"Mavi Balina" ve "Momo" adlı oyunların ardından "Blackout Challenge" (Bayılma Oyunu) dünyayı alarma geçirdi.
ABD'de, sosyal medyada yer alan Bayılma Oyunu isimli içerik nedeniyle çocuğunu kaybeden annelerden biri olan Annie McGrath, YouTube'daki içerikler konusunda ebeveynleri uyardı.
YoutTube'da seyrettiği nefes tutma oyunu yüzünden 2018'de, 13 yaşındaki oğlu Griffin'i kaybeden McGrath, ABD'de kamu bağışlarıyla desteklenen yayın kuruluşu NPR'a yaptığı açıklamada, "Çok geç olana kadar bir şeylerin ters gittiğini bilmiyordum." dedi.
Wisconsin eyaletinin Madison kentinde yaşayan acılı anne, oğlunun kurbanı olduğu nefes tutma oyunu hakkında, "Zorluklar olduğunu duymuştuk. Ama ölümcül olanların olduğunu hiç bilmiyordum." ifadesini kullandı.
ABD'li anne, YouTube, TikTok gibi sosyal medya ortamlarında, benzer şekildeki tehlikeli içerikler yüzünden hayatını kaybeden çocukların sayısının çok yüksek olduğunu, fakat seslerini yeterince duyuramadıklarını anlattı.
"Bu, buzdağının sadece görünen kısmı. Bildiğimiz tek şey, haberlere çıkan veya birbirini bulan insanlar." diyen McGrath, YouTube'un ana firması Alphabet'in hissedarlarına karşı bir konuşmaya hazırlandığını, sosyal medya şirketinin zararlı içeriklerini kaldırmayan denetim komitesinin üçüncü taraflarca incelenmesi çağrısında bulunacağını belirtti.
DÜNYA GENELİNDE 1385 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ
Sosyal medyadaki tehlikeli içerikler nedeniyle 2010'da hayatını kaybeden Erick isimli çocuğun annesi Judy Rogg tarafından kurulan Erick's Cause isimli kar amacı gütmeyen organizasyona göre, internetteki boğulma videoları yüzünden dünya genelinde hayatını kaybeden çocukların sayısı 1385'e yükseldi.
Erickscause.org sitesinde paylaşılan grafik tablosunda, çevrimiçi oyun nedeniyle hayatını kaybeden çocukların ezici çoğunluğunun ABD ve batı Avrupa ülkelerinde olduğu görüldü.
YOUTUBE'DAN AÇIKLAMA
YouTube sözcüsü Brittany Stagnaro, boğulma veya boğulma ile mücadele içeren videoların platformdan kaldırıldığını belirtirken, Annie McGrath, bu tür videoların bazılarının yıllarca sitede kaldığını ve bu içeriklerle ilgili günlük bildirimde bulunmaya devam ettiğini öne sürdü.
Söz konusu problemle ilgili geçen yıl bir grup ebeveynle birlikte Kongre binasına gelerek siyasetçileri uyaran McGrath, nefes tutma oyununun dışında, çocukların internette seyrettikleri intihar, düzensiz beslenme, uyuşturucu kullanımı gibi içeriklerden de etkilenerek ölümle sonuçlanan deneyimlere giriştiklerini kaydetti.
ABD Sağlık Bakanı Xavier Becerra geçen hafta ilk defa, sosyal medyanın çocukların ve gençlerin refahı üzerinde "derin bir risk" taşıyabileceğini belirten bir kılavuz yayınlarken, son altı ayda, çocukları çevrimiçi ortamda güvende tutmayı amaçlayan federal ve eyalet düzeyinde bir dizi yasa tasarısı çıkarıldı.
Çocukların her gün saatlerce vakit geçirdikleri sosyal medyadaki nefes tutma videoları, uyarılara rağmen yıllardır söz konusu mecralarda kalmaya devam ederken, uzmanlar, bu eğilimin bayılmaya, beyin hasarına, nöbetlere ve hatta ölüme yol açabileceğini söylüyor.
BLACKOUT CHALLENGE (BAYILMA OYUNU) NEDİR?
"Blackout Challenge" bayılma oyunu, boğulma oyunu (choking game) gibi isimlerle anılıyor. Bu oyunu oynayanların bir süreliğine nefeslerini keserek kendinden geçmeyi amaçladığı belirtiliyor. Oyuna katılanlar, ikinci bir kişinin yardımıyla ya da kemer, halat, kablo gibi malzemelerle kendi kendilerine boğazlarına baskı uygulayarak beyne oksijen akışını bir süreliğine durduruyor. Oyunun aşamaları ilerledikçe bu süre gittikçe artıyor. Genellikle yaşı küçük çocukların oynadığı bu oyunun ölümcül sorunçları oluyor. Sosyal medya ve internette çevrimiçi oynanan bu oyun nedeniyle bugüne kadar 1385 çocuğun hayatını kaybettiği, çocukların ezici çoğunluğunun ise ABD ve batı Avrupa ülkelerinde olduğu görüldü. (AA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |