POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin cinayetinde itirafçının evinde arama yapıldı
Narin cinayetinde itirafçının evinde arama yapıldı
UEFA'dan Fernando Muslera'ya men cezası
UEFA'dan Fernando Muslera'ya men cezası
CHP’li Bakan’dan Yerlikaya’ya Narin tepkisi
CHP’li Bakan’dan Yerlikaya’ya Narin tepkisi
CHP Lideri Özel: 1 litre rakı 140 TL olacak!
CHP Lideri Özel: 1 litre rakı 140 TL olacak!
12 Eylül 2024 Perşembe - 10:44

Politika Durağı’nda gündem ‘kurultay ve İzmir yansıması’ ile ‘Aslanoğlu-Yıldır’ krizi!

Gazeteciler Çakır ve Avcı, Politika Durağı programında CHP’de gerçekleşen Tüzük Kurultayı ve İzmir yansımaları ile  CHP’nin İzmirli 2 MYK Üyesi Deniz Yücel ve Murat Bakan ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay arasındaki derinleşen mesafeyi ve CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır arasındaki krizi değerlendirdi.

Politika Durağı’nda gündem ‘kurultay ve İzmir yansıması’ ile ‘Aslanoğlu-Yıldır’ krizi!

GERÇEKİZMİR - EGE TV ekranlarında yayınlanan Politika Durağı programında gazeteciler Onur Çakır ve Sercan Avcı siyasi gündemi masaya yatırdı.

Programda CHP’de gerçekleşen Tüzük Kurultayı ve İzmir yansımaları ile  CHP’nin İzmirli 2 MYK Üyesi Deniz Yücel ve Murat Bakan ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay arasında yaşananlar ve CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır arasında kriz konuşuldu.

TÜZÜK KURULTAYI

Programda ilk olarak CHP’de geride kalan Tüzük Kurultayı değerlendirildi. Çakır kurultayda yaşananlar, tartışmalı maddeler ve İzmir yansıması özelinde şunları söyledi;

ONUR ÇAKIR: ÖZGÜR ÖZEL GÜVEN OYLAMASINI ALARAK YOLUNA DEVAM EDİYOR

Sadece ön seçimi geçirmek için yapıldı desek yanlış olmaz. Tüzükte aslında ön seçimi yapmayı hükmeden maddeleri var. CHP bu kurultayı yapmadan önümüzdeki ilk seçimde ön seçim yapabilirdi. En yakın Manisa’da yaptı. Aslında bu her ne kadar Özgür Özel ‘bu bir güven oylaması değil’ dese de bu bir güven oylamasıydı. En tartışmalı maddeler bile 1000’e yakın oyla geçti. Özgür Özel güven oylamasını alarak güçlü şekilde yoluna devam ediyor.

Örgüt denetimin de önseçim ve hâkim denetiminde ön seçim tartışması vardı. Örgüt denetiminde yapılacak. Genel Başkan söz verdi uyulacağına dair. İzmir’de son ön seçimdeki gibi mezhepçilik üzerine olursa CHP’ye geçmiş olsun. O dönem kapalı kapalı ardında mezhepçilik üzerinden organize edildi. Özel bunun uyarısını yaptı. Ön seçim yapılacaksa partililik ve emek üzerinden olmalı.

“KURULTAY İZMİR’DE BİRİNİ PARLATTIYSA BU ASLANOĞLU’DUR”

İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu tüzük komisyonundaydı.  Bir önceki kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemişti. Göreve devam edecek mi etmeyecek mi tartışması vardı. Kurultay salonunda eğilim yoklamasını savunan bir konuşma yapıyor. Konuşması çok olumlu bulunuyor. Kurultay birisini İzmir özelinde parlattıysa bu Şenol Aslanoğlu’dur.

Aslanoğlu’nun İzmir’de bir çok önemli aktör görevden alınmasını ister ama kimse bu noktada topa giremiyor. Çünkü Aslanoğlu görevden alınır ya da istifa ederse yerine kim gelecek. Bir tarafta Deniz Yücel-Murat Bakan, bir tarafta Büyükşehir cephesi… Tüm ekiplerin üzerinde uzlaşacağı biri olsa Şenol Bey’in tırnak içinde söylüyorum ‘fişini çekerlerdi’.

“SÜRECİ DOĞRU YÖNETTİ”

Tunç Soyer, aday gösterilmedikten sonra Aslanoğlu’na ‘istifa et’ baskısı yaptı. Aslanoğlu adaylık sürecini doğru yönetti. Hak etmediği şekilde bulunduğu görev nedeniyle sancılı bir aday belirleme süreci yaşasa da hiç çıkıp kamuoyunda partiyi tartıştırmadı.

AVCI: İYİ DİYEN DE VAR, NE DEĞİŞTİ DİYEN DE!

Avcı ise kurultay ve İzmir’e etkisi konusunda şu değerlendirmeleri yaptı;

“Özgür Özel Tüzük Kurultayı’ndan güçlü çıktı. Kurultaydan sonra Kılıçdaroğlu’nun delege üzerindeki gücünün kırıldığına dair yorumlara katılıyorum.

Bir önceki kurultayın sonucunu halk da bekliyordu. Bir değişim beklentisi vardı vatandaşta. Binler, milyonlar takip etti. Tabi Tüzük Kurultayı bu anlamda daha içe dönük, daha çok partililerin takip ettiği bir kurultay oldu.

Mansur Yavaş-Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı Adayı rekabeti algısını daha da perçinleştiren bir kurultay oldu. Yavaş’ın konuşma sitemi haklıydı.

Tüzük için ‘çok iyi diyen de var’, ‘Ne değişti’ diyen de var.

“İZMİR’E ÖNEMLİ ETKİLERİ OLACAK”

İzmir’e yansımaları ve önemli etkileri de var.  Ön seçim kontenjanlar artık İzmir’de öyle çok sayıda kullanılmayacak. Geçmişte 1-3-5-7-9 kullanıldı ancak ‘her seçim bölgesinde kullanılır’ ifadesiyle bu dağılım dengeli şekilde olacak.

Yığılma üyenin önüne geçildi bu tüzük kurultayında. İzmir’de kongre süreçlerinde görüyorduk bunu…

“İZMİR KONGRESİYLE İLGİLİ YETKİ MYK’DA!”

Kongre süreçlerine 2+1 geldi. Yetki MYK’da… MYK İzmir’deki il kongresinin 2025 de mi, 2026’da mı? yapılacağına karar verecek.

İzmir’de ilçe başkanını ve yönetimini düşürme durumu rastladığımız bir durumdu. Yarıdan bir fazla istifa yetiyordu. Bu artık 4’te 3 çoğunluk aynı gün istifa şartı getirildi. Daha zorlaştırıldı bu durum.

“BELEDİYELERİN ÖRGÜT ÜZERİNDEKİ GÜCÜ KIRILACAK”

Belediyelerin örgüt üzerindeki gücünde bir kırılma yaratacak kurultay. Özgür Özel’in zaten ‘örgüt kendi işini başkanlar kendi işini yapacak’ sözü vardı. Bu hayata geçiyor. Ne oluyordu delegelerden belediye çalışanı olanlardan başkanlar ‘destekledikleri adaya oy istiyordu. Bunun için oy fotoğrafı göstermeleri istenenler bile oldu.’ Bunlar yanlıştı. Bu yanlışlar zamanla değişecek.

“ASLANOĞLU KONGREYE KADAR DEVAM EDER”

İzmir İl Başkanı için uzun süre papatya falı bakıldı. Bence Aslanoğlu’nun koltuğunda kongreye kadar kalacağını net gösteren bir kurultay oldu. Genel Merkez’in isteğiyle Ankara ve İstanbul il başkanları ile İzmir il başkanının konuşma yapmasının istenmesi önemli bir gösterge.

Aslanoğlu 1 yıl önce kimle siyaset yapıyordu… Mahir Polat, Rıfat Nalbantoğlu, Tunç Soyer, Heval Savaş Kaya… Gerçekten görevde kalabilmesi büyük başarı. Doğru bir siyasi yol izledi. Genel Merkez kendisinden memnun. Genel Başkan İzmir Örgütü’nden memnun. Genel Başkan’ın İzmir ziyaretlerinde hep eleştirileri vardı. İl başkanının bu süreci sabırla götürdüğünü gördük. Şimdi Genel Başkan artık övüyor İzmir’de!”

MURAT BAKAN VE DENİZ YÜCEL İLE CEMİL TUGAY ARASINDA NE YAŞANIYOR?

Programda CHP’nin İzmirli 2 MYK Üyesi Deniz Yücel ve Murat Bakan ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay arasındaki ‘mesafe’ de gündeme geldi.

Çakır şu ifadeleri kullandı;

ÇAKIR: BAKAN VE YÜCEL YEMEĞE KATILMADI ÇÜNKÜ…

İzmir delegeleri için İl Başkanı bir yemek düzenliyor. Yemeğe İzmir’in MYK Üyeleri Deniz Yücel ve Murat Balkan katılmıyor. İkisi de Aslanoğlu’nun düzenlediği yemeğe katılmıyor. Niye? Aldığım bilgi her iki isim de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yemeği düzenlediğini düşünerek katılmıyor. Cemil Tugay’la 2 İzmirli MYK üyesi arasındaki soğuk savaş bir kez daha gündeme geldi.

"BAKAN’IN MÜDAHALECİ BİR TARZI VAR"

Murat Bakan aleni şekilde götürüyor süreci. Murat Bey’in bir siyaset anlayışı var. Eleştirsem de bir tarzıdır bu. Büyükşehir Adayı olmak için çok uğraştı son 2 seçimdir. Bazı zigzagları da oldu bu konuda. Siyaset tarzında müdahalecilik var. Belediyelere, başkanlara müdahaleyi seviyor. Cemil Bey’in de tam tersi karakteri var. Müdahale ettirmez. Çatışma burada başlıyor. Cemil Bey, Murat Bakan’ın müdahalesine izin vermiyor. Murat Bey, Cemil Bey hakkında bazı yerlerde olumsuz konuşuyor Cemil Bey de Murat Bakan’la ilgili konuşuyor. Cemil Bey’in Genel Başkan’la arasına girdiği iddia edilen mesafeye bence Deniz Yücel ve Murat Bakan’ın etkisi yüzde 99 var.

“DENİZ BEY’İN CEMİL BEY’İN YANINDA OLMASI GEREK”

Murat Bakan ve Deniz Yücel’in ortak hareket etmesine şaşırıyorum. Daha düne kadar yıldızları barışmayan 2 siyasetçiydi. Deniz Bey düzgün bir siyasetçi. Parti Sözcüsü olduğu için haklı haksızdan çıkıp Cemil Tugay’ın yanında olması gerekiyor. Parti Sözcüsü de olduğu için yerinin Cemil Tugay’ın yanı olması gerektiğini düşüyorum. Eskiden araları iyi değildi ama aday adaylığı sürecinde bir yakınlaşma olmuştu sonra yine bozuldu. Bu yaşananlar partiye zarar veriyor. Her iki tarafı dinlediğinizde kendilerince haklılar. Murat Bakan’ın müdahaleci tavrından vazgeçmesi gerek. Deniz Bey’in de geçmişe sünger çekip yeni bir sayfa açması gerek. Cemil Bey’in de geçmişteki konuları kapatıp Genel Başkan Yardımcılarıyla ortak şekilde hareket etmesi gerek. AK Parti Gençlik Kolu Genel Başkanı Eyyüp Kadir İnan ve Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ eleştiri yapıyor Cemil Tugay’a, İzmir’in CHP’deki genel başkan yardımcıları bir şey demiyor.

AVCI: SÜREÇ ARTIK YÜCEL VE BAKAN’LA HAREKET EDEN GENÇ BAŞKANLAR İLE BÜYÜKŞEHİR’İ REKABETE GÖTÜRECEK

Avcı, Murat Bakan-Deniz Yücel ve Cemil Tugay arasında yaşananları şu sözlerle değerlendirdi;

“MYK’nın 2 İzmirlisi Büyükşehir’deki hiçbir atamada etkili olamadı. Tam tersi Murat Bakan’a çok yakın bir isim olan ESHOT’ta Murat Koçak geçtiğimiz gün görevden alındı. Kentteki birçok tartışmaya Yücel ve Bakan girmiyor. MYK üyesi iki isim de ancak aynı zamanda İzmir Milletvekililer. Tugay’la ilgili yapılan iktidardan gelen eleştirilere hiç cevap vermiyorlar. Deniz Yücel ile Cemil Tugay arasındaki soğukluk Yücel’in il başkanı olduğu döneme kadar gidiyor. Bence 3 isim arasındaki konu onarılmaz noktaya doğru gidiyor. Bunun buradan olumlu bir havaya döneceğini görmüyorum yaşananlara bakınca. Deniz Yücel ve Murat bakan kentte Büyükşehir’le arası iyi değil ama genç belediye başkanlarıyla araları iyi. Birlikte hareket ediyorlar. Sanki süreçte siyasi olarak 2 MYK üyesi ve genç başkanlar ile Büyükşehir cephesinin bir rekabetini göreceğiz.”

ŞENOL ASLANOĞLU-LEVENT YILDIR KRİZİ

CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Grubunda aksaklıklar yaşandığı, yaşanan sıkıntıların meclis üyeleri tarafından İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’na iletildiği, Aslanoğlu’nun da grup toplantısına bizzat katılarak grup yönetimi oluşturduğu ve bundan sonra programı elverdiğince grup toplantılarına başkanlık edeceği iddiası programda masaya yatırıldı.

Programda Aslanoğlu ile Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır arasında kriz yaşandığı ifade edildi.

ÇAKIR: PROBLEM DEĞİL KRİZ

Çakır şunları söyledi;

Aslanoğlu ve Yıldır arasında problemin daha büyüğü kriz var. Aslanoğlu grup toplantısına katıldı. Fotoğraf paylaştı ve dikkatimi çekti. Gittiyse bir şey var dedim. Biraz baktım. Levent Yıldır’ın grup başkanvekili olmasını isteyen Cemil Tugay’dı.. Aslanoğlu ile Yıldır arasında köprüler atılmış. Kooperatif konusunda Yıldır, Aslanoğlu’nu eleştiren bir yaklaşım içinde. Levent Bey bunu farklı yerlerde dile getiriyor. Şenol Bey de bunu duyuyor. ‘Benim vekilim beni eleştiremez’ diyor. Grup toplantısında ‘ben bundan sonra tüm toplantılara grup başkanı olarak başkanlık edeceğim’ diyor. Bunun tam karşılığı kriz. İl başkanı her toplantıya gitmez. Arada bir gider. Bir hamle daha yapıyor grup yönetimi oluşturuyor.  Aslanoğlu’nun bu yaptığı hamle Cemil Tugay’a yönelik bir hamle değil. Cemil Bey’in başta olumsuz bir bakışı vardı Aslanoğlu’na ama gün geçtikçe bu değişti. Şenol Bey hep Cemil Bey’in yanında durdu. Net şekilde gördük. Muhalefetten Cemil Bey’e gelen eleştirilere hep yanıt verdi Aslanoğlu… İl Başkanı-Yıldır krizi nasıl çözülecek bilmiyorum ama bugünkü izlenimin çözülecek gibi değil. Bu krizi çözecek kişi bence Cemil Tugay…”

AVCI: KRİZ DEVAM EDERSE ASLANOĞLU-TUGAY’IN ARASI AÇILIR

Avcı yaşanan kriz hakkında şunları söyledi;

“Nereye varır bu kriz. İl başkanı Aslanoğlu ile grup başkanvekili Yıldır arasındaki kriz devam ederse İl başkanı ile Büyükşehir Belediye Başkanı arasında ki ilişkinin zarar görmesine evrilir bu süreç. Oraya gidecek gibi duruyor zaten. Cemil Tugay, Levent Yıldır’dan kolay vazgeçmez. Yıldır, Tugay için önemli bir isim. ‘Levent Yıldır görevden alayım seni’ hayatta demez Cemil Bey… Bu krizi çözecek kişi bence Şenol Aslanoğlu… Süreçteki tavrını nasıl devam ettireceği önemli. Cemil Bey süreci izlemeye devam edecektir çünkü.

“Levent Yıldır grup başkanvekili olarak Büyükşehir Belediye Başkanları adına siyaset de yapıyor aslında. Çok kötü bir kadın kolları kongresi süreci götürdü. O süreç Tugay’a zarar verdi. Levent Bey’in parti içinden, göbeğinden gelmemesi, bu parti içi yarışları pek yaşamamış olması handikap yaratıyor. Meclisteki heykel oylamasında Altan Bey’le birlikteki tavrı ve sözleri de epey bir zor duruma düşürdü Büyükşehir’i…”

 
Karşıyaka'yı yakan define avcıları konuştu... Göz göre göre felaket!
 
İzmir'de bulundu: Egeli kadınlar 8 bin yıl önce de güzelliğine düşkünmüş!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özel’den İzmir’de Dilruba yanıtı… Özür diledi, ‘Sıra sende Erdoğan’ dedi!
CHP Lideri Özel havayolu ile geldiği İzmir’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ...
CHP İzmir'de eski başkana ihraç, meclis üyesi disipline!
CHP İzmir’de iki flaş disiplin gelişmesi yaşandı. Torbalı’da uzun yıllar ...
Saygılı’dan CHP’ye 'sağanak' çıkışı: Belediyecilik sizin işiniz değil
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, yağmur sonrası CHP’li yerel yönetimlere ...
 
Özel İzmir'e geliyor: İşte saat saat program!
CHP Lideri Özel 12 Eylül Perşembe günü Bornova Belediyesi tarafından yapılacak ...
Nalbantoğlu: Mükelleflere ait verileri satacaklar!
CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi ...
Ege Üniversitesi'nde 'Körfez' zirvesi
Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı Ak Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet ...
 
Yeni haftada Politika Durağı'nın konuğu Başkan Eşki!
Ege Tv’de yayınlanan Politika Durağı’nın bu haftaki konuğu Bornova Belediye ...
Erdoğan’dan Özel’e bir Dilruba çıkışı daha: Millete özür borcu var
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dilruba Kayserilioğlu'na göndermede bulunarak "28 ...
CHP İzmir’deki okulları mercek altına aldı
CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ali Bektaş, il genelinde eğitimle ilgili ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri