Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - İzmir tarihinin en büyük yatırımı ve hafif raylı sistem hattının 5.ayağını oluşturan Buca Metrosu Projesi'nin yargı sürecinde kritik bir gelişme yaşandı. Şubat ayında temeli atılan Buca Metrosu’nun yapım ihalesine ilişkin itiraz ve yargı süreci sona erdi.
Gülermak Şirketi'nin kazandığı Buca Metrosu ihalesi 529 milyon daha düşük teklif veren Nurol İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi ile Yapı Merkezi İnşaat Sanayi Anonim Şirketi tarafından yargıya taşınmıştı. İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi aldığı kararla belirlediği eksikliklerin altını çizip ihaleyi iptal etmişti. Bu karar Büyükşehir Belediyesi ve diğer taraflar tarafından üst yargıya itirazla taşınmış, gözler bu kez Danıştay'a çevrilmişti. Danıştay dosyayı karara bağladı ve yerel mahkemenin aldığı kararı onadı. İlgili kararda belirtilen eksiklikler Büyükşehir tarafından bu süreçte yerine getirildiği için tarihi projenin önünde hukuki bir engel kalmadı.
Gerçekizmir'e konuşan ve karara ilişkin detaylı açıklamada bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AK Parti cephesinden gelen 'Büyükşehir'in itirazı reddedildi' bilgisine de yanıt verdi.
SOYER: HİÇ BİR HUKUKİ ENGEL YOK, KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR!
Başkan Soyer ileri sürülen ret kararının doğru olmadığını altını çizerek, "Danıştay İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı onadı. Tüm taraflar için tablo bu, İdare Mahkemesi'nin kararı onandı ve kesinleşti. Peki bu ne anlama geliyor? İdare Mahkemesi ne demişti? İki hususta eksik var, bunları yerine getirin demişti. Biz bu süreçte dosya Danıştay'dayken bu iki hususu yerine getirdi. Dolayısıyla mahkeme kararının gereğini yapmış olduk. Bu nedenle ortada hukuki bir müzakere sürecini, bir tartışmayı gerektirecek bir konu kalmadı. O nedenle Buca Metrosu kaldığı yerden devam ediyor. Hiç bir hukuki engel yok. Danıştay'ın verdiği kararla İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ihalesi sadece uluslararası mevzuata göre değil, Türk Hukuk Sistemi göre de kesinleşmiştir" açıklamasında bulundu.
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi: İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kentimizin raylı sistem ağını genişletmek, konforlu, çevre dostu ve hızlı bir ulaşım altyapısı tesis etmek amacıyla, inşası için yola çıktığımız Buca Metrosu’nun önünde hukuki bir engel kalmadığını kamuoyuna büyük bir mutlulukla duyururuz. Danıştay 13’üncü Daire’nin aldığı karar doğrultusunda, Buca Metrosu’nun yapım işi kaldığı yerden devam edecek, İzmir tarihinin en büyük projesi planlandığı şekilde öngörülen takvime uygun olarak yapılacaktır.
Danıştay 13’üncü Daire, şartnameye uygun olmayan teklif sunduğu için ihalede değerlendirme dışı kalan Nurol-Yapı Merkezi Ortak Girişimi’nin davacı olduğu dosyaya ilişkin kararını açıklamış, İzmir 4. İdare Mahkemesi'nce verilen kararın bozulması ve sunulan teklifin geçerli sayılması yönündeki temyiz başvurusunu kesin olarak reddetmiştir.
Bilindiği üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca Metrosu’nun yapımı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 28.7.2021 tarihinde kredi sözleşmesi imzalamış, ilgili kredi sözleşmesi ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3’üncü maddesinin (c) bendi hükümleri gereğince ihale, usul ve esaslar yönünden EBRD’nin öngördüğü kurallar çerçevesinde yapılmıştır.
Danıştay’ın gerekçeli kararında belirtildiği üzere Nurol-Yapı Merkezi Ortak Girişimi’nin teklifinin doğrudan geçerli kabul edilmesi talebi uygun görülmemiş, kendilerinden ikinci kez açıklama istenmesi gerektiğine karar verilmiştir.
İhale komisyonu bu işlemi daha önceden yapmış ve gerekçeli biçimde teklifin reddine karar verilmiştir. Bu aşamada yargılama süreci sona ermiştir. Tesis edilen idari işlemler daha önce imzalanan sözleşmede değişiklik yapılmasını gerektirmediğinden yapım işinin kaldığı yerden aynı şekilde devam etmesinde hukuki engel kalmamıştır. İzmir’e ve Buca’ya hayırlı olsun.”