POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tartıştığı 2 kadını vurup intihar etti
Tartıştığı 2 kadını vurup intihar etti
Dışişleri'nden İsrailli bakana tepki
Dışişleri'nden İsrailli bakana tepki
14 yaşındaki çocuğun tüfekle oyunu kanlı bitti
14 yaşındaki çocuğun tüfekle oyunu kanlı bitti
Beyaz torusun sahibi açığa alındı
Beyaz torusun sahibi açığa alındı
21 Eylül 2023 Perşembe - 16:31

Sayıştay'ın EÜ raporu: Denize sıfır tesis atıl bırakıldı!

Sayıştay Başkanlığı Ege Üniversitesi’nin 2022 yılı denetim raporunu açıkladı. Rapordaki en dikkat çekici bölüm üniversiteye Çeşme’de atıl bırakılan tesis için yapılan uyarı olurken, raporda üniversitenin kiraya verdiği taşınmazlardan kira, elektrik ve suyu tahsis etmediğinin tespit edildiği de yer aldı. Sayıştay raporunda üniversitenin doğrudan temin yoluyla gerçekleştirilen ve belli süreyi gerektiren işlerde sözleşme yapmadığı da belirtildi.

Sayıştay ın EÜ raporu: Denize sıfır tesis atıl bırakıldı!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Ege Üniversitesi (EÜ) 2022 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu Sayıştay Başkanlığı tarafından açıklandı.

Raporda üniversitenin eksik ve hatalarına dikkat çekilirken önemli uyarılarda da bulunuldu.

KİRA ALACAKLARI KAYDEDİLMEMİŞ!
Ege Üniversitesi’ne dair raporda yer alan denetim bulguları bölümünde ‘takipli alacak haline gelmiş olan taşınmaz kira bedellerinin 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabına kaydedilmediği görülmüştür’ ibaresi yer aldı.

Üniversitenin vadesinde ödenmemesi nedeniyle tahsil edilemeyen ve Hukuk Müşavirliğince takibe alınan 3 milyon 573 bin 826 bin 90 TL tutarındaki kiranın alacaklar hesabına aktarılmadığı tespit edildi. Üniversite ise Sayıştay’a cevabında sistemdeki bazı modüllerin sağlıklı çalışmadığını ilettiği aktarıldı.

''PATENT BAŞVURU ÜCRETLERİ DOĞRUDAN GİDERLEŞTİRİLDİ!''
Raporda yer alan bir diğer bulguda ise üniversite adına kabul edilen patentlerin haklar hesabında izlenmemesi yer aldı. ‘Patent başvurularından 91 adedinin kabul edildiği halde 260 Haklar Hesabı’nda izlenmesi gerekirken 630 Giderler Hesabına kayıt edilerek doğrudan giderleştirildiği görülmüştür’ ifadesi kullanıldı.

Raporda ödenen patent başvuru ücretlerinin gider kaydedilmesi nedeniyle bilançoda adı geçen hesapta 944 bin 438 TL eksiklik tespit edildiği açıklandı. Üniversite ise cevabında gerekli düzeltmelerin yapılacağını bildirdiği görüldü.

TAHSİL EDİLEN KİRA GELİRLERİ HATALI MUHASEBELEŞTİRİLİYOR
Raporda yer alan bir diğer bölümde üniversite tarafından peşin tahsil edilen kira gelirlerinin ilgisine göre 380 Gelecek Aylara Ait Gelirler Hesabı ile 480 Gelecek Yıllara Ait Gelirler Hesabı’nda takip edilmediğinin görüldüğü aktarıldı.

"AYIRICI HESAPLAR KULLANILMIYOR"
Bir diğer bulguda ‘üniversitenin muhasebe işlemlerinde 220 Gelirlerden Alacaklar Hesabına tahsilat kayıtlarının yapıldığı görülmüştür’ ifadesi yer aldı. Bu işlemin ayırıcı hesapların kullanılmaması nedeniyle uzun vadeli gelirlerden alacaklar hesabından tahsilat kaynaklı çıkışların olmasına neden olduğu vurgulandı.

Bir başka bulguda bazı kira alacaklar ile kiraya verilen yerlere ait elektrik ve su giderlerinin takip ve tahsil edilmesi sürecinde eksiklikler bulunduğu tespit edildi.

"KİRA, ELEKTRİK VE SUYU TAHSİL ET!"
Raporda "Üniversitenin kiraya verilen taşınmazlarının incelenmesinde, kira, elektrik ve su bedeli tahsil edilemeyen kiracıların olduğu görülmüştür" ifadesi yer aldı. 2022 sonu itibariyle EÜ’nün 16 kiracıdan 4 milyon 375 bin 668 TL, 17 kiracıdan ise toplam 1 milyon 78 bin 876 TL elektrik ve su gideri alacağı bulunduğu tespit edildiği aktarılırken toplam 5 milyon 454 bin 545 TL’nin tahsilat sürecinin hızlandırılması talimatı verildi.

"HASILAT PAYINI AL, GELİR KAYBINI ÖNLE"
Raporda bir başka bölümde irtifak hakkı tesis edilen bazı taşınmazlara ilişkin hasılat payının hatalı hesaplandığı belirtildi.

İlgili bölümde ‘Üniversite tarafından irtifak hakkı tesis edilen Ege Üniversitesi Öğrenci Köyüne İlave Yurt Yapılması ve 25 Yıllığına İşletilmesi işine ilişkin hasılat payının, üçüncü kişilere kiralanan yerlerden elde edilen hasılatlar dikkate alınmadan hesaplandığı görülmüştür’ ifadesi yer aldı.

Sonuç bölümünde üniversiteye hasılat payının alınması ve gelir kaybının önlenmesi uyarısında bulunuldu.

Raporda yer alana bir diğer bulguda ise kesin kabulü yapılmamış yapım işinin mevcut olması maddesi yer aldı.

‘TEMİNAT SÜRESİ İÇERİSİNDE BİTİR’ UYARISI
Raporda ‘Üniversitenin yapım işlerinin incelenmesi sonucunda; 04.12.2017 tarihinde geçici kabulü yapılan E. Ü. Derslikler ve Merkezi Birimler İnşaatı (Hemşirelik-BiyomühendislikElektrik-Elektronik) işinin, 2022 yılı sonu itibariyle kesin kabulünün yapılmadığı görülmüştür’’ bilgisi yer aldı.

Sayıştay üniversiteye bahse konu işe ait kesin kabul işlemlerinin teminat süresi içinde bitirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

"SÖZLEŞMELERDE EKSİKLER VAR"
Raporda yer alan bir diğer bulguda ‘Avrupa Birliği Destekli Projelerdeki Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Sözleşmelerde Eksiklikler Bulunması’ maddesi yer aldı.

İlgili bölümde Üniversitenin Avrupa Birliği destekli proje ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenen mal ve hizmet alımlarına ilişkin sözleşmelerde, İdarenin hak ve menfaatlerini güvence altına alacak hükümlere yer verilmediği görülmüştür’ ifadeleri yer aldı.

AVANSLARIN MAHSUP EDİLMEDİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Raporda yer alan bir başka tespitte ise bazı avansların zamanında mahsup edilmediğinin görüldüğü bilgisi yer aldı.

Sayıştay üniversiteye söz konusu eksik ile ilgili olarak avansların mahsup ve iade işlemlerinin mevzuatta belirtilen süreler içerisinde yapılıp yapılmadığının kontrollerinin daha sık yapılması gerektiği uyarısı yapıldı.

"ALIMLARI SÖZLEŞMEYE BAĞLA!"
Sayıştay raporunda üniversitenin doğrudan temin yoluyla gerçekleştirilen ve belli süreyi gerektiren işlerde sözleşme yapmadığı belirtildi.

Üniversiteye ‘doğrudan teminle yapılacak alımlarda malın teslimi veya hizmetin ya da yapım işinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın mutlaka bir sözleşmeye bağlanması gerekmektedir’ uyarısı geldi.

"PİYASA ARAŞTIRMASI YAP"
Sayıştay Raporu’nda yer alan bir diğer madde ise ‘Bilimsel Araştırma Projeleri İçin Yapılan Alımlarda Yeterli Düzeyde Piyasa Fiyat Araştırması Yapılmaması’ oldu.

Üniversiteye piyasa araştırması yapılması ve fiyatların buna göre belirlenmesi gerektiğin belirtildi.

"ÇEŞME’DEKİ TESİS ATIL BIRAKILDI’’
Raporda yer alan dikkat çekici bir maddede ise ‘Üniversitenin taşınmaz mal varlıklarından otel niteliğindeki Çeşme Dinlenme ve Eğitim Tesislerinin yaklaşık altı yıldır işletilmediği ve atıl durumda tutulduğu anlaşılmıştır’’ ifadesi yer aldı.

Raporda ‘Otel kısmının bünyesinde; 48 oda (3 kat), açık bahçe, kafeterya, havuz kafe, snack bar, ana restoran, Türk hamamı, amfi tiyatro, kapalı restoran, pide fırını, 3 adet lobi, çamaşırhane, resepsiyon, idari birimler, 2 adet soğuk hava deposu, otopark, oyun salonu ve havuz bulunduğu,

- Otelin denize sıfır konumda olup, turistik açıdan denize girilebilir bir kıyıya sahip olduğu,

- Otelin yaklaşık altı senedir hiç kullanılmaması ve çatı probleminin olması nedeniyle odalarının ve eşyalarının ciddi bir yıpranmaya maruz kaldığı’ tespit edildi.

Raporda tesisin atıl tutulduğu ve gelir elde edilecek faaliyetlerini yürütmesine engel olunduğu belirtildi.

Raporda, ‘Bununla birlikte Tesislerin bitişiğinde bulunan Turizm İşletmeciliği ve Rehberliği bölümlerinde eğitim-öğretim gören öğrenciler de, Tesislerde uygulama yapma ve turizm sektörünün ihtiyacı olan donanım ve tecrübeye sahip olma imkânlarından mahrum kalmışlardır’’ ifadesi de yer aldı.

Üniversite tesis için kiralama ihalesi yapıldığını belirtirken gerekli bakım ve onarımın ardından tesislerin açılacağını ifade ettiği görüldü. 

 
MHP'den İYİ Parti'ye 'İzmir' tepkisi: Şark kurnazlığı!
 
Özdağ: Her yerde aday çıkaracağız!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
16 kişinin öldüğü kazada indirimli ceza!
Gaziantep'te 16 kişinin öldüğü kazaya ilişkin otobüs şoförü 16 yıl 8 ay ...
İntikam peşindeki çeteye operasyon: İzmir'de de gözaltılar var!
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Barış Boyun suç örgütüne yönelik ...
FETÖ'den tutuklanan Ege Üniversitesi Eski Rektörü için istenen ceza belli oldu
Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında 2017'den ...
 
İzmir merkezli 7 ildeki FETÖ operasyonunda 3 tutuklama!
İzmir merkezli 7 ilde Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) yönelik operasyonda ...
İzmir'de bir kadın cinayeti daha: 92'lik katil!
Tire ilçesinde 92 yaşındaki şüpheli, 78 yaşındaki karısını tüfekle öldürdü.
İzmir'de kan donduran pusu!
Bayraklı ilçesinde, bir grubun husumetli oldukları kişilere pusu kurması ...
 
1 haftada 71 operasyon 47 tutuklama!
İzmir'de 10-16 Eylül'de gerçekleştirilen 71 uyuşturucu operasyonunda gözaltına ...
İzmir'de sokak ortasında pompalı dehşet!
Konak ilçesinde, sokakta çıkan tartışmanın silahlı kavgaya döndüğü olayda, ...
Havada facia: Yelkenkanatlar çarpıştı!
Eskişehir'in İnönü ilçesi Türk Hava Kurumu (THK) tesislerinde havalandıktan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri