POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Onuralp Bitim serbest: NBA'de tek Türk kaldı
Onuralp Bitim serbest: NBA'de tek Türk kaldı
'Siyasete atılacağım' demişti: Serengil'den CHP ziyareti
'Siyasete atılacağım' demişti: Serengil'den CHP ziyareti
Güvenli liman altın fiyatlarında çifte rekor!
Güvenli liman altın fiyatlarında çifte rekor!
Hikmet Karaman'dan Avrupa'da sürpriz imza
Hikmet Karaman'dan Avrupa'da sürpriz imza
25 Mayıs 2024 Cumartesi - 10:56

Son günlerde hortladı… Kaparo dolandırıcılığına dikkat

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, son günlerde konut satış ve kiralamalarında dolandırıcılık olaylarının arttığını, vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirterek, uyarılarda bulundu. Güleroğlu, "Belge sorgulanmadan yapılan alışverişin sonunda dolandırıcılık olayları yaşanabiliyor. Özellikle İzmir öğrenci şehri olduğu için uygun fiyata kiralık ev ilanı veriyorlar. Bunun da karşılığında kaporaları alıp ortadan kayboluyorlar" dedi

Son günlerde hortladı… Kaparo dolandırıcılığına dikkat

Artan kiralarla birlikte uygun fiyata ev tutmak isteyen ya da satın almak isteyen vatandaşlar, dolandırıcıların tuzağına düşüyor. Ev arayan öğrencileri de hedef alan dolandırıcılar, uygun kiralık ya da satılık ev ilanı verdikten sonra 'kapora' adı altında para alıp, ortadan kayboluyor. Son dönemde çok sayıda kişinin konut satış ve kiralamalarında mağdur olduğunu dile getiren İZEKO Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, yetki belgesinin önemini vurguladı. Yetki belgesi olmadan kendilerini emlakçı olarak tanıtan kişilere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Güleroğlu, "Ticaret Bakanlığı, internet sitelerinden ya da sosyal medyada konut ilanı vererek vatandaşları dolandıranlara karşı önemli tedbirler aldı. Böylece emlakçı olmanın şartlarını belirledi ve bu mesleği yapabilmek için yetki belgesi alma şartı koydu. Bu belge olmadıkça kişiler emlakçılık yapamaz ancak belge sorgulanmadan yapılan alışverişin sonunda dolandırıcılık olayları yaşanabiliyor. Özellikle İzmir öğrenci şehri olduğu için uygun fiyata kiralık ev ilanı veriyorlar. Bunun da karşılığında kaporaları alıp ortadan kayboluyorlar. Ancak yetki belgesi alan emlakçıların bu tür dolandırıcılık olaylarına karışması mümkün değil çünkü yetki belgesi kişinin elinden alınıyor. Bu nedenle ev ilanı sitelerinde isim sonunda 'yapı' olan veya inşaat şirketi gibi gösterip emlakçılık yapmaya çalışan kişiler nedeni ile vatandaşlar mağdur olabiliyor" ifadelerini kullandı.

'EMLAKÇININ YETKİ BELGESİ KONTROL EDİLMELİ'

Vatandaşların web sitelerinde kiralık veya satılık ev ararken yapması gerekenleri belirten Güleroğlu, "Emlakçıların sitelerine girerek ve Ticaret Bakanlığı'ndan sorgulayarak ilgili firmanın yetki belgesinin olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer böyle bir belge yoksa ne kapora gönderilmeli ne de telefon ile aranmalı. Örneğin; Malatya'dan ya da Giresun'dan İzmir'deki üniversitelerden birini kazanan öğrencilerin çoğu ev aramaya başlıyor. Sitelerde evlerin fotoğrafları çok kaliteli, güzel görünüyor, kirası ucuz gösteriliyor. Vatandaşımız biraz da buna dikkat etmeli. Bir yerde bir ödül varsa dikkat edilecek bir mevzu da oluyor" diye konuştu.

'SOSYAL MEDYADAN KONUT ALIŞVERİŞİ YAPILMAMALI'

Vatandaşların sosyal medyadaki ilanlarla alışveriş yapmasına karşı olduğunu ifade eden Mesut Güleroğlu, "Her emlakçının bir sitesi var. Emlak veya gayrimenkul işi yapan kişilerin sitesine ilan verebilmesi için de yetki belgesine ihtiyacı var. Yine bu belgeye sahip olmayan firmalar bu yolla da vatandaşları dolandırabiliyor. Özellikle İzmir'in Buca ilçesinde karşılaştığımız durum ise 1 milyon 800 bin ya da 2 milyon TL değerinde olan evler ilana 800 bin TL olarak veriliyor. Vatandaşların bu nedenle karşılaştırma yaparak ve dikkat ederek hareket etmeleri gerekiyor" dedi. (DHA)

 

 
Çiğli’de okuma yazma kursuna yoğun ilgili
 
Karşıyaka'da Ergüllü'nün listesi hazır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli’de okuma yazma kursuna yoğun ilgili
Çiğli Belediyesi’nin düzenlediği Türkçe Okuma Yazma Kursunu başarıyla ...
Yeniden yapılandırmanın taksit süreleri düzenlendi
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve mücbir sebep hali uzatılan ...
Eşini, evde boğazı kesilmiş halde buldu! Katil yakını çıktı!
Samsun'da, 41 yaşındaki F.Y., eşi 39 yaşındaki Kader Yıldırım'ı, evde ...
 
Gri kategoride aranıyordu… Etkisiz hale getirildi!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ...
Erdoğan imzaladı... 7 üniversiteye rektör atandı
Bazı bakanlık, kamu kurumlarına ilişkin atama ve görevden alma kararları ...
İzmir sularında bitmeyen dram
İzmir'in Menderes ve Seferihisar ilçeleri açıklarında Yunanistan unsurlarınca ...
 
Karşıyaka'da otluk alanda yangın
Karşıyaka ilçesinde otluk alanda çıkan yangın söndürüldü.
Tavuk yiyen 47 öğrenci hastanelik oldu
Isparta'da bir lisenin yatılı pansiyonunda kalan 47 öğrenci, akşam yemeğinde ...
23 gündür kayıptı... Nehirde ölü bulundu!
Artvin'in Şavşat ilçesinde kendisinden 23 gündür haber alınamayan Sıddık ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri