POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İYİ Parti'de bir ayrılık daha: Önemli isim veda etti
İYİ Parti'de bir ayrılık daha: Önemli isim veda etti
Ünlü keman sanatçısı Ayla Erduran hayatını kaybetti
Ünlü keman sanatçısı Ayla Erduran hayatını kaybetti
En düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı belli oldu!
En düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı belli oldu!
'Kefen yolsuzluğu' iddialarına ABB'den yanıt
'Kefen yolsuzluğu' iddialarına ABB'den yanıt
5 Ocak 2025 Pazar - 22:09

Soyer’den çarpıcı ‘müzakere’ mesajları!

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer HDK’nın düzenlediği ‘İzmir Barışı Konuşuyor’ panelinde Kürt sorununun çözümü için devam eden müzakere süreçlerine dair, “Federatif ya da özerk bir yönetim kurma özlemi Türkiye'yi 100 yıl önceki Sevr tuzağına düşürecektir. DEM Parti eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve mevcut Parti eş başkanlarının müzakere sürecinin liderliğini üstlenmeleri gerekmektedir” dedi. 

Soyer’den çarpıcı ‘müzakere’ mesajları!

GERÇEKİZMİR - Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Halkların Demokratik Kongresi’nin düzenlediği ‘İzmir Barışı Konuşuyor’ panelinde birbirinden çarpıcı açıklamalar yaptı.

Panelde Soyer’in yanı sıra DEM Parti Erzurum Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş ve eski milletvekili ve belediye başkanı Kürt siyasetçi Gültan Kışanak da yer aldı ve konuşma gerçekleştirdi.

Coşkun Üsterci’nin moderasyonunu üstlendiği panelde konuşan Soyer, “Türkiye Cumhuriyeti'nin yerine federatif ya da özerk bir yönetim kurma özlemi Türkiye'yi 100 yıl önceki Sevr tuzağına düşürecektir” ifadesini kullanırken Kürt sorununun çözümü için başlayan müzakereler ile ilgili olarak da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Soyer, “DEM Parti eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve mevcut Parti eş başkanlarının müzakere sürecinin liderliğini üstlenmeleri gerekmektedir” dedi.

Soyer’in HDK’nın düzenlediği panelde gerçekleştirdiği konuşmanın tamamı şöyle;

15 yıl CHP’li belediye başkanı olarak görev yapmış 30 yıldır CHP çatısı altında siyaset yapan bir insan olarak huzurunuzdayım. Ancak elbette yapacağım konuşma CHP adına değil, kendi adımadır.

Kaybettiğiniz zaman çok özlediğiniz, eksikliği nedeniyle çok bedel ödediğiniz ya da büyük mağduriyetler yaşadığınız bir şeyi kaybetmemek için çok çaba gösterirsiniz. Barış belki de bu ifadenin en güzel karşılığını bulduğu sözcüktür. Eminim dünyanın birçok yerinde savaş çığırtkanlığı yapan, “Bunlarla barış yapmaktansa sonsuza kadar savaşırım” diyen sayısız insan; savaş uzadıkça veya yıkıcılığı arttıkça o haykırışlarından pişman olmuşlardır.

Barış; içinde yaşarken varlığını ve eksikliğini çok fark etmeyebiliriz ya da önem ve kıymetini çok ayırt edemeyebiliriz, ancak kaybettiğimiz anda bütün acımasızlığı ve can yakıcılığıyla kıymeti kendini gösterir.

Bu coğrafyada biz Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetle yüzyıldır kesintisiz barışı yaşarken, komşularımızda 10 yıllardır süren savaşların nelere mal olduğunu hepimiz görüyoruz.

Kürt meselesinin can yakıcılığını görmezden gelmiyorum elbette. 50 yılda 10 binlerin kaybına yol açan, maddi manevi çok ağır bedeller ödeten bir zaman yaşadık. Bunun sadece bir iç savaşa göre daha düşük ölçekli bir çatışma ya da savaş olduğunu söylemeye çalışıyorum. Bu sorunu “Kürt sorunu” “terör sorunu”, “terörle mücadele” ve benzeri şekillerde adlandıranlar var elbette, ben kavramsal başlığa değil içeriğe odaklanmaya çalışacağım.

50 yıla yakın süredir yaşanan kayıpların ne kadar büyük olduğunu bu ülkede yaşayan herkes idrak etti. Çeşitli defalar bu savaş benzeri durumun bitirilmesi için hamleler yapıldıysa da hiçbirinden sonuç alınamadı. Ancak bu defa belki de uluslararası konjonktürün taşıdığı risklere rağmen sunduğu fırsatlar nedeniyle barışı tesis etmeye çok yakınız. Üstelik bu dönem iç baskıdan değil dış ihtiyaçtan doğan zoraki bir süreç olarak başladı.

Öncelikle biraz geriye gidip “terör” sözcüğü üzerinde durmak isterim.

Bilinmeyen ve öngörülemeyen bir tehlike karşısında aşırı korku endişe ve dehşet anlamına gelen “terere” sözcüğünden türemiş terör.

‘BEYAZ RENAULT’ VURGUSU!

“Terörizm” ise siyasal bir amaçla örgütlü, planlı, sistematik ve sürekli olarak terörü kullanma stratejisidir. Bu açıdan terörizm kısaca devleti ve rejimi hedef alarak girişilen şiddet eylemleridir. Hiçbir yasa ve kural tanımadan insanları katleden terörizm bir insanlık suçudur. Baskıcı otoriter rejimler ve bunların başındaki diktatörler de zaman zaman toplumu sindirmek için devlet terörüne başvurmuştur. 90larda beyaz Renault’larla işlenen sayısız faili meçhul cinayetler buna örnektir.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ MÜZAKERE SÜRECİNE LİDERLİK ETMELİ!

Demokratik devletler, terörün yarattığı dehşet, korku, şiddet ve belirsizlik, güvensizlik hali karşısında teröre karşı çeşitli politikalar geliştirmişlerdir. Bu politikaları güvenlik politikaları ve sosyal politikalar olarak ikiye ayırabiliriz. 50 yıldır güvenlik politikaları ile yapılanlar ve yapılmayanlar ile ilgili net bir kanaat oluşmuştur. Bu politikaları sürdürerek daha farklı sonuçların doğacağını, terörün doğmasına kaynaklık eden koşulları ortadan kaldıracağını beklemek aymazlıktır. Artık yeni sosyal politikaların hayata geçirilmesi, yeni radikal bazı sosyal adımların atılması zamanı gelmiştir. Bu adımlar atılırken diğer demokratik ülkelerde meşru siyasi muhatabiyetler kurulmuş, sorunun çözümü o zeminlerde aranmıştır. Örneğin İngiltere hükümeti 10 yılı aşkın bir süre ile Sinn Fein adlı siyasi partiyle müzakere etmiştir. Aynı şekilde İspanya hükümeti Eta ile bir yandan askeri mücadeleyi sürdürürken; bir yandan da siyasi, hukuki, kültürel ve ekonomik tedbirler aldığı için sonuca ulaşmıştır. Bizde de Kürt halkının büyük çoğunluğunun oylarını alan ve güvenine mazhar olan Dem Parti ile yeterli muhataplık kurulmaması, partiye terörist muamelesi yapılması büyük eksikliktir. DEM Parti mutlaka inisiyatif alıp, kendi liderliğinde bir müzakereyi zorlamak mecburiyetindedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararına rağmen hapis tutulan DEM Parti eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve mevcut Parti eş başkanlarının müzakere sürecinin liderliğini üstlenmeleri gerekmektedir. Sürecin meşruiyeti, müzakerenin DEM’in muhataplığı ile TBMM’ye taşınmasıyla sağlanabilir. Çünkü, silahların bırakılması atılacak ilk adımsa, kalıcı barışın sağlanması için verilecek demokrasi mücadelesi asıl sürdürülmesi gereken adımdır.

ÜLKE SINIRLARININ ÖNEMİNİN ALTINI ÇİZDİ!

Muhtemelen uluslararası konjonktürün dinamikleri, yani PKK’nın sınırlarımız dışındaki etki alanı nedeniyle tercih edilen bu ilk adım, Türkiye'nin sınırları içinde öngörülemeyen sonuçlar doğurma potansiyeli taşımaktadır. Bu sınırlar dışında hak talep etmek ya da bu sınırları değiştirecek veya genişletecek adımlar atmak; sonucunda uluslararası dengeleri altüst edebileceği gibi, “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ilkesinin bir kenara bırakılarak sürecin bir kumar masasına dönüşmesine yol açabilecektir. O nedenle her ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti sınırları korunmalı, bağımsız bir ulus devlet olmanın uluslararası tartışmasız meşru konumundan asla vazgeçilmemelidir.

Unutulmamalıdır ki, bölgedeki tüm kürtlerin gözü Türkiye üzerindedir. T.C. sınırları içinde başarıyla sonlandırılacak bir demokrasi mücadelesi, tüm bölgeye ilham verecek örnek alınacak bir modele dönüşebilir.

FEDERATİF YÖNETİM ÖZLEMİ SEVR TUZAĞINA DÜŞÜRÜR!

Üniter laik bir ulus Devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin yerine federatif ya da özerk bir yönetim kurma özlemi Türkiye'yi 100 yıl önceki Sevr tuzağına düşürecektir. O nedenle öncelikle uluslararası tercihlerden değil Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde sorunun çözümüne dair yapılabileceklerden yola çıkılmalıdır. Örneğin yerel demokrasinin güçlendirilmesi, ekolojik demokrasinin, ekonomik demokrasinin ve sosyal demokrasinin geliştirilmesi gibi. Sorun her ne kadar kimliği kürt olan insanların 4 ayrı ülkeye yayılması nedeniyle uluslararası bir boyut taşıyor olsa da, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki vatandaşların sosyal ve siyasal statülerinin diğer ülkelerdekilerle karşılaştırılamayacak özellikler taşımaktadır.

Kürt meselesini bu konuşmanın sınırları içinde özetlemek elbette mümkün değil ama 100 belki de çok uzun daha süredir ağırlıklı olarak Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda yaşayan Kürtlerin Türkiye'nin batısında kuzeyinde güneyinde yaşayanlara göre ayrımcılığa maruz bırakıldıkları gerçektir. Bu bölgelerde yaşayanların milli gelirden aldığı pay, özel ve kamu yatırımlarından aldığı pay, genel olarak yaşam kalitesi, eğitim kalitesi gelişmişlik düzeyi ve benzeri birçok parametre nedeniyle diğer bölgelere göre çok daha düşüktür, geri kalmıştır.

Sonuç olarak bu eşitsizlik ve adaletsizliğin kaldırılması terörü doğuran koşulları ortadan kaldıracağı gibi adil bir ülkenin kurulmasının zeminini yaratacak ve kalıcı barışı sağlayacaktır. Ancak söz konusu sorunların çözümü için gereken demokratik anayasanın mevcut iktidarla yapılabilmesi mümkün değildir. Bu hakların genişletilmesi için 20 yılı aşan bir süre boyunca, kürtlere büyük acılar yaşatmış ve ağır bedeller ödetmiş iktidarın nedamet getirmesi de samimi bir çözüm arayışı içinde olması da söz konusu değildir. 20 yılı aşkın deneyim bu imkansızlığı tescil etmektedir. O nedenle iktidarın değiştirilip demokratik bir iktidarın kurulması kaçınılmaz ilk adımdır.

Tüm demokratik kurumların yok edildiği ve tüm dezavantajlı grupların mağduriyetlerinin katmerlendiği, özellikle kadınların kadın olmak nedeniyle yaşadıkları baskı ve sıkıntıların arttığı bu iklim anayasayla başlayarak yeniden demokratik kurumların ihyasını gerektirmektedir.

2 TEMEL İHTİYACI SAYDI

Kalıcı barışa geçmeden önce 2 temel ihtiyaçtan bahsetmek isterim.

-2025’in ilk günü sabah saatlerinde tüm TV kanallarında bir haber paylaşılıyordu Galata Köprüsü'nde “Dün Ayasofya bugün Emevi yarın aksa” şiarıyla düzenlenen mitingde bir gazeteci aynen şu cümleyi kurdu “Yahudiler sapkın bir ırktır”. Bir ırkı, bir toplumsal kimliği topyekun aşağılamak içinde yaşadığımız çatışmacı toplumun en belirgin göstergelerinden biridir. Otoriter iktidarlar iktidarlarını perçinlemek için toplumu ayrıştırmayı ideolojik, dinsel, ırksal, etnik kimlikler üzerinden kutuplaşmayı yaratırlar böylece birbirleriyle savaşmaya hazır kitleler ortaya çıkar. Hangi ırk için sapkın denilebilir? Hayvanlarla bile genetik kodları çok benzeşen insan evladının biyolojik olarak hiçbir farklılıkları bulunmayan “ırklar” üzerinden üstünlük duygusuna kapılması daha yakın tarihlerle insanlığa çok ağır bedeller ödetti. O nedenle öncelikle, Türkiye coğrafyasının sınırları içinde bir üstünlük ya da düşkünlük iddiası hiç kimse için mümkün olamamalıdır.

-Demokrasi ihtiyacı. İnsan evladının 70.000 yıllık macerasında bulup geliştirdiği en önemli sosyal inovasyon demokrasidir. Diyalog ile başlayan demokrasi kendi söylediğini dikte eden diktatörlükten en çok bu nedenle ayrılır. Birlikte yaşamanın hukukunu ve kültürü düzenleyen demokratik yaşam, şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü, adalet ve benzeri erdemleri nedeniyle toplum hayatında barışın teminatıdır.

Özetle, kalıcı barış için; 1- ırkçılığın ve ayrımcılığın terk edilmesi, 2- demokratik kurumların işletilmesi gerekir.

Eric Fromm “Sahip olmak ya da olmak” kitabında barışı ikiye ayırıyor.

-Gerçek ve uzun süreli barış

-Yeniden güç toplama ve silahlanma için savaşa ara vermek anlamına gelen barış

Yani huzur ve uyumun egemen olduğu barış ile bir ateşkes anlaşmasına benzeyen barış farklıdır. Gerçek bir uyum ve huzur dolu barış için ulusların “sahip olmak” yapısından, “olmak” yapısına geçmesi tek çaredir. Daha çok mal ve mülke sahip olmak, daha çok kazanmak ihtirasları bir kenara bırakılmadığı sürece, kalıcı barış hayaldir. Aslında kalıcı barış seçeneği hep var olmuştur ama tarih boyunca liderleri savaşı seçtikleri için halklar da onları izlemiştir.

KALICI BARIŞ İÇİN DEM PARTİ-CHP İTTİFAKI

Bugün belki de çok kısa bir süre içerisinde silahların bırakıldığının müjdesini duyacağız. Ancak bu durum olsa olsa Eric Fromm’un savaşa ara vermek olarak tarif ettiği bir tür “ateşkes” olarak gerçekleşecektir. Kalıcı barış, Dem Parti, CHP ve demokrasiden yana güçlerin oluşturacakları bir ittifak çatısı altında verilecek demokrasi mücadelesi ile kurulacaktır. Silahların gölgesi kalktıktan sonra oluşacak zemin demokrasi mücadelesiyle kazanılacak kalıcı barış için büyük bir umut anlamına gelmektedir. Bu barış iklimi, herkesin birbirini dinleyip empati yapmasını mümkün kılabilir. Acıları yarıştırmak yerine, acılardan ders çıkartıp tekrarını engellemeye muktediriz. Yeter ki, insanları kışkırtarak düşmanlıkları körükleyen emperyalizmin tuzaklarına düşmeyelim ve bu coğrafyada artık kan dökülmeden, bu toprakların bereketini adil bir biçimde paylaşma hedefinden uzaklaşmayalım.

Bugün belki de üçüncü bir dünya savaşının içinde yaşıyoruz. Harrari’nin söylediği gibi İkinci Dünya Savaşı 1 Eylül 1939’da Polonya'nın işgaliyle başlamıştır ama size ekim 1939da ya da aralık 1939  İkinci Dünya Savaşı ne zaman başladı diye sorulsa hangi Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı mı çıktı? cevaplarını verirdiniz.

Belki de Ukrayna'nın işgaliyle, Ortadoğu'da yaşananlarla her gün yayılan bir dünya savaşının içindeyiz ve belki de kendimiz için de yaşamsal bir tercihle karşı karşıyayız.

Ya kalıcı barışı seçeceğiz ya da karşılıklı intiharı…

Ve dünyanın yok olmasını…"

Soyer konuşmasının sonunda Yannis Ritsos’un Barış Şiirini okudu.

 

 
Fenomen Murat Övüç serbest bırakıldı
 
Karşıyaka evinde lidere yenildi: 90-101
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir’de 2 adaylı kongre 2 oy farkla bitti!
CHP İzmir’de yeni yılın ilk haftası kongre heyecanı yaşandı. Foça ilçe ...
Özgür Özel'den bir ‘İmralı’ açıklaması daha geldi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti'nin İmralı Heyeti'yle CHP arasında ...
Erdoğan partililere seslendi: Çok şikayet alıyorum
Partisinin Rize'deki kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel ...
 
Cemal Enginyurt hangi partiye katılacağını açıkladı
Demokrat Parti'nin olaylı son kongresinden sonra İzmir Milletvekili Salih ...
Meclis'te 'DEM' mesaisi: Sırada iki parti var
TBMM’de bu hafta gündem, DEM Parti İmralı Heyeti’nin ziyaretleri olacak. ...
Yılmaz: Enflasyonla mücadelemiz devam ediyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Enflasyonla mücadelemiz devam ...
 
CHP'de kongre mesaisi: Foça'da 2 adaylı yarış!
CHP İzmir’de Foça ilçe örgütü sandık başına gidiyor. Bugün gerçekleşecek ...
Özel: Babaevinin tapusu bir kişiye kayıtlı
CHP lideri Özgür Özel, "Babaevinin tapusu bir kişiye kayıtlıdır, o da ...
Kritik zirvede ne konuşuldu? Ahmet Türk açıkladı!
DEM Parti’nin İmralı heyetinde yer alan Ahmet Türk’ten MHP Genel Başkanı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir siyasetinde 2024'ün 'en'leri!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri