POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Önce sattı, sonra yedek anahtarla çaldırdı!
Önce sattı, sonra yedek anahtarla çaldırdı!
Hasan Arat istifa etti, yerine o isim atandı
Hasan Arat istifa etti, yerine o isim atandı
DEM Parti'nin 'Öcalan' başvurusuna yanıt!
DEM Parti'nin 'Öcalan' başvurusuna yanıt!
Mesut Özil'den TFF başkanlığı iddialarına yanıt!
Mesut Özil'den TFF başkanlığı iddialarına yanıt!
2 Kasım 2020 Pazartesi - 16:43

Soyer'den 4 başlıkta deprem raporu ve ihtiyaç listesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı hasar tespit çalışmalarını paylaştı. Verilen bilgiye göre bakanlık tarafından 4 bin 424 binada yapılan çalışmalar kapsamında 3 bin 903 yapıya hasarsız raporu verildi. 397 bina az hasarlı, 66 tanesi orta hasarlı ve 42 tanesi de ağır hasarlı bulundu. Soyer, ayrıca gıda yardımı, arama/kurtarma ve barınma/pandemi başlıklarında da bilgi paylaştı. Soyer önemli ve eksik ihtiyaç listesi de paylaştı.

Soyer den 4 başlıkta deprem raporu ve ihtiyaç listesi

Mehmet İŞLER/ GERÇEKİZMİR- Seferihisar açıklarında gerçekleşen, şiddetinin AFAD’ın 6.6, Kandilli Rasathanesi’nin 6.9, yurt dışı kaynaklarının ise 7.0 olarak açıkladığı İzmir depreminin yaraları sarılmaya çalışılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ulaşım Merkezi’nde (İZUM) deprem için değerlendirme toplantısı düzenledi. İlk toplantıda her gün yaşanılanları ve yapılacakları İzmirlilere ileteceğini, süreci şeffaf bir şekilde yürüteceğini aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, ikinci buluşmada da bilgiler verdi. Başkan Soyer ayrıca basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Başkan Soyer, “Dün de ifade ettiğimiz gibi her gün bu düzenli toplantıyı yapacağız. Bunu pandemi döneminde de günlük yayın yapmıştık. Ama bu sefer sizlerle beraber yapmayı düşündük. Sorular gelebilir diye düşündük. İzmirlilere doğru, objektif bilgileri verme adına iş birliği yapmış oluruz” dedi.

İZMİRLİLER BÜYÜK BİR SEFERBERLİK YAPIYOR
Yürütülen sürece dair bilgi veren Soyer sözlerine, “Gönüllü kişilerde tam olarak artış var” diyerek başladı. Soyer, “Pandemi göz ardı ediliyor neredeyse. Tüm konsantrasyon depreme verildiği için oradaki riski ortadan kaldırmamız lazım. Psikolog arkadaşlarımız da alanda destek verme çalışmasını başlattılar. Dünden bugüne yaptığımız hizmetlerde artışlar yaşandı. Halkın Bakkalı çalışmasını bugün tekrar başlatacağız. 4 ayrı paketimiz var. Yemek, gıda, hijyen ve uyku tulumu paketi var. 6 bin 944 gibi bir uyku tulumu sağlanmış oldu. Bu çok sevindirici oldu. Hava soğudukça ihtiyaç var. Battaniye yetmiyor. Bu İzmirlilerin bir dayanışma göstergesidir. Her zaman iftihar ediyorum. Pandemide de bu olmuştu, yine oldu. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda inanılmaz bir kuyruk vardı. İnsanlar evlerinden getirdiklerini paylaşmak istiyordu. İzmirliler büyük bir seferberlik yapıyor. Bu gurur duyduğumuz, İzmirli olmakla övündüğümüz bir tablo” ifadelerini kullandı.

4 BİN 424 BİNADA TESPİTLER YAPILDI 3 BİN 903 TANESİ HASARSIZ GÖRÜLDÜ!
Soyer, “131 teknik personelimizi hasar tespit çalışmaları için görevlendirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teknik ekip havuzu var. O ekipler hasar tespiti yapıyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi 131 mühendis ve mimar arkadaşımızı, uzmanları bu kurulda görev yapmak için görevlendirdi. Deprem bölgesinde bakanlık tarafından hasar tespit çalışmaları yapıldığı belirtildi. 4 bin 424 binada yapılan çalışmalar kapsamında 3 bin 903 yapıya hasarsız raporu verildi. 397 bina az hasarlı, 66 tanesi orta hasarlı ve 42 tanesi de ağır hasarlı bulundu” açıklamasında bulundu.

BÜYÜKŞEHİR BİNALARINI DEPREMZEDELERE AÇIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dairelerinin depremzedeler için kullanıma açılacağını ifade eden Soyer, “Bununla ilgili bir çalışmayı başlatmıştık. Yarına kadar tamamlamış olacağız. Yarınki toplantımızın ana başlığı da bu olacak” dedi.  

KONTEYNER KENT İÇİN DOĞANÇAY MEZARLIĞI YANINI ÖNERDİK!
Konteyner kent için konuşan Soyer, “30 gün içinde bakanlık konteyner kentin yapımını tamamlayacak. Doğançay mezarlığının yakınındaki bir parseldi. Onlar nasıl bir karar verecekler bilmiyorum. Teklif ettik” açıklamasında bulundu.

YIKILAN BİNALARIN YERİNE NE YAPILACAK?
Yıkılan binaların yerlerine yeni yapıların yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine konuşan Soyer, “Bununla ilgili bir yasal düzenleme talebi hazırlıyoruz. Bununla ilgili bir şey söylemek erken… Olgunlaştıktan sonra sizinle paylaşacağız” diye konuştu.  

KAMU BİNALARI NE OLACAK?
İzmir Büyükşehir Belediye binasının da boşaltılmasının hatırlatılmasının ardında sözlerine devam eden Soyer, “Kamu binalarıyla ilgili hasar tespit çalışması da yine aynı ekiplerin yapacağı çalışmayla sonuçlanacak. Onları görmek lazım... Özel binalar için hangi çalışma yapılıyorsa kamu binaları için de aynısı olacak” dedi.

BU KADAR UCUZ ATLATILMASI BİZİM İÇİN UYARIDIR
Meslek odaları ve STK’ların süreçte dışarıda tutulmasının iddia edilmesine dair ayrı bir parantez açan Soyer, “Odalarımızın değerlendirilmemesi büyük bir eksiklik. Bu uzun bir yolculuk. Yasal düzenleme konusunda önemli bir çalışmayı başlatacağız. Yıkılan binalar, ağır hasarlı binalarla ilgili yapılan çalışmalarda gördük ki 1992-1997 yıları arasında ruhsat almış binalar. 1999 depremi sonrasında çıkan deprem yönetmeliğin getirdiği kriterlere göre yapılmamış. Yapı deformasyonları olduğuna, kullanılan sıvalarda deniz kumuyla yapıldığına dair tespitler var. Burada büyük bir boşluk olduğunu gördük. Kentsel dönüşüm dediğiniz çalışmalarda ruhsatlı olmayan alanlar için düşünülür. Hep ruhsatsız alanlarda kentsel dönüşüm düşünülüyor. Diğer yerlerde dönüşüme ihtiyaç olmadığı düşünülüyor. Ama burada bir yanlışlık var. Yıkılan binalar ruhsatlı alanlar. Bayraklı yukarısında, Onur Mahallesi’nde mesela yıkım yok. Bu ezberin bozulduğunu görüyoruz. Özellikle zemin katlarının ticarethaneye dönüşmesi nedeniyle bir takım yapısal dezenformasyonlar olduğu bilgisi var. Bunlar ihbarla geliyor. Bizim resen bir değerlendirme yetkimiz yok. Değerlendirmeyi yapsak o binayı yıkma yetkimiz yok. Çalışmamız var. Bunun sonunda yasal düzenlemeyle ilgili bazı taleplerimiz olacak. Örneğin 1999 öncesi yapılan binaların tespiti için ekipler kuracağız. Yapı güvenlik karnesi düzenlenecek. Deprem fonu vardı. Belki o fondan desteklenmesini isteyeceğiz. O fonda birikenler ne oldu bilmiyoruz. Velev ki o kaynak yok, biz bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak odalarımızla yapacağız. Biz sadece 1999 öncesi yapılan yapılarla ilgili değil İzmir’deki tüm binaları denetleyeceğiz. Heyetler kuracağız, İzmir’in tamamında bunu yapacağız. Tek bir derdimiz var; İzmir’de yaşayanlar güvenli bir şehirde yaşadıklarına emin olsunlar. Bu deprem uyarıcı bir depremdir. Mevcut fay hatlarında kırılma nedeniyle değil daha önce bilinmeyen denizdeki bir fayın kırılması nedeniyledir. Bu kadar şiddetli bir deprem olması ve bu kadar ucuz atlatılması bizim için uyarıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi her zaman depremi öncelikli olarak çalışmıştır. Bundan sonra en temel görevimiz olarak çalışacağız. Önümüzde bütçe görüşmeleri var. Bu öncelik gözetilerek bütçe hazırlanacak” ifadelerini kullandı.

DEPREM BİZE YENİ SÜREÇ İÇİN YOL GÖSTERMİŞ OLUYOR
Soyer ayrıca, “Seçildiğimiz ilk aylarda Toplum Sağlığı Daire Başkanlığını kurmuştuk. Tedbir amaçlıydı. Aynı gerekçeyle Deprem Daire Başkanlığı kurmuştuk. Aynı gerekçeyle kurmuştuk. İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışmalarına rehberlik etmesi için böyle bir daire başkanlığı kurmuştuk. Bütçeleri çalışıyoruz. Bu deprem bize burada yapacağımız düzenlemenin nasıl yapılacağı konusunda yol göstermiş oluyor” açıklamasında bulundu.

Ayrıca yapılan çalışmalar ve ortaya çıkan tabloyla ilgili şu rakamlar paylaşıldı:

Yıkılan bina: 7

Hasarlı bina: 504

Can kaybı: 91

Yaralı sayısı: 994

Tedavisi devam eden yaralı sayısı: 220

Taburcu edilen: 774

Ağır yaralı sayısı: 4

Boşaltılan bina: 172

Enkazdan kurtarılan kişi sayısı: 106

1 Kasım (Dün) itibariyle sahadaki arama kurtarma personeli: Bin 428

2 Kasım (Bugün) sahadaki arama kurtarma personeli: Bin 784

Fark: 356

1 Kasım sahadaki toplam personel: 5 bin 752

2 Kasım sahadaki toplam personel: 6 bin 224

Fark: 472

1 Kasım görev yapan iş makinesi: 256

2 Kasım görev yapan iş makinesi: 267

Fark: 11

1 Kasım’da taşınan enkaz miktarı (kamyon): 192

2 Kasım’da taşınan enkaz miktarı: 406

Fark: 214

1 Kasım’da binek araç desteği: 63

2 Kasım’da binek araç desteği: 386

Fark: 323

1 Kasım itibariyle kurulan çadır sayısı: 680

2 Kasım’da: 2 bin 588

1 Kasım itibariyle battaniye, yorgan dağıtımı: 21 bin 276

2 Kasım’da: 25 bin 991

1 Kasım itibariyle ısıtıcı dağıtımı: 669

2 Kasım’da: 739

1 Kasım itibariyle maske dağıtımı: 231 bin 750

2 Kasım’da: 369 bin 642

1 Kasım itibariyle uyku tulumu dağıtımı:0

2 Kasım’da: 250

Çadır alanları: 21

Yemek dağıtım alanı: 12

Wifi noktası: 74

Seyyar tuvalet: 29

Çamaşırhane: 2

Duş alanları: 2

 
Türkiye'yi ağlatan 3 yaşındaki Elif Perinçek'in hastaneden ilk görüntüsü
 
İzmir depremi soruşturması: 9 gözaltı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer'den muhtarlara 'emrinizdeyiz' mesajı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin vurduğu Mansuroğlu, ...
Gaziemir Belediyesi depremin yaralarını sarıyor
Gaziemir Belediyesi’nin başlattığı yardım kampanyası sonucu ilçe sakinlerinin ...
Konak'ın hizmet binası inceleme için kapatıldı!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, bizzat gerçekleştirdiği inceleme sonrasında ...
 
Depremzedeler için askıda iyilik var!
İzmir'i acıya boğan deprem sonrası sıcak yemek, kuru gıda ve hijyen malzemeleri ...
Başkan Sandal'dan 3 gündür soluksuz sahada!
Depremin ardından 3 gündür uyumadan yardıma koşan Bayraklı Belediye Başkanı ...
Bornova’da ihtiyaç haritası oluşturuldu
Bayraklı’da yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları devam ederken ...
 
Depremde hasar gören belediye binası boşaltıldı
Seferihisar merkezli 6,6 büyüklüğündeki depremde hasar gören Torbalı Belediyesi ...
Büyükşehir'den depremde engelli hale gelenlere ve ölenlerin yakınlarına öncelikli kadro
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Habertürk Televizyonu’nda ...
Soyer: Yıkım yetkimiz yok, gerekirse Meclis'e gideceğiz!
Depremle ilgili son gelişmeleri aktaran Başkan Soyer, "Bize ihbar gelmeden ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri