Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Temeli 2015 yılında atıldıktan sonra açılışı yıllardır yılan hikayesine dönen Bayraklı Şehir Hastanesi gündemdeki yerini koruyor.
Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Eylül'deki İzmir mesaisinde açılışı bir kez daha ertelenen Bayraklı Şehir Hastanesi bazı bölümlerinde depreme dayanıksız olduğu için güçlendirme yapıldığı iddiaları ile gündeme gelmişti.
Hastanenin inşaatının bittiği açıklanmasına rağmen kolonların güçlendirilmesi için başlayan çalışmanın basına yansımasının ardından ise yetkililerden resmi bir açıklama gelmedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise iddiaların gölgesinde hastanenin bir iki hafta içinde hasta kabulüne başlayacağını belirtti.
Hasta kabulüne başlaması ile birlikte günlük hastaneye giren sayısının 75 bin olması öngörülürken güçlendirme görüntüleri ‘hastane depreme dayanıksız mı?’ sorusunu gündeme getirdi.
İNŞAAT MÜHENDİSLERİ RESMİ YAZIYLA SORDU!
Meslek odaları ‘kamuoyu bilgilendirilmeli’ çağrısı yaparken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi konu hakkındaki soru işaretlerinin giderilmesi için inşaat sürecini Sağlık Bakanlığı garantörlüğünde yöneten İzmir Bayraklı Yatırım Sağlık Hizmetleri A.Ş’ye resmi yazı ile kamuoyuna yansıyan görüntüleri sordu.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) yazıda kamuoyuna yansıyan görüntülerin olduğunu, yakın zamanda açılması beklenen hastanede güçlendirme çalışmalarının yapıldığının görüldüğünü ve bu konuda İnşaat Mühendisleri Odası’na sorular sorulduğunu bundan dolayı kamuoyuna doğru bilgi aktarabilmek adına duruma dair bilgi edinmek istediklerini belirtti.
DÖNÜŞ YAPILMADI!
14 Eylül’de İzmir’de gündeme gelen olayın üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen yetkili kurumlardan resmi bir açıklama yapılmazken görüntülerin basına yansımasının ardından konu ile ilgili bilgi yazısı talep eden İnşaat Mühendisleri Odası’na da ilgili şirket tarafından herhangi bir dönüş yapılmadı.
"YAZI YAZDIK CEVABINI BEKLİYORUZ!"
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, ‘’Bugüne kadar hiçbir açıklama yapılmadı. Teyite muhtaç bilgiler var. 2018 deprem yönetmeliğinden önce tasarlanmış bir proje bu. Buna göre bir analiz yapıldı belli bölgeler için güçlendirme gereği görüldü bu yüzden yapıldı gibi ifadeler var. Böyle bir işlem yapıldıysa açılmadan bu iyi bir şey. Biz konuya ilişkin bir güçlendirme çalışması var bize bu konunun içeriğine dair sorular soruluyor, biz de doğru bilgilendirmek istiyoruz. Açılmadan bir analiz de yapılmış olabilir. Doğru bilgiye ulaşmak için bir yazı yazdık bunu gönderdik cevabını bekliyoruz’’ dedi.
KAMUOYU İLE PAYLAŞMA ÇAĞRISI!
Ayatar şöyle devam etti: Bu işlemlerin neden yapıldığına hakim olmak istiyoruz. Bir proje revizyonu da olabilir bu da normaldir aslında. Bizim istediğimiz konu ile ilgili aydınlanmak. Neden ihtiyaç duyuldu diye yorumlar yapılıyor. Kamuoyuna mal olan bir şey artık. Binlerce insanın kullanacağı bir alan. Bu yapının sahibine soruyoruz bunu. Doğru bilgiyi sizden alalım diyoruz, talebimiz bu yönde. Doğru bilgi paylaşılmadığında birçok yorum yapılıyor. Kamu adına yapılan şeyler açıklanabilir şeyler olmalı. Şeffaf bir şekilde paylaşılsa belki sorun çözülecek. Bir güçlendirme de gerekmiş olabilir bunlar teknik şeyler. Güçlendirme sadece yapı kötü durumda diye yapılıyor anlamına gelmez. Bu net olarak ortaya koyulmazsa farklı şeyler düşünülüyor. Bu sebeple yazdık bu yazıyı. Kamusal bir alan burası sonuçta. İnşaat Mühendisleri olarak kamusal görevimiz gereği sorduk. Kamuoyu ile paylaşılması çağrısında bulunuyoruz.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |