POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Pera bebeğin ölümünde 5 tutuklama
Pera bebeğin ölümünde 5 tutuklama
İran'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu
İran'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu
Türkiye'nin birçok ilinde göktaşı görüldü
Türkiye'nin birçok ilinde göktaşı görüldü
Milliler Dünya Kupası'nda yarı finalde
Milliler Dünya Kupası'nda yarı finalde
14 Ağustos 2023 Pazartesi - 18:15

Sancar Maruflu Kültüpark’ta anıldı...

Kentin sembol isimlerinden Sancar Maruflu, ölümünün ikinci yıl dönümünde Kültürpark’ta düzenlenen törenle anıldı.

Sancar Maruflu Kültüpark’ta anıldı...

İzmir’de 15 Ağustos 2021 tarihinde hayata gözlerini yuman kentin sembol isimlerinden Sancar Maruflu, ölümünün yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle anılıyor. ‘İzmir Baba’ lakabıyla tanınan Maruflu için ilk anma etkinliği Ata Orman Kültürpark’ı Koruma Derneği ile Kültürpark Platformu tarafından düzenlendi. Kültürpark 9 Eylül Kapısı’ndaki Behçet Uz Heykeli başında yoğun katılımla yapılan anma törenine, Maruflu’nun yakınları ve sevenleri katıldı.

ÖĞRETTİKLERİ DE YAŞAYACAK
Anma töreninde ilk olarak söz alan Kültürpark Platformu’ndan Yasemin Sağlam, “O iyi bir kent severdi, boşuna ‘İzmir Baba’ lakabı takılmamıştı. 1982 yılıydı, ODTÜ’en mezun olduktan sonra malum darbe süreçlerinde İzmir’e geldim. Pınar sütte sançar abi ile tanıştım. O da Türkiye’nin duayen halkla ilişkicilerinden biriydi. Onun sivil toplum ve demokrasi mücadelesi içerisindeki konumunu çok fazla bilmiyordum. İzmire solcu olarak gelmiştim ama onunla ilişkimiz öyle başlamadı, mesleksel başladı. Ama birkaç yıl sonra mücadeleleri paylaşmaya başladık. En önemlisi İnciraltı Katliamı’nda yaptığımız mücadeleydi, ardından Kültürpark’ı birlikte savunmaya başladık. Çök erken yitirdik, bizlere katacağı çok şey vardı. Işığı bol olsun, ‘anısı yaşayacak’ın ötesinde öğrettikleri de yaşayacak. Buradaki ağaçları her gördüğümde sançar abi şöyle demişti diyerek yaşamım devam ediyor” dedi.

İZMİR’İN HAFIZASI KAYBOLDU
Maruflu’nun yakın arkadaşlarından Dr. Saffet Mutluer ise, “Sancar’ı bu şekilde anacağımı hiç düşünememiştim… Onun evinde bir defteri vardı, içinde İzmir’in tanınmış simaları, hizmet edenler yazardı. Hiç aksatmadan neredeyse her gün bir anma törenindeydi. Sancar ile birlikte İzmir’in hafızası da kayboldu. En çok gurur duyduğu şeylerden biri Kültürpark’ın ağaçlandırma işini babasının yapmış olması, sevgilisi Ala’nın da fuarın yeşillendirilmesi için gösterdiği çabalar. Bunlarla hep gururlanır ve anlatırdı. Kültürpark konusunda gerçekten ansiklopedi gibiydi. İzmir’i, İzmir’in sorunlarını çok iyi bilirdi. O konuşmaları hep o doldururdu. Kültürpark’ın Sancar için çok önemli bir yeri var. Kültürpark’ın betonlaşması, tarihi değerlerinin istimlaka uğratılması son günlerinde büyük bir yara idi. Sançar çok uzun uzun anlatılabilir ama kendisini tekrar rahmetle anarak, sözlerime son veriyorum” ifadelerini kullandı. 

VEFA ADAMI OLARAK BİLİNİRDİ
Maruflu ile çok fazla anısı olduğunu belirten Gazeteci Erkan Sevinç de, “Sancar ile çok anımız var ama o vefa adamı olarak biliniyor. Sadece insana değil, taşa, toprağa ve ağaca… Bir ağacın bile anmasını yapardı. O gerçekten bir vefa adamıydı. Çok uğurlu bir insandı aynı zamanda. Çevresindeki kişilere yaptıkları hep çok uğurlu gelmiştir. Çarşamba Toplantıları’nı da çok güzel idare ediyordu. Ciddi tartışmalar olurdu ama Sancar aynı zamanda bir denge adamıydı da. Kendisini saygıyla anıyoruz, ışıklar içinde uyusun” diye konuştu. 

ÇOK FAZLA DESTEĞİNİ GÖRDÜM
Kültür Mahallesi Muhtarı Nilgün Güney ise, “Kendisini 2014 yılında tanıdım. Seçim sırasıydı, elini kaldırdı ‘Afferin kızım sana. Senin gibi Cumhuriyet kızlarının gelmesini istiyorduk’ dedi. Sonra bütün söyleşilerine mücadelelerine katıldım. İl Fakirler Derneği’nde de ihtiyaç sahiplerine çok fazla destek gördüm kendisinden. En son hastaneye yattığında senle bir türlü Dominik Caddesi’nde etkinlik yapamadık demişti. Ama bir türlü olmadı, umarım sizlerle yapabiliriz” dedi.
 
KENDİSİNİ SAYGIYLA ANIYORUM
Gazeteci Esat Erçetingöz, “Bugün kültür sanat alanında ne yapıyorsam bunların hepsi Sancar Abi’nin bana bıraktığı miras. O İzmir’de toprağın altını da üstünü de bilen insandı. İzmir’deki Saat Kulesi’nin doğum gününü bile kutlamıştı.  Kendisini sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum” açıklamasını yaptı.

 
İzmir'deki tıp merkezinde doktora darp dehşeti!
 
Göztepe Billal Messaoudi'yi kiraladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki tıp merkezinde doktora darp dehşeti!
Gaziemir ilçesinde özel bir tıp merkezinde göz doktoru olarak görev yapan ...
Gerenköy'de kavun hasadı şöleni
Foça ilçesinde Gerenköy'de Foça Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından ...
Kan donduran vahşette ilk ifade ortaya çıktı!
Zonguldak'ta annesi Şeyda Çataklı ve anneannesi Medine Küçükkaya'yı bıçakla ...
 
Cinsel istismar zanlısı tahliye oldu, cinayet işledi!
Bahçelievler'de Serdar Taş, tartıştığı Ferhat Ceylan'ı silahla vurarak ...
Babanın gözünden alınan doku oğluna ışık oldu!
Lavabo açıcının yüzüne sıçraması sonucu bir gözünü tamamen yitiren, diğer ...
Diyanet Halil Konakçı için inceleme başlattı!
Diyanet İşleri Başkanlığı, sosyal medyadaki paylaşımlarına ilişkin İstanbul'un ...
 
Tersanede patlama: 1 işçi hayatını kaybetti
İstanbul Valiliği, Tuzla'da tersaneler bölgesinde meydana gelen patlamada ...
İzmir'de dram: Kira 5 katına çıktı... 2 çocukla parkta yaşam!
İzmir'de oturdukları evi satın alan kişinin 1500 lira olan kirayı 7 bin ...
Bakanlık’tan Narlıdere Belediyesi’nin projesine veto!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Narlıdere Belediyesi’nin ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri