POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail'e işgal tepkisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail'e işgal tepkisi
CHP Sözcüsü Yücel'den Yerlikaya'ya istifa çağrısı
CHP Sözcüsü Yücel'den Yerlikaya'ya istifa çağrısı
Kılıçdaroğlu: Yeni bir süreci inşa etmeliyiz
Kılıçdaroğlu: Yeni bir süreci inşa etmeliyiz
Bahçeli'den Sinan Ateş davasına ilişkin açıklama
Bahçeli'den Sinan Ateş davasına ilişkin açıklama
13 Şubat 2023 Pazartesi - 10:29

Prof. Dr. Sözbilir: Binalar sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmadan inşa edilmiş!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Kahramanmaraş merkezli her iki depremde de sıvılaşmanın gerçekleşmesi nedeniyle özellikle Antakya ve Gölbaşı gibi yerleşimlerde hem can hem de mal kaybı ciddi boyutlara ulaşmıştır. Demek ki sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmadan bu binalar projelendirilip, inşa edilmiş. Depremin suçu yok. Suç bu yanlış işlerin altına imza atanlarda" dedi.

Prof. Dr. Sözbilir: Binalar sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmadan inşa edilmiş!

Türkiye'nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Büyük yıkımlar ile binlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan depremler sonrası bölgelerde arama- kurtarma çalışmaları ise sürdürülüyor.

DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, afet bölgesine Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ve DEÜ-DAUM'dan öğretim görevlisi Dr. Özkan Cevdet Özdağ, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacak ile giderek incelemelerde bulunuyor.



Kendisi de Hataylı olan ayrıca bazı uzak akrabaları göçük altında kalan Prof. Dr. Sözbilir, yıkımda sıvılaşmanın etkisini vurgulayıp, "Sıvılaşma, zeminin sarsıntı sırasında taşıma gücünü kaybetmesi olarak tanımlanabilir. Eğer zemin 'alüvyon' dediğimiz, henüz suyunu kaybetmemiş, diyajenez sürecini (taşlaşma-taş haline geçme) tamamlamamış ise, yer altı suyu seviyesi 0-10 metre arasındaysa ve kum-silt boyutundaki malzemeden oluşuyorsa o bölgede sıvılaşma tehlikesi var demektir. Normalde bu tür zeminler üzeri imara açılmadan önce jeolojik-jeoteknik etütlerle belirlenir" dedi.

Sıvılaşma tehlikesi olan zeminlerin üzerine doğrudan bina yapılamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, "Bu nedenle öncelikle sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmalıdır. Kahramanmaraş merkezli her iki depremde de sıvılaşmanın gerçekleşmesi nedeniyle özellikle Antakya ve Gölbaşı gibi yerleşimlerde hem can ve hem de mal kaybı ciddi boyutlara ulaşmıştır. Demek ki sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmadan bu binalar projelendirilip, inşa edilmiş. Yani depremin bir suçu yok. Suç bu tür yanlış işlerin altına imza atanlarda" diye konuştu. (DHA)

 
Malatya'da yıkılan binalarla ilgili 31 gözaltı kararı
 
DASK: Hasar ihbarında süre kısıtlaması yok
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ömer Aydan 23 Şubat 2023 Perşembe 06:56

Tamamen saçma. Sıvılaşmayı bilmeyen deneysel olarak çalışmamış birisinin ahkam kesmesi sadece ve sadece saçmalıktır ve kör cahil demektir. Eğer tüm binalar Türk Deprem Yönetmeliğine göre inşa edilmiş olsa idi kesinlikle böyle bir hasar meydana gelmeyecekti. Kahramanaraş ve Hatay'da alınan ivmelerin spektral davranış spektrası tamamen yönetmelik içersinde kalmaktadır. Aptal aptal konuşmayı bırakıp önce deprem mühendisliğini iyice öğrenin. Hem deprem bilimini hemde mühendisliğini öğrenmeleri için yorumcunun yazdığı CRC Press tarafından yayınlanan Earthquake Science and Engineering adlı kitabını tavsiye eder. Bu deprem ilgili bir raporumuzu Japon İnşaat Mühendisliği Deprem Mühendisliği komitesinin web sayfasında da bulabilirler.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Malatya'da yıkılan binalarla ilgili 31 gözaltı kararı
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca, kentte deprem nedeniyle yıkılan binalarla ...
Depremzede aile yaşadığı dehşeti anlattı
Malatya'daki evlerinin enkazı altında kalmaktan son anda kurtulan Kuşçu ...
Enkaz altından 170 saat sonra gelen mucize!
Gaziantep'te yıkılan binanın enkazında kalan 40 yaşındaki Sibel Kaya, ...
 
İzmir'den bölgeye yardım koridorunda ikinci sefer!
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 kente iş makineleri, ...
Oğuzhan Uğur'dan soruşturmaya dair açıklama!
Sosyal medya fenomeni YouTuber Oğuzhan Uğur hakkında Kahramanmaraş ve ...
Bahar Apartmanı'nın müteahhidi tutuklandı
Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binaların enkazlarında incelemeler ...
 
Mucizenin adı Yavuz: 159 saat sonra kurtarıldı
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma yol açan depremlerde en çok etkilenen ...
Afet bölgesinde 160. saatte mucize!
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. İlki 7,7 ...
İzmir'den afet bölgesine yardım sürüyor: 29 vagon yola çıktı
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ile Elbistan ilçelerinde peş peşe meydana gelen ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Ne kongreymiş ama!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri