Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ve hekimlere müjde olarak duyurulan 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ndeki’ sağlık personelinin özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri içeren maddeler TBMM’deki yasa teklifinden çıkarıldı.
Edinilen bilgilere göre tekliften çıkarılan maddeler, değerlendirilmesi ve kapsamının genişletilmesi amacıyla TBMM Sağlık Komisyonu'na havale edilirken Türk Tabipler Birliği (TTB) ve sendikalar düzenlemenin belirsizliğe terk edildiğini ve rafa kalktığını söyleyerek 15 Aralık günü için grev kararı aldı. Buna göre TTB'ye bağlı hekimler ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası ve Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası'na bağlı sağlık emekçileri yarın grev yapacak. Ülke çapında acil servisler, Covid-19, diyaliz, onkoloji ve yoğun bakımlar dışında iş bırakacak.
Grev kararı hakkında açıklamalarda bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube Eş Başkanı (SES) Erkan Batmaz, ‘’Biz hakkımızı alana kadar bu işten vazgeçmeyeceğiz. Yetkililerden artık vaat istemiyoruz. Yasa tasarısının bizlere sunulmasını istiyoruz. Bizim eylemimiz bir uyarı anlamına geliyor. Biz emeğimizin hiç olduğunu düşünüyoruz. Torba yasaya girecek olan düzenlemenin hekimleri ve sağlıkçıları ayrıştırdığını görüyoruz’’ ifadelerini kullandı.
"2500-5000 LİRA ARTIŞ DOĞRU DEĞİL!"
TBMM’ye oybirliği ile getirilen fakat daha sonra geri çekilerek komisyona gönderilen yasa tasarısındaki maddeler hakkında detaylı bilgiler veren Batmaz, bahsedildiği gibi hekimlere 2500-5000 lira gibi bir artışın söz konusu olmadığını belirtti.
Batmaz, "O düzenlemenin kapsadıkları Sağlık Bakanlığı’nda yani devlet hastanelerinde çalışan uzman hekimler ve diş hekimleri. Söz konusu artış da 2500 lira ile 5000 lira arasında değil. Biz sağlıkçılar üç parçada ödeme alıyoruz. Ana maaş, denge sabit ödemesi ve performans ödemesi. İki kalemi bir arada gösterip ‘zam yaptık’ dediler. Aslında bir uzmanın eline geçecek artık en fazla bin lira civarıydı. Fakat bizim orada itirazımız şuydu; Düzenleme ekibi bölen, eksik bir uygulama. Sağlık Bakanlığı’ndaki asistan hekimleri biliyorsunuz çok uzun saatler çalışıyorlar, aynı zamanda üniversite hastanelerindeki hekimleri ve özel hastanelerdeki sağlıkçıları da kapsaması gerektiğini söyledik biz. Sonuç olarak tutarsız ve akıl dışı bir uygulama. Müjdeymiş gibi gösterilmiş bir artıştı bu. Hekimlerin içinde dahi adaletsiz bir düzenlemeydi. Biz adil bir düzenleme istiyoruz. Emeğin hakkını veren eşit değil, adil kelimesini vurgulamak istiyorum’’ dedi.
"ALLAH BİLİR NE ZAMAN GÖRÜŞÜLECEK!"
Batmaz, "Tasarı yeniden düzenlenmek üzere geri çekildi. Biz 22 Aralık’ta yeniden görüşüleceğini tahmin ederken durum böyle gelişti. Bizim iş bırakmamızın temel nedeni bu. Asgari ücret görüşmelerinden sonraya kalacağı ifade edildi ama gelinen noktada düzenleme rafa kaldırıldı! Komisyon allah bilir ne zaman görüşecek! Bir vaat atıldı ortaya, emekçileri birbirine düşürdüler biz bunu boşa düşürmeye çalışıyoruz’’ dedi.
YEŞİLYURT VE TEPECİK’TE YOĞUN İŞ BIRAKMA!
Özellikle Yeşilyurt ve Tepecik hastanelerinde yoğun olarak iş bırakma olacağını belirten Batmaz hastalara nöbetleşe olarak hizmet verileceğini ve vatandaşların sağlık hizmetlerinden mahrum kalmayacağını da vurguladı.
Batmaz, "İzmir Tabip Odası, İzmir Tabip Odası, Genel Sağlık İş İzmir Şubesi, Birlik Dayanışma Sendikası izmir Şubesi ve Dev Sağlık İş bu beş kurum tüm hastanelerde tüm Türkiye’de ortaklaştı ve İzmir’de de bir çok hastanede iş bırakacağız. Yeşilyurt, Tepecik Eğitim ve Araştırma hastanelerinde merkezi olarak daha kalabalık olacağız, iş bırakacağız. Ege Üniversitesi Hastanesi’nde çalışmalarımız sürüyor ama orada iş bırakmamız mümkün görünmüyor pek bunu söyleyebilirim. Genel olarak ise acil servis, diyaliz, onkoloji, covid, aşı ve yoğun bakım servisleri iş bırakmayacak. Diğer servislerde dönüşümlü olacak iş bırakılacak. Hiç bir vatandaşımızın yaşam veya sağlık hakkı ellerinden alınmayacak" ifadelerini kullandı.
"İZMİR’DE ZATEN AMELİYATLAR DURDU!"
TBMM’den komisyona geri gönderilen söz konusu yasa dışında iş bırakma nedenlerinin de olduğu belirten Batmaz şu an İzmir’de birçok ameliyatın yapılamadığını açıkladı.
Batmaz, "İzmir’de birçok hastanede ameliyatlar zaten durdu tıbbi malzeme olmadığı için. Biz burada halkın sağlık hizmetlerinde ücretsiz ve nitelikli şekilde ulaşması için de mücadele ediyoruz. Derdimiz halkın daha ulaşılabilir bir sağlık hizmeti alması ücretsiz ve adil şekilde. Dolar kurundaki artış sağlık hizmetlerini inanılmaz derecede etkiledi. Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinin şehir hastanelerine değil halka ve emekçiye ayrılmasını istiyoruz. Temel iş bırakma nedenlerimizden biri de bu. Öte yandan şu an ülkemizde hem hekimler hem de hemşireler adına ülkeden kaçış söz konusu. Dışarıya göç eden hekim sayısı 1000 civarında son zamanlarda. Hemşireler dil öğrenmeye çalışıyor yurt dışına gitmek için. İnsanlar yarın bir gün hastaneye gittiğinde hekim bulamayacak. Bulsa bile vasıflı olanlar yurtdışına gitmiş olacak zaten. Tercih edebileceği iyi bir cerrah bulamayacak. Biz bunları durdurmak için mücadele ediyor ve iş bırakıyoruz’’ diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |