GERÇEKİZMİR - AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Ege Tv’de yayınlanan Politika Durağı programında Gazeteciler Sercan Avcı ve Onur Çakır’ın sorunlarını yanıtladı. Saygılı, Körfez’in temizliğinde önemli yer tutan sirkülasyon ve navigasyon kanallarının kim tarafından nasıl yapacağını ilk kez anlattı.
"KAOTİK HALE GETİRİLMESİNE ANLAM VEREMİYORUM"
İzmir Körfez’i konusunda İzmir Büyükşehir'in ve hükümet cephesinin sorunun çözümünü birbirlerinin üzerine atmaya çalıştığı yönündeki eleştirileri değerlendiren AK Partili Saygılı, “Aslında topu birbirine atma yok, burada net bir dünya var. Bu dünyanın içerisinde karşılıklı bir mutabık var. Öncelikle kısa hızlı bir şekilde çözülmesi gereken bir bölüm var. Bakanlık ile birlikte buna hızlı eylem planı adını koyduk. Akabinde kasım ayının sonunda, 6-7 ay içerisinde hızlı adımlar atılacak. Konu çok net ama kaotik hale getirilmesine ben çok anlam veremiyorum. Konuyu bizatihi takip ediyorum. Burada 15 madde bulunuyor. Bunlar için çok fazla bir ekonomik çok büyük aksiyon yapılmayan sadece birçok konunun güncellenmesi anlamında Büyükşehir’den talep edilen konular var. Maddi olarak yatırım yapılması gereken şeyler değil. Verilerin Bakanlığa verilmesi ve Bakanlığın da bu verileri takip etmesi ile ilgili. 15 ile 30 Kasım tarihleri arasında çözümün gerçekleşmesi anlamında karşılıklı bir mutabakat oluşturulmasıdır” dedi.
"AMAÇ BÜYÜKŞEHİR’İ KÖŞEYE SIKIŞTIRMAK DEĞİL"
Saygılı, şunları söyledi:
“Körfez kirliliğiyle ilgili 2016 yılında yapılan anlaşmada Bakanlığın ve Büyükşehir'in yapacakları maddelere konulmuştu. Ancak bugüne kadar bu yapılmadı. Bunu hatırlatma olarak ‘bu görevlerinizi yerine getirin’ demekte olumsuz bir durum yok. Büyükşehir’i köşeye sıkıştırma değil bilakis İzmir halkımızın daha rahat nefes alması çevre kirliliğinin yok olması için taşın altına elini değil gövdesini koyan bir Bakanlık var. Ama Bakanlık bunu yaparken Büyükşehir’in yapılması gereken performansını rica ettiler. Biz diyoruz ki 9 yılda yapmadığınız 13 maddeyi yapın, 2 bakanlığımız olaya hızlı bir şekilde girsin diyoruz”
"SİRKÜLASYON KANALINI İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPACAK"
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 2017 yılında yapımına karar verilen ancak hayata geçirilemeyen Körfez’de uygulanacak sirkülasyon ve navigasyon (gemiler için) kanallarının kimin tarafından yapılacağı ile ilk kez net bir açıklama bulundu ve şunları kaydetti:
“Sirkülasyon kanalının yapılması Büyükşehir’e ait bir dünyadır. Bunun ile ilgili oluşturulacak maddi tarafında yurt dışında oluşturulacak kredinin onay kısmı Bakanlığa aittir. Bir kere bunun adını koyalım. Sirkülasyon kanalı için dış kredi kaynakları bulundu. Büyükşehir'in ‘acil eylem planı’nda yer alan görevlerini yerine getirdikten sonra hızlı bir şekilde başlatacağız. Onaylamada bir sıkıntı yok. Böyle bir endişeye girmeye de gerek yok. Sayın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un bunu sözlü olarak söylemesi zaten arkasının geleceği anlamına gelir. Açık ve net. Bakanlığın bu konuda bir set koyma gibi bir anlayışı yok. Bu yanlış bir dünya. Navigasyon kanalı yapılması için Ulaştırma Bakanlığı’nda bir çalışma yapıyoruz. Bu büyük ihtimalle Bakanlık tarafından yapılacak. İzmir’de ticaret ve turizmin canlanması için navigasyon kanalı yapılacak. Genişliği 35 metre, derinliği 14 metre, yaklaşık 4,5 kilometrelik bir kanalın açılması körfezin içerisinde kendiliğinden bir sirkülasyon oluşturacak”
"BAKANLIK KENDİ GÖREVİ OLMADIĞI HALDE YARDIMCI OLACAĞINI SÖYLÜYOR"
Saygılı; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İzmit Körfezi’nde yaptığı dip çamur tarama temizliğinin benzerini neden İzmir Körfezi’nde yapmadığına ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:
“İzmir Körfezi’yle ilgili Büyükşehir’in yapmış olduğu ‘acil eylem planı’ndaki görevlerini yerine getirmesi keşke incelense de ve sürecin nasıl yürütüldüğü gösterilse… Bir belediyenin yapması gereken konuları Büyükşehir nasıl Bakanlık’tan isteyebilir. Zaten Bakanlık uzun vadede gerekeni yapacak. Elma ile armudu birbirine karıştırmamak gerekiyor. 3. fazın bir kısmının çalıştığı 4. fazın 9 yıldır faaliyete geçirilemediği bir süreç var. Büyükşehir görevlerini yerine getirmediği bir süreçte İzmit Körfezi’nde yaşanan hadisenin tamamen belediyenin yaptıklarının dışında ortaya çıkan bir dünyayı karşılaştırmak nasıl mümkün? Büyükşehir görevini yapsın, Bakanlık da kendi görevi olmadığı halde yardımcı olacağını söylüyor.
"NET BİR ŞEKİLDE AYDINLATILMIYOR, YANLIŞ BİLGİLENDİRME VAR"
“İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın bakanlığın Körfez’de yapması gereken çok iş var, yapmıyorlar” çıkışıyla ilgili AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, “Yanlış bilgilendirme yapılıyor. Bunların yapılması değil, denetimi Bakanlığı’nın elinde. Alaybey’deki tersanenin yapılması ile körfez temizliğinin ne alakası var? Çok net bir manzarayı görüyorum. Büyükşehir Başkanı’nı, teknik ekibi net bir şekilde aydınlatmıyor. Bu doğru bir yöntem değil” diye konuştu.
"BENİM OLMAMIN NE MAHSURU VAR"
Tugay’la Ankara’da bakanlığa gitmesinin parti içerisinde rahatsızlık yarattığı iddiası ile ilgili Saygılı, “Ben bir sıkıntı yaşamadım. Sayın Bakan ve Bakan yardımcısının Cemil Bey ile İzmir için samimi görüşmesi oldu. Partimizin il başkanı olarak benim de buna şahit olmamın ne mahsuru var, bundan daha doğal ne var? Bizim partimizde böyle bir ikircilikli durum yok” dedi.
"TÜP GEÇİŞ PROJESİ RAFA KALKMADI"
Saygılı, “ Körfez tüp geçişi rafa kalktı mı?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Bir kenarda köşede duruyor. Biz kendimizle çelişen bir parti değiliz. Son üç büyükşehir belediye başkan adayımızın bu konuyla ilgili istekli bir yaklaşımı var mıydı, var. Biz kazanmadık, oynamıyoruz diye bir anlayış olmaz. İzmir’e yapılacak tüm yatırımların hiçbiri rafa kalkmayacak”
"KÖRFEZ’İN DIŞINA ÇIKARILMASI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA VAR"
AK Partili Saygılı, Alsancak limanı ile ilgili ise, “Bir çevreci olarak, teknik olarak baktığımda İzmir içi limanda dip derinliği belli. Dünyadaki birçok limanda olduğu gibi 30-35 metre dip derinliği sağlayamayacağız. Teknik olarak mümkün değil. Tabiatın bize sunduğu 15 metrelik bir dip derinliği. Burada da gemilerin gelme kapasitesi belli. Bununla ilgili 1-2 çalışma var. Bunun biraz daha körfezin dışına (Çandarlı, Aliağa limanlarına) çıkarılması oradan otoban ile bağlanması gerekiyor. Tren taşımacılığıyla Kemalpaşa Lojistik’e, Torbalı hattına bağlanmasından daha güzel ne olabilir, aklın yolu birdir. Körfez trafiğinde yoğunluk büyük yoğunluğu da hafifletecek” dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |