Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler 2024 yılının, yüksek enflasyon, girdi maliyetlerindeki artışlar, dövizin baskılanması, turist sayısındaki kayıplar gibi nedenlerle zor bir yıl olarak geçtiğini, uygun krediler sağlanmazsa 2025 yılının turizm sektörüyle birlikte 60 yan sektör için kabus yılı olacağını savundu. İşler, hizmet yönünden ihracatçı sayılmalarına rağmen ilgili uygulama ve kredilerden yararlandırılmadıklarına dikkat çekti.
Dünya ile rekabet etmek ve geldikleri noktayı koruyabilmek için turizm tesislerinin yenilenmesi ve geliştirilmesinin şart olduğunu belirten ETİK Başkanı İşler güncel koşullar nedeniyle çok zor durumda olduklarını söyledi.
BU SENE ÇEKLERLE VURULDUK
Mehmet İşler; “Tesislerimizi yenilemek, geliştirmek için yatırım yapmamız, sezon biter bitmez yeni sezon için çalışmaya başlamamız gerek. Yenileme için, gelişim için, uluslararası alanda rekabet için bu şart. Yatırım için kaynak bulamıyoruz. Şu andaki faizlerle kredi alıp yatırım yapmamız mümkün değil. Bu sene maalesef birçok turizmci çeklerle vuruldu. Çok zor durumda kaldı. Tesisler satışa çıktı. Hükümet yetkilileri, karar vericiler bir an önce turizm sektörü için Eylül Ekim aylarında Eximbank veya dış kaynaklı kredilerin önünü açmalıdır. Kışın bu kredilerle yapmamız gerekenleri, hatta zorunlu olan yenileme ve geliştirmeleri yapabilelim ki, ülke ekonomisinin çarkları yağlanmaya devam etsin. Ekonomiye katma değerimiz sürsün. Turizmci yeni sezona güvenle bakabilsin. Aksi halde bu faizlerle, verilenlerin çok pahalı olduğu bir faiz anlayışının içerisinde turizmci de, ülkede kendini geliştiremez, yenileyemez, yatırımlara giremez. Özellikle de bu yıl maliyetlerin artış oranlarında dövizin artmaması, enflasyonun çok yüksek olması, kar marjının zorunluluklar dolayısıyla çok düşük tutulması, misafir ve müşteri kaybının tahminlerin üzerinde olmasından dolayı turizmci zor durumdadır. Önümüzdeki yıl ve yılların kurtarılması turizmciye uygun faizli kredi kaynaklarının açılması ile mümkün olabilir. Turizmci ancak bu şekilde açıklarını bir nebze olsun kapatabilir. 2025’i sağ salim görebilir. Aksi halde 2025 Türk Turizmi için bir kabus yılı olacaktır. Bu kabus sadece turizmci için söz konusu değildir. 1250 çeşit malın girdiği turizm sektörünün kabusu, beslediği 60 yan sektöründe kabusu olacaktır.”
İHRACATÇIYIZ AMA OLANAKLARINDAN MUAFIZ
“Turizm Teşvik Kanunu’nun 13. maddesi der ki ; ‘Belgeli işletmelerden Cumhurbaşkanınca her yıl belirlenen döviz miktarını sağlayanlar ihracatçı sayılırlar. Bizler belgeli işletmeleriz. Çok önemli miktarlarda döviz sağlıyoruz. Hizmet ihracatçısı sayılıyoruz. Ama ihracatçıların yararlandığı uygulamalar ve krediler söz konusu olunca bunlardan muaf tutuluyoruz. Bunu anlamak mümkün değil. Döviz girdisinden, istihdam yaratmaya, cari açığı kapatmaya birçok konuda ülkeye can simidi olan turizm sektörünün artık kendisi için bir can simidine ihtiyacı var. Bu can simidi dünya turizm sektöründe boğazını sıkmak için tetikte bekleyen rakipleriyle boy ölçüşebileceği, onları geçebileceği şekilde tesislerini yenilemek ve geliştirebilmek için uygun kredilerdir” dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |