POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Göç İdaresi Başkanlığı Suriyeli sayısını açıkladı
Göç İdaresi Başkanlığı Suriyeli sayısını açıkladı
Erdoğan, Özel'i hedef aldı: 'Kantin solculuğunu bırak'
Erdoğan, Özel'i hedef aldı: 'Kantin solculuğunu bırak'
Adliye önünde silahlı kavga: Gözaltılar var!
Adliye önünde silahlı kavga: Gözaltılar var!
8 Ekim 2024 Salı - 16:54

ŞPO’dan 'bariyer' tepkisi: Kararı alan Kordon'da vakit geçirmeyen biri!

Kenti afetlere ve iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirebilmek için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi Alsancak Kordon’daki taşkınları önlemek için bariyer inşaatına başladı. ŞPO İzmir fırtına bariyerine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "New Jersey bariyerlerinin inşa edilmesi kararının Kordon’da vakit geçiren bir kentli tarafından alınmadığı açıktır. Kentlilerin mekansal aidiyetini hesaba katmadan gerçekleştirilen bu projeyi doğru bulmuyoruz" denildi.

ŞPO’dan  bariyer  tepkisi: Kararı alan Kordon da vakit geçirmeyen biri!

GERÇEKİZMİR - Kenti afetlere ve iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirebilmek için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi Alsancak Kordon’daki taşkınları önlemek için bariyer inşaatına başladı.

Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan bin 700 metrelik sahil şeridinde kıyıya paralel geçici fırtına duvarı kentte tartışma konusu olurken TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi konu hakkında bir açıklamada bulundu.

“KAMUOYU BİLGİLENDİRİLMEDİ”

Odadan yapılan açıklamanın tam metni şöyle;

“Alsancak’ta yaşanan taşkınlara önlem” amacıyla yapılacağı belirtilen ve imalatına başlanan “geçici fırtına duvarı”na ilişkin haberler basına yansımıştır. Sözü edilen proje, İzmir’in simge alanlarından biri olan Kordon’da yer almakla birlikte, bu alan tarihte yer edinmiş bir kent mücadelesi sonucunda kazanılmış, İzmir'in en önemli açık kamusal alanlarından birisidir. 6 şeritli otoyol ve viyadük ayaklarının altında kalma ihtimali olan bu alan 90’lı yılların sonunda verilen mücadeleyle kamuya önemli bir nefes alma alanı olarak kazandırılmıştır. Bu kazanım, İzmir'in sivil toplum örgütleri, TMMOB’a bağlı meslek odaları ve halk tarafından sağlanmışken, burada yapılacak 700 metre uzunluğundaki bir yenileme ve altyapı projesi hakkında kamuoyunun yeteri kadar bilgilendirilmemiş olması büyük talihsizliktir.

(Proje tamamlanınca Kordon böyle görünecek- Kaynak: İzBB)

“KARARI VEREN KORDON’DA VAKİT GEÇİRMEYEN BİRİ!”

İzmir denince ilk akla gelen mekanlardan biri olan, İzmirli yurttaşların ve kentin toplumsal yaşam kültürünü de yansıtır şekilde kendini var eden “Kordon”a yapılacak müdahalelerde olabildiğince büyük bir hassasiyet göstermek gerekmektedir. Kordon, kentin deniz ile bağ kurduğu, kamusal bir sosyalleşme mekanı olarak yürüyüş, oturma, eğlence ve dinlence kullanımlarına olanak sağlamaktadır. Kordon’a yapılacak herhangi bir müdahalede bu kullanımların, kentin ve kentlinin deniz ile bağının nasıl etkileneceği değerlendirilmek zorundadır. Kordon’un kıyı tarafında yer alan yürüyüş yolu ile yoğunlukla oturma amaçlı kullanılan çim alanı ayıracak yaklaşık 80 santimetre yüksekliğinde New Jersey bariyerlerinin inşa edilmesi kararının Kordon’da vakit geçiren bir kentli tarafından alınmadığı açıktır. Yapılan imalat kamusal alanın kullanımını kısıtlayan, deniz ile bağını koparan ve alanın konumundan dolayı sahip olduğu özellikleri önemsizleştiren niteliktedir.

“SORUYORUZ…”

Soruyoruz: Basına yansıyan bilgilerde, yapılacak olan projenin öncelikle iklim değişikliğinin yarattığı deniz taşkını, sellenme ve ısı adası sorunlarını azaltacağı ve bu üç önemli konuya çözüm olacağı iddia edilmektedir. Öncelikle bu üç soruna çözüm üretmek üzere hazırlandığı iddia edilen bahse konu altyapı projesine yönelik teknik analiz ve fizibilite çalışmaları yapılmış mıdır? Yoğun ve uzun süreli yağmurlarda oluşacak sellenme ve deniz taşkınları için yağmur suyu drenaj sisteminin daha büyük bir ölçekte deplase noktaları ile kurgulanması gerekmektedir. Projede belirtilen geçirgen yüzey malzemesi ile yapılacak düzenleme ise sellenme ve deniz taşkınının büyük ölçekte olduğu zamanlarda fayda etmeyecektir. En önemli konulardan bir diğeri de tampon niteliği taşıyan bu hattın diğer bölgelere açılacak 22 kapısının olacağıdır. İnsanların özellikle kıyıda, denize yakın bölgede yürüme yatkınlığı düşünüldüğünde yılın büyük zamanında bu duvarın yaya erişiminde ciddi bir engele ve erişim sorununa yol açabileceği riski de bulunmaktadır. Bu yüzden yayaların ve engellilerin kullanacağı alanların erişim sorunu yaratmayacak şekilde planlanması gerekmektedir. Diğer ülkelerdeki benzer uygulamalar, Karşıyaka Mavişehir’de de bir örneği bulunan kıyının kotunun yükseltilmesi şeklinde olmaktayken bölgeyi ikiye ayıran bir bariyer niteliğindeki duvar uygulamasının erişilebilirlik konusunda yaratacağı olumsuzluklar da göz önünde bulundurulduğunda başarılı bir uygulama olacağı ve afetlere karşı yeterli direnci sağlayacağı konularında kuşku duyulmaktadır.

“DOĞRU BULMUYORUZ”

Sonuç olarak; Kentsel alanda yaşanan sorunlara parçacıl ve palyatif müdahaleler yerine sorunun kaynağına odaklanan bütüncül müdahalelerin gerektiği açıktır. Kordon’u halka kazandıran kent mücadelesi tarihini gözetmeden ve kentlilerin mekansal aidiyetini hesaba katmadan gerçekleştirilen bu projeyi doğru bulmuyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 
'Acil Eylem Planı' sonrası İzmir Körfezi için ilk adım
 
İçkinin yasak olduğu ülkede sahte içki can aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Acil Eylem Planı' sonrası İzmir Körfezi için ilk adım
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "Safinaz 1" isimli deniz ...
Sıla bebeğe acı veda... Tabut küçük, acı büyük!
Tekirdağ'da cinsel istismar ve darp sonucu yaşamını yitiren 2 yaşındaki ...
Semih Çelik’in arkasındaki gizemli kişi ortaya çıktı!
İstanbul’da yaşanan kan dondurucu olayda, 19 yaşındaki Semih Çelik, iki ...
 
İzmir Spor Zirvesi'nde İstiklal Marşı krizi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde ...
Eski koca dehşetini yaşayan Özge'nin ablası: Hiçbirimizin can güvenliği yok!
İzmir'in Çiğli ilçesinde, işe giderken sokakta eski eşi Serkan Y. (34) ...
Kemeraltı’ndaki sinagoglara çirkin saldırı!
İzmir'in Konak ilçesindeki Kemeraltı’nda bulunan Yahudilerin ibadethane ...
 
İklim Uzmanı Yaşar'dan ‘körfez’ açıklaması: Bilim kuruluna ihtiyaç yok, 1 yılda masmavi olur
İklim Değişikliği Uzmanı Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir Körfezi'nin temizlenmesi ...
Beklenen soruya yanıt geldi! Mezardaki Garipoğlu mu?
Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'nun açılan mezarından alınan ...
ÇYDD İzmir çocukları ve gençleri aydınlık geleceğe hazırlıyor
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi, eğitimde fırsat ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri