Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, TÜRKSAT’ın bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü toplantıda yerel televizyonların sorunlarını gündeme taşıdı. Uydu kiralarının dolarla alınmasını eleştiren CHP İzmir Milletvekili Sertel, “Pandemide reklamlar durdu, gelir durdu ama uydu kirası durmadığı gibi arttı. Yerel televizyon sahipleri dolar karşısında eriyip gidiyor. Yerel televizyonlara pozitif ayrımcılık yapılmalı ve uydu kiraları düşürülmelidir” dedi.
TÜRKSAT Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yüksek, TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen ve TÜRKSAT yöneticilerinin hazır bulunduğu KİT Üst Komisyonu toplantısında konuşan Sertel, yerel televizyonların sorun ve taleplerini dile getirerek şunları söyledi:
“6 AYDA YÜZDE 37 ARTIŞ YAŞANDI”
“Daha öncede dile getirdim. Niye dolarla alıyorsunuz diye eleştirdik o süreçte bu eleştirileri dikkate alarak doları sabitlediniz. Yerel televizyonlar kan ağlıyor. Sizler dahi pandemi nedeniyle yatırımlar yavaşladı diyorsunuz. Yerel televizyonların pandemi döneminde bütün kaynakları kurudu. Yerel televizyonlar ilan alamaz noktaya geldi. Mayıs ayında 11 bin 800 dolar olan ve sabit 5 liradan 59 bin lira ödenen uydu kirası Ağustos ayında 5.6 dolardan sabitlenince yüzde 12 artışla 66 bin 80 lira ödenmeye başladı. Bu da yetmedi Eylül ayında dolar kuru 6.6 liraya sabitlenerek 11 bin 800 doları yüzde 18’lik artışla 77 bin 800 lira olarak tahsil etmeye başladınız. O da yetmedi Ekim ayında dolar kurunu 7 liraya sabitleyerek yüzde 7’lik bir artışla 82 bin 600 liraya çıkardınız. Mayıs ayından itibaren toplamda yüzde 37’lik artış yaşandı. Günümüzde dolarla ücret tahsil eden bir köprüler kaldı bir de TÜRKSAT kaldı. Cumhurbaşkanı TL’ye dönün demiyor muydu? O halde neden Türk Lirası üzerinden sabitlemiyorsunuz? Televizyon sahipleri dolar karşısında eriyip gidiyor. Buna bir an önce çözüm bulunmalı.”
TEŞVİK EDİLMELİ
TÜRKSAT kiralarının yerel ve yaygın televizyonlardan aynı oranda alındığını ifade eden Sertel, bu haksızlığın da giderilmesi gerektiğini belirterek, “Yerel televizyonla yaygın televizyonların geliri bir midir? O nedenle kent televizyonlarının diğerlerinden ayırt edilmesi ve ona göre ücret alınması gerekmektedir. Yerel televizyonlar kentin gözü kulağı sesidir. Habercilik yapan kanallara pozitif ayrımcılık yapın. Çünkü bu kanallar ayakta duramaz noktaya geldi. Birçoğu da maddi gerekçeler nedeniyle uydudan çıkmaya başladı. Bizlerin yerel televizyonları teşvik etmesi gerek. Bunlar da kapanırsa kentlerdeki siyasiler, valiler, kaymakamlar seslerini halka nasıl duyuracak. Yaygın televizyonlar ancak kentlerde felaket olunca haber yapıyor. Yerel televizyonların önemi bizim için çok büyük. Bu konuda TÜRKSAT yönetiminin sağduyulu davranmasını ve bir an önce adım atmasını bekliyorum” diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |