POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
16 Haziran 2023 Cuma - 12:06

Sıfır araç krizi etkisi: 2. el aracı binmek için alan yok!

Bayilerde sıfır araç bulunamaması sorunu derinleşerek artıyor. Dövizin yükselişi ve kontrol altına alınamaması sorunun büyümesini tetiklerken, sıfır araç krizi 2. el araçta fiyatların neredeyse her gün artmasına neden oluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in dümene geçmesi ile birlikte ekonomi politikasının ne olacağının bilinmezliği nedeniyle seçim öncesi piyasalarda yaşanan durgunluk yerini korkuya bıraktı. Konuyu Otokent Genel Müdürü Yılmaz Karakaya değerlendirdi.

Sıfır araç krizi etkisi: 2. el aracı binmek için alan yok!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Otomotiv sektörü uzun süredir yaşanan çip krizini aşmaya çalışıyor. Koronavirüs pandemisinin ardından, 2022 yılında patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı tedarik zincirine bir darbe daha vururken Türkiye’de dövizin kontrol altına alınamaması sıfır araç krizini büyüten faktörlerin başında geliyor. 

Yaklaşık 1 yıldır otomobil bayilerinde sıfır araç bulunamazken, vatandaşlar aylarca sırada beklemek zorunda kalıyor. Bayiler vatandaşlardan araçlarını daha hızlı teslim etmek için ekstra bir ücret de talep ederken konu şikayetlere yol açıyor ve araç almak isteyenleri 2. ele yönlendiriyor. 

2. el araç fiyatları sürekli artış gösterirken bir aracın galerideki fiyatı ile markanın kendi sitesindeki fiyatı arasında yüz binlerce lira fark olabiliyor. Otomobilin bir yatırım aracına dönüşmesi sonrasında online satış sitesinde araçlarını satmak isteyen vatandaşlar iste kapıyı fahiş fiyatlardan açıyor.

DURGUNLUK YERİNİ KORKUYA BIRAKTI!
Sektörün önde gelen isimleri çözümün dövizin kontrol altına alınması olduğunu söylerken Türkiye’deki genel seçimler öncesi piyasada yaşanan durgunluk AK Parti’nin ekonomi politikalarının ne yönde olacağının belirsiz olması nedeniyle yerini korkuya bıraktı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in getirilmesi ekonomide Ortodoks politikaların geri döneceği beklentisini yaratırken 28 Mayıs’ta Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı olması sonrasında döviz hızla yükselişe geçti. Dolar ve Euro’daki yükseliş piyasadaki korkuyu tetiklerken geçtiğimiz günlerde birçok marka sıfır araç fiyatlarına zam yaptı. Gelen zamlar 2. el araç fiyatlarını da bir kez daha yükseltti. 



‘’VATANDAŞ 2. EL ARACI BİNMEK İÇİN ALMIYOR!’’
Konuyu İzmir Otokent Galericiler Sitesi Genel Müdürü Yılmaz Karakaya değerlendirdi. 

Karakaya sözlerine, ‘’2. el araç artık yatırım aracına döndü. Nasıl altın, döviz nasıl alıyorsa insanlar 2. el araç da artık yatırım aracına döndü. Ocak ayından bu tarafa 2. ele yüzde 35 zam geldi. 2. el araç alanların çoğu yüzde 60’ı yatırım amaçlı alıyor, binmek amaçlı değil. Fiyatların yükseleceğini bildikleri için binmek amaçlı almıyorlar. Neden kaynaklanıyor, Sıfır araçların tedarik sorunundan, Türkiye’ye araç gelmemesinden kaynaklanıyor. Ancak dövizin düşmesi ile belki durur diye düşünüyorum. Dövizin düşmesi ile araçların piyasası değişmez fakat durağana geçer. İnsanlar aldığı paradan aşağı satmazlar’’ diye başladı. 

‘’İNSANLAR EL MECBUR 2. EL ARAÇ ALIYOR’’
Karakaya şöyle devam etti, ‘’2. el araçlar daha pahalı. Türkiye genelinde böyle bir durum ve şikayet var. Sıfır araçlar, 2. elden daha ucuz. İnsanlar da araç bulamıyor, hangi bayiye giderseniz gidin araç yok. İnsanlar mecburiyetten 2. el almak zorunda kalıyor. Sıfır araçların ne zaman geleceği de belli değil. İnsanlar el mecbur 2. el alıyor. Talep olunca da fiyat da yükseliyor.’’



‘’DÖVİZİN NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL’’
Araç marklarının piyasadaki belirsizlikten ötürü otomobilleri piyasaya sürmediğini söyleyen Karakaya, ‘’Stok konusunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan çok kararlı. Sıfır araçların piyasa sürülmesi gerek. Adamların elinde araç var, inanın vermek istemiyorlar. Dövizin ne olacağı belli olmadığından, nasıl faiz politikası olacağını bilmediklerinden, verecekleri aracı da yüksek fiyata en az 200-300 bin TL farkla vermek istiyorlar onu da vatandaş kabul etmeyince bu sefer 2. ele dönüyor. Bu konuda stok konusunda daha duyarlı olursa Ticaret Bakanlığı çözüm için adım atılır. Piyasanın ne olacağını bilmiyor. Faizler aratacak mı aynı mı gidecek, döviz ne olacak kimse bilmiyor…’’ dedi. 

‘’KORKU VAR!’’
Otokent Genel Müdürü Yılmaz Karakaya sözlerini şöyle noktaladı: Korku var, bir bekleyiş var. 2. el resmen yatırım aracı oldu. Araç alanların yüzde 70’i binmek için almıyor. Her Pazartesi günü fiyat mı değişir? Online satış sitelerinde her hafta fiyatlar değişiyor. Gerekçe gösterilmeli. Serbest piyasa ama enflasyon belli. Ticaret Bakanlığı takip etmeli. Gerekçe belirtilmeli. Neden fiyat artırıyorsun kardeşim? 

 
CHP İzmir'de 1 günde 3 önemli zirve: Masada seçim, 'değişim' gündemi ve kongreler!
 
Nar Çiçekleri'nin karne heyecanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜSİAD'dan Bakan Şimşek'le görüşme sonrası açıklama
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD yöneticileriyle görüştü. ...
Emekli maaşlarında ödeme tarihleri belli oldu
Emekli maaşları ve bayram ikramiyelerinin ödeme tarihi belli oldu. İkramiye ...
Yılmaz'dan asgari ücret ve KKM açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçen yıllarda maaşlarda düzenleme ...
 
Kamuda çalışan işçilere ikramiye
Kamuda çalışan işçilere 2023 yılında verilecek ikramiyenin ilk yarısı ...
İzmir'de konut satışında dikkat çeken düşüş!
TÜİK’in açıkladığı verilere göre İzmir ülke genelinde konut satışı istatistiğinde ...
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplanıyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında yarın ekonomi koordinasyon ...
 
Memur-Sen'den zam açıklaması
Memur-Sen memur maaşlarına yapılması beklenen düzenlemeye ilişkin açıklama ...
İESOB'da Ata dönemi resmen başladı
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) olağanüstü genel kurulunda ...
Asgari ücrette kritik zirve tarihi belli oldu
Asgari ücrete ara zam için kritik toplantının tarihi belli oldu. Çalışma ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri