İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre sorunlarının sistemli bir şekilde ele almasına yardımcı olmak üzere Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yeşil Şehirler Programı’nın bir parçasını oluşturan ve kentsel çevre sorunlarını kapsayıcı nitelikte ele alan İzmir Yeşil Şehirler Eylem Planı hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Başkan Tunç Soyer, doğada yaratılan tahribatın yaşam alanlarını yok etmeye devam ettiğini belirterek, bunun önüne geçebilmek adına merkezi ve yerel idarelere önemli görevlerin düştüğünü kaydetti. İzmir’in Yeşil Şehirler Programı’na dahil olan Türkiye’nin ilk şehri olduğunun altını çizen Soyer, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’dan (EBRD) alınan, 300 bin euroluk hibe desteğiyle su, biyolojik çeşitlilik, hava, toprak ve iklim değişikliğine ilişkin sorunlara yönelik çözümler oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı.
İzmir’in tüm paydaşlarını sürece dahil ederek projeyi yürüttüklerini söyleyen Soyer, “Doğadaki tüm yaşamlar birbirinden koparılmayacak kadar güçlü bağlarla birbirlerine bağlıdır. Her türlü felaketten yerkürede yaşayan her canlının haklarını savunursak kurtuluruz. İzmir’in bu çalışmalar ile dünyaya ve diğer illerimize ilham vermesini diliyorum” şeklinde konuştu.
İZMİR ROL MODEL OLDU
Programın açılış konuşmasını yapan EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili Şule Topçu Kılıç, programın şehirler ve sakinleri için daha iyi ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi amaçladığını belirterek, “Uluslararası bir kalkınma bankasıyız, 71 tane hissedarımız var. Bu hissedarlar arasında Türkiye de var. 38 ülkede faaliyet gösteriyoruz ve Türkiye en çok paya sahip ülke. Yüzde 15’lik bir payı var. EBRD olarak faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde 11,5 milyar lira üzerinde finansman sağladık. Hedefimiz özel sektörü desteklemek ama beleyeler de ayrı öneme sahip. 7 tane belediyede 11 proje 450 milyon euroluk destek sağladık. İzmir en yakın çalıştığımız belediyemiz ve birlikte 3 farklı projede çalıştık. 4. projenin de yetkilendirme imzasını bu sabah attık. Daha nice projeleri beraber yapma şansına sahip olmayı umuyoruz. EBRD olarak Yeşil Şehirler Eylem programımız var. Amacımız faaliyet gösterdiğimiz 35 belediyenin yatırımlarını 1,5 milyon euroluk kaynak aktarımı ile desteklemek. Bu bir çalışma programı… İklim değişikliği ile mücadele edilmesi için yapılacak çalışmaların desteklenmesini sağlıyoruz. İzmir, programımıza Türkiye’de katılan ilk belediyemiz oldu. Rol model olma özelliği taşıyor. Diğer belediyelere de öncülük yapmasını umut ediyoruz. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirdiğimiz planın hazırlanmasında emeği geçen başkanımıza, genel sekreterimize ve değerli ekibe teşekkür ediyorum. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde de İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Müdürlüğü kuruldu bu çalışmayı yürütmek için. Bu çalışmanın İzmir’i daha da güzelleştiren bir şehir olma yönünde katkı koyacağını umut ediyoruz” dedi.
İLHAM VERMESİNİ UMUYORUZ
Projenin önemine dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Yeşil Şehirler Eylem Planı çalışması aslında çok temel bir ihtiyaçtan ortaya çıktı. Geldiğimiz noktada iklim krizi ve insanın doğaya verdiği tahribat gezegenin her tarafında yaşamı tehdit eden bir noktaya evrildi. Bu tehdidi yaratan aynaya baktığında kendinden başkasını görmeye insan eliyle gerçekleşiyor. Doğada yaratılan tahribat tüm yaşam alanlarını yok ediyor. Bunu önlemek adına yapacaklarımız var. Merkezi ve yerel idarelere de temel görevler düşürüyor. Yaşamlarımızı tehdit eden bu krize karşı kapsamlı çalışmalar üretiyoruz. Yeşil Şehirler Programı kapsamında EBRD, 300 bin euroluk hibe desteği sağladı. Bu destek Türkiye’de ilk kez İzmir için sağlandı. 2 Mayıs tarihinde başlatılan projede su, biyolojik çeşitlilik, hava, toprak, iklim değişikliği programları yer aldığı sorunlara yönelik çözümler oluşturmayı hedefliyoruz. Ulaşım, enerji, binalar sanayi, su kullanımı, katı atık, ikim gibi insan kullanımlı zorlayıcı etkileri inceleniyor. Baskı yaratan etkilerin azaltılmasıyla ilgili politikaların yer alacağı strateji oluşturulması amaçlanıyor. İzmir’in tüm paydaşlarını sürece dahil ederek hazırlıyoruz. Doğadaki tüm yaşamlar birbirinden koparılmayacak kadar güçlü bağlarla birbirlerine bağlıdır. Her türlü felaketten yerkürede yaşayan her canlının haklarını savunursak kurtuluruz. İzmir’in bu çalışmalar ile dünyaya ve diğer illerimize ilham
vermesini diliyorum” ifadelerini kullandı.
GELECEK NESİLLER HESAP SORACAK!
İklim krizinin vardığı tehlikeli boyutları çarpıcı örneklerle anlatan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Levent Kurnaz, “Sanayi Devrimi’nden beri kömür, petrol ve doğal gaz yakıyoruz ve bunun sonucunda karbondioksit üretiyoruz. Küresel ortalama sıcaklık yavaşça artmaktadır. Yarattığımız problemlerle yaşamayı öğrenmemiz ve kürsel ısınmayı durdurmanın yollarını bulmamız gerekiyor. Çılgınlar gibi karbondioksit salıyoruz. Kimsenin bu konuda bir şey yaptığı yok. Bizim kendimizi korumamız lazım. Çünkü bu ibre yukarıya doğru gitmeye devam edecek. Gelecek nesiller ileride bizden hesap soracaklar ama bizim buna yüzümüz olacak mı?” diye sordu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |