Sualtı kültür mirasını belgelemek ve üç boyutlu hale getirmek amacıyla çalıştıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Varinlioğlu, kaybolmakta olan deniz tarihinin ve sualtı batıklarının araştırılması, belgelenmesi ve sanal ortama aktarılmasında ilk etabı tamamladıklarını söyledi. Bu araştırmayla arkeolojik ve kültürel tahribatın engelleneceğini düşündüklerini aktaran Yrd. Doç. Dr. Varinlioğlu, "2006 yılından bu yana çok proje yaptık. Türkiye Sualtı Araştırmaları Derneği'yle birlikte çalışmalar gerçekleştirdik. Tarihi alanların fotoğraflanmasını gerçekleştirdik. 360 derece çekimler aldık. İnsanların batıkları, özellikle yasaklı bölgedeki batıkları görme olanağı yok. Sualtındaki kültürel mirasa zarar vermeden detaylı çekimlerini yapıyoruz. Ardından teker teker 3 boyutlu görsellerini çıkartıyoruz. Böylece insanlar, batığın üzerinde dolaşıyormuş, anforayla ilgili bir şey inceleyebiliyormuş gibi yakından bakıp özelliklerini görebilecek" dedi.
Çalışmada fotoğraf çekimlerini Türkiye Sualtı Araştırmaları Derneği'yle birlikte gerçekleştirdiklerini, aynı zamanda 2006 yılında Kaş-Kekova kıyısında dünyanın ilk sualtı yapay arkeoparkını kurdukların aktaran Yrd. Doç. Dr. Varinlioğlu, bu alanda 200'ün üzerinde dalıcının sualtı arkeolojisine yönelik bilgilendirildiğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Varinlioğlu, kitabın İngilizce basıldığını, Türkçesini de hazırladıklarına ve boyutlandırma çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |