POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Seçil Erzan davasında yeni gelişme
Seçil Erzan davasında yeni gelişme
Pera bebeğin ölümünde 5 tutuklama
Pera bebeğin ölümünde 5 tutuklama
İran'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu
İran'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu
Türkiye'nin birçok ilinde göktaşı görüldü
Türkiye'nin birçok ilinde göktaşı görüldü
22 Nisan 2020 Çarşamba - 09:40

Satışları artan zerdeçal için 'dozaj' uyarısı

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Parlakpınar, virüse iyi gelip gelmediği konusunda araştırma yapılmayan zerdeçalın, baharat olarak kullanılmasını, tedavi amaçlı kullanımında ise ''dozajı''nın hekim tarafından belirlenmesi gerektiğini söyleyerek uyarıda bulundu.

Satışları artan zerdeçal için  dozaj  uyarısı

Dünyaya yayılan ve Türkiye'de de ölümlere neden olan corona virüs salgınına karşı ülke genelinde önlemler artırılıyor. Corona virüs salgınından korunmak için vatandaşlar bağışıklığı güçlendiren bitkisel ürünlere yöneldi. Son günlerde sosyal medyada zerdeçalın virüse iyi geldiği ile ilgili yapılan paylaşımların ardından bitkiye olan ilgi de arttı.

C ve D vitamini özelliği olan zerdeçalın kilosu, corona virüs salgınına iyi geldiği söylentilerinin ardından iki katına yükselerek 40- 50 TL'den alıcı bulmaya başladı. Baharatçılar ve bitkisel ürün satanlar, zerdeçal satışlarının geçmişe göre 4- 5 kat artığını ifade ederken, vatandaşlar da virüsten sonra zerdeçalı günlük tüketmeye başladıklarını söyledi.

''ZERDEÇAL TEDAVİ AMAÇLI KULLANILMAMALI''

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, zerdeçalın baharat olarak tüketilmesinde bir sorun görülmediğini dile getirdi. Ancak, zerdeçalın tedavi amaçlı ilaç olarak ya da gıda takviyesi olarak kullanımı noktasında hekim görüşünün önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Parlakpınar şunları söyledi:

"Unutulamamalıdır ki; ilacı zehirden ayıran dozudur. Zencefilgiller ailesinden olan zerdeçal içinde yüzde 3 ile 5 oranında kurkumin benzeri maddeler içeriyor. Yüzde 3 ile 7 arasında uçucu yağlar içeriyor. Yüzde 30- 40 arasında da nişasta var. Dolayısıyla etken maddenin standardize olarak izole edilip çalışılması ve buna göre konuşulması lazım. Şimdi bu monograflara baktığımızda bunlarla ilgili yapılmış preklinik çalışmalar, in vitro dediğimiz laboratuvar ortamında çalışmalar, deney hayvanlarında yapılan çalışmalar ve kısıtlı da olsa insan çalışmalarına aslında rastlıyoruz. Yapılan çalışmalar daha çok ağrı kesici, iltihap giderici ve bağırsak sorunlarını gidermek için hazımsızlık çözücü ve son yıllarda üzerinde biraz daha durulan kansere karşı etkilerini araştırmak üzere kurulu. Burada çok önemli bir nokta var; bunu yapacak, bunun dozunu ayarlayacak kişi hekimdir."

''HAMİLELER, EMZİRENLER, MİDE ÜLSERİ OLANLAR ZERDEÇAL KULLANMAMALI''

Zerdeçalın virüse iyi geldiğine yönelik söylemlerin tıbbi karşılığının yapılacak araştırma ile ortaya çıkarılacağını ancak böyle bir analizin yapılmadığını da anlatan Prof. Dr. Parlakpınar, "Bundan dolayı kimse kendisine görev biçip, zerdeçalı tedavi amaçlı kullanmayı düşünmesin. Çünkü zerdeçalı kullanmaması gereken kişiler de var. Mesela, zerdeçalın gebelerde ve bebeklerini emziren anneler, safra kesesinde taş olanlar, mide ülseri olanların kullanılmaması gerektiğiyle ilgili bilgiler mevcut. Bizim korktuğumuz bir diğer nokta; kullanılan bitkiler ve ilaçların etkileşimidir. Tek başına bir bitkiyi kullanmak ve ilaçla birlikte kullanmak farklıdır" diye konuştu.

''DÜN SUMAK, BUGÜN ZERDEÇAL, YARIN BAŞKA BİR BİTKİ''

Prof. Dr. Parlakpınar, daha önce de sumak ile ilgili benzer söylemlerin ortaya atıldığını hatırlatarak, "Dün sumak, bugün zerdeçal, yarın başka bir bitki. Bunlar çok konuşuluyor ve konuşulacak. Çünkü süreç uzadıkça insanların sabrı tükeniyor ve doğal olarak bir tedavi arayışı içine giriyorlar. Lütfen hekiminizin kontrolünde bunları kullanın ama gıda olarak, baharat olarak normal alışkanlıklarınızı devam ettirebilirsiniz. Vatandaşlarımızın bu tür söylentiler yerine Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun titizlikle yapmış olduğu çalışmalar neticesindeki uyarı ve tavsiyelerine uymalarını ve mümkün mertebe evde kalmaya dikkat etmelerini öneriyorum" diye konuştu.

SATIŞLAR 2-3 KAT ARTTI

Öte yandan Malatya'da baharatçılık yapan Turgay Baltacı, son dönemde corona virüse iyi geldiğine yönelik söylentilerin ardından zerdeçal satışlarının önceki dönemlere oranla 2-3 kat arttığını söyledi. Baltacı, daha önce fiyatı 20-25 TL olan zerdeçalın artan talep sonrası 40-50 TL'den alıcı bulduğunu kaydetti.

Baharatçılardan ve bitkisel ilaç satıcılarından alışveriş yapan vatandaşlar ise virüse iyi geldiği yönündeki bilgiler nedeniyle zerdeçal tüketimlerini artırdıklarını anlattı. (DHA)

 
UNESCO yolundaki Tarihi Çarşı'da hırsızlık kabusu!
 
Bornova'da siperlik üretimi de yola çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İş insanından Kızılay'a dezenfeksiyon tüneli bağışı
İzmirli iş insanı Gökhan Yeniçeri, Türk Kızılayı Konak Şubesi aracılığıyla ...
İzmirli hemşire virüsü yendi... Görevine koştu!
İzmir'de çalıştığı hastanede Kovid-19 tedavisi olan hemşire Derya Kadifeli, ...
Oxford'dan uyarı: Her yıl aşı gerekebilir
İngiltere'de aşı yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı geliştirilen ...
 
5 bin yerli solunum cihazı üretilecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yerli solunum cihazlarına ilişkin, ...
Tabip Odası açıkladı: İzmir'de bir haftada 91 sağlıkçı daha virüse yakalandı!
Tabip Odası'ndan yapılan açıklamaya göre sağlık alanında görevli toplam ...
Ege Üniversitesi'nde virüse karşı umut veren tedavi başladı
Ege Üniversitesi (EÜ) Hastanesinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ...
 
İzmir'deki 422 kişilik filyasyon ekibi dedektif gibi çalışıyor!
İzmir'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede virüs taşıyanların ...
Dev firmadan ilaç hamlesi: 400 kişide deneyecek
İsviçreli ilaç devi Novartis, COVID-19 hastalığına karşı sıtma ilacı hidroksiklorokininin ...
Virüse karşı bitkisel ilaç hazır!
Madagaskar'da geliştirilen ve klinik testleri geçtiği belirtilen "Covid ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri