POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Melih Gökçek'in malvarlığına haciz konuldu!
Melih Gökçek'in malvarlığına haciz konuldu!
Amca ile işçisi arasındaki konuşma deşifre edildi!
Amca ile işçisi arasındaki konuşma deşifre edildi!
Kardeşinden sonra Bahar Candan da tahliye edildi!
Kardeşinden sonra Bahar Candan da tahliye edildi!
İsrail takımını reddetti: Kanlı para istemiyorum
İsrail takımını reddetti: Kanlı para istemiyorum
19 Eylül 2017 Salı - 10:20

Selanik’teki Ata evinde ‘buruk heyecan’

Atatürk’ün doğduğu, çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği, ülkesinin bağımsızlığı için arkadaşlarıyla birlikte karar verdiği Selanik’teki evini ziyaret edenler buruk heyecan yaşıyor. 2010’da başlayan ve 3 yıl süren restoran sırasında eşyaların boşaltıldığı müze ev şimdi sıradan bir sergi salonunu andırıyor

Selanik’teki Ata evinde ‘buruk heyecan’

Çocuk ve gençlerin oluşturduğu halk oyunları ekibi ve eğitmenlerini Selanik’e götüren otobüsteki heyecanın dozu her kilometrede yükseliyor. Onlar henüz baharında oldukları yaşamlarında, belki de en derin izlerden birisini bırakacak ziyarete yaklaşmaktadırlar. Yakınları, arkadaşları, ilerde çocuk ya da torunlarına anlatacakları bu özel ziyaret, hepsinin tüylerini diken diken etmiştir.

Koca Kasım Paşa Mahallesi, Islahhane Caddesi (Şimdiki Aya Dimitriya Mahallesi, Apostolu Pavlu Caddesi, 75 numara) üzerindeki ev, bodrumu ile birlikte üç katlıdır ve bir avlu içerisindedir. Üzeri tuğla çatılı, çıkartmalı, eski Türk evleri tipindedir. Birinci ve ikinci katlar, dikdörtgen şeklinde kafesli pencerelerden ışık almaktadır. Eve, caddeye açılan çift kanatlı kapıdan girilir.

Merdivenleri koşarak çıkanlar, Gaziemir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu üyesi olan çocuk ve gençlerdir. İki gün önce Bulgaristan’ın Kirkovo kentinde başarılı performanslarıyla ayakta alkışlanmışlardır. Katıldıkları ülke çapındaki yarışmada birinciliği kıl payı kaçırıp, gönüllerin şampiyonu olan ekip; Başkan Halil İbrahim Şenol tarafından bu özel ziyaretle ödüllendirilmiştir.

Türkiye’ye döndüklerinde her önüne gelene defalarca anlatacakları paha biçilmez anları yaşamanın heyecanıyla merdivenlerini bir çırpıda çıktıkları müze evde, hepsi hayal kırıklığına düşer. 2010 yılında başlayıp 3 yıl süren restorasyonda eşyaların boşaltılmasıyla, yaşanmışlığın izleri silinmiştir. 135 yıl öncesinden gelen sıcaklık ve koku yok olmuş, tarihsel dokunun izleri adeta silinmiştir.

20 kız, 16 erkekten oluşan ekip ve eğitmenleri, tıpatıp İzmir’e benzettikleri Selanik’te tarihi ve turistik yerlerini gezerken; seyahate eşi Birsen Şenol ile birlikte katılan Başkan Şenol yaşanan hayal kırıklığını şu sözlerle açıklar: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün evini defalarca gezdim. Her seferinde tüylerim diken diken olurdu. Restorasyonla o büyülü atmosferin bozulması beni de üzüyor.”

Üç yıl süren tartışmalı restorasyon
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk'ün, 1881 yılında Selanik'te doğduğu evi restore ederek, yeniden düzenledi. 2010’da başlayan çalışmalar ise üç yıl sürdü. Binanın zemin katında "Atatürk ve Çocuk Odası", birinci katta "Selanik Odası", ikinci katta "İstanbul Odası" ve üçüncü katta da "Ankara odası" olarak isimlendirilen odalar yer alıyor. Binada Atatürk'ü koltuğa oturmuş şekilde canlandıran silikondan yapılmış bir heykel de bulunuyor. Üst katlarda, evin eski teşhir düzenini gösteren maketler de sergileniyor.

Eşyalar İzmit ve Samsun'a gönderildi
Selanik'teki müzenin restorasyonu başladıktan sonra müzede bulunan kıyafetleri, aldığı hediyeler, kullandığı çatal ve kaşıklar ile birçok fotoğrafında görülen kahve fincanının aralarında bulunduğu eşyalar, İzmit'te Sultan Abdülazizin Av Köşkü olarak da bilinen Osmanlının İstanbul dışındaki tek Sarayı Kasr-ı Hümayun'da sergilenmeye başlandı. Mübadele ile Selanik'ten Türkiye'ye göç edenlerin hediye ettiği ve yıllarca müzede sergilenen döneme ait birçok orijinal eşyanın bir bölümü de Samsun Müzesi'ne gönderildi.

 
Bornova’da yeni eğitim yılına eğlenceli 'merhaba'
 
AK Partili Sürekli yıllar sonra yeniden o sıralarda...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da yeni eğitim yılına eğlenceli 'merhaba'
Bornova Belediyesi, yeni eğitim öğretim yılının açılışına özel bir etkinlik ...
İzmir'de seçme zamanı: Haydi çocuklar koroya
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çocuk ve genç orkestrası için 23 ve 24 Eylül ...
Başkan Selvitopu'ndan öğrencilere hediye
Eğitime ve okullara imkânları ölçüsünde her zaman destek olan Karabağlar ...
 
Çeşme'ye hayat verecek çifte müjde!
Her yıl yüzbinlerce kişinin tatil yaptığı ilçeye içme suyu sağlayacak ...
Alsancak trafiğine kritik tramvay ayarı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapımını sürdürdüğü Konak Tramvayı'nda ...
Körfez filosuna 2 takviye daha!
İzmir Körfezi'ni yüksek standartlı 15 yolcu ve 3 arabalı yolcu gemisi ...
 
Bayındır'da eğitime belediye desteği
Bayındır Belediyesi tarafından hazırlanan kırtasiye setlerini Başkan Sesli dağıttı.
Foçalı minikler yazdı: Bir çocuğun yüreğinden...
Foça Yenibağarası Nadire Sanlı İlkokulu öğrencilerinin kaleminden kitap yayınlandı.
Selçuk'ta ilk ders eğitimci Başkan'dan
Başkan Bakıcı kendisinin de mezun olduğu İsabey Okulu öğrencilerine iyi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri