanlarının belli kriterleri bulunduğuna dikkat çekilen raporda, İzmir Afet Planına göre kişi başı 2,5 metrekarelik bir alanın sağlanması ve afet toplanma alanları için maksimum uzaklığın 500 m ve 15 dakika yürüme mesafesi olması gerektiği belirtildi. Bayraklı’ da yer alan semt parklarının acil durum toplanma alanı niteliklerine uymadığı ve risk teşkil eden yapılara yakınlığından dolayı tehlikeli bölgede kaldığı belirtilen raporda, “İvedilikle her ilçede afet toplanma alanlarının durum tespitleri yapılmalı, standartlara uygun yeni sahalar planlanmalı ve mevcutların standartlara uygunluğunun sağlanabilmesi için aciliyetli düzenlemelere gidilmelidir” ifadelerine yer verildi.
ACİL DÜZENLEMELER YAPILMALI
Her ilçedeki afet toplanma alanlarının durum tespitlerinin ivedilikle yapılması ve standartlara uygun yeni sahalar planlanması gerektiğine vurgu yapılan raporda, şu ifadelere yer verildi: “Bayraklı’nın depremden en çok etkilenen bu bölgesinde çok sayıda kent parkı ve açık yeşil alan bulunması büyük bir şansken bunların pek azında su, tuvalet, elektrik, internet gibi temel ve önemli ihtiyaçların planlanan eşikler içerisinde karşılanabilir olması böylesi bir afet durumunda sıkıntılara sebep olmuştur. Tüm bunlara ek olarak erişilebirlik konusunun en rahat olduğunu düşündüğümüz bu bölgede bile ulaşım konusunda hayati olan ilk 3 saat içerisinde ciddi sıkıntılar yaşanmıştır. Yapılan saha incelemelerimiz sonrası bir kez daha görülmüştür ki; Bayraklı’ da yer alan semt parklarının acil durum toplanma alanı niteliklerine uymamasına ve risk teşkil eden yapılara yakınlığından dolayı tehlikeli bölgede kalmasına rağmen bölgedeki acil durum toplanma alanlarının yetersizliğinden dolayı, evlerinin güvenliğinin sağlanamayacağı endişesinden dolayı depremden etkilenen vatandaşlarımızın bu bölgelerde konaklama ihtiyacı duydukları gözlemlenmiştir. Buna ek olarak Mansuroğlu Mahallesi’ndeki Doğanlar Apartmanı’nın hemen yanında bulunan alanın afet toplanma alanı olarak gösterilmiş olması da yer seçimlerinde yapılaşmaya yaklaşımının önemini gözler önüne sermektedir. İvedilikle her ilçede afet toplanma alanlarının durum tespitleri yapılmalı, standartlara uygun yeni sahalar planlanmalı ve mevcutların standartlara uygunluğunun sağlanabilmesi için aciliyetli düzenlemelere gidilmelidir.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |