POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Gazze'de can kaybı 37 bin 834'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 37 bin 834'e yükseldi
Misafirlik kanlı bitti: Cinsel taciz cinayeti!
Misafirlik kanlı bitti: Cinsel taciz cinayeti!
98. Gazi Koşusu için geri sayım!
98. Gazi Koşusu için geri sayım!
Atatürk'ün fotoğrafını yakan lise öğrencileri için karar
Atatürk'ün fotoğrafını yakan lise öğrencileri için karar
1 Şubat 2024 Perşembe - 17:27

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Can Atalay açıklaması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararın Bekir Bozdağ tarafından okunmasına yönelik eleştirilere yanıt verdi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş tan Can Atalay açıklaması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Bahreyn-Birleşik Arap Emirlikleri programı dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kurtulmuş, Meclis'te Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili soruları da yanıtladı.

Can Atalay ve diğer konulara ilişikin tartışmaların bugüne kadar gelmesini doğru bulmadığını söyleyen Kurtulmuş, Atalay kararının Bekir Bozdağ tarafından okutulmasına yönelik açıklamaları reddetti.

Bu ziyaretin aylar önce planlandığını söyleyen Kurtulmuş, Meclis Başkanı'nın teamüller gereği Meclisi ne zaman yöneteceğinin  belli olduğunu, kendisi Ankara'da olsa bile yine bu açıklamanın Bozdağ tarafından yapılacağını söyledi.

Kurtulmuş'un konuya ilişkin açıklamalarının tamamı şu şekilde:

"Biz burada, milletimizin verdiği yetkiyle TBMM adına, milletimizi temsilen ülkeler arasında diplomatik ilişkileri arttırmak ve parlamenter diplomasinin imkanlarından istifade etmek için görüşmeler yaparken, böyle bir çalışmanın içerisindeyken, benim şahsımı da işin içerisinde katan, hatta bu ziyaretle Atalay'ın kararının okutulmasını bir şekilde ilişkilendiren bazı açıklamaları kategorik olarak reddettiğimi ifade etmek isterim. Bunlar haksız ve doğru olmayan yorumlardır. Bu ziyaretler aylar öncesinden planlanmıştır. Meclis Başkanı'nın teamüller gereği Meclisi ne zaman yöneteceği bellidir. Biz bu hafta Ankara'da olsaydık dahi kararı yine Sayın Bozdağ okutacaktı. Çünkü Meclisin çalışmalarında Genel Kurul yönetimi nöbetçi başkanvekili tarafından deruhte edilmektedir. Dolayısıyla bu süreci, hele hele buradan doğacak siyasi tartışmaları sokakta halletmeye kalkmak doğru değildir."

"HUKUKİ İHTİLAFIN TARFI MECLİS DEĞİL"

İki yargı kurumu arasındaki hukuki ihtilafın tarafının Meclis olmadığını başından beri söylediklerinin; bu süreçte Meclisin taraf olmaması için de özel bir özen gösterdiklerinin altını çizen Kurtulmuş, Meclisin ilk açıldığı gün yemin için Atalay'ın isminin okunduğunu, davet edildiğini ancak tutuklu olduğu için gelemediğini anımsattı. Atalay'ın özlük haklarının da verildiğini, danışmanlarının atandığını ve bütün partilerin ortak anlayışıyla TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna seçildiğini aktaran Kurtulmuş, tüm süreç boyunca Meclisin tavrının belli olduğunu söyledi.

"MECLİS'İN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK"

TBMM'nin yerel mahkeme adına karar verip Atalay'ın tutukluluk halini kaldırmak gibi bir yetkisi olmadığını anlatan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Mecliste birçok defa milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırıldı, milletvekillikleri düştü... Buna benzer olaylar defaatle tekrarlandı. Bu anlamda esas itibarıyla Meclisin üzerine düşen sorumluluk, Anayasa'da var olan bu konudaki çelişkileri ortadan kaldırmaktır. Yüksek yargı birbirleriyle çelişen, kararları farklılaşan kurumlar olmanın ötesine geçmelidir. Her birisinin fonksiyonu bellidir. Her birisinin vazifesi bellidir. Hiçbir mahkeme devletin diğer kurumlarının üzerinde bir hak ve yetkiye sahip değildir. Dolayısıyla bütün bunların yeniden düzenlenmesi, örneğin; 153, 138. maddelerin yeniden düzenlenmesi; 14. maddede devlete karşı işlenen suçları belirleyen faaliyetlerin daha sarih, daha açık bir hale getirilmesi için bazı değişikliklerin yapılması gerekir. 'Meseleyi şahsileştirmemek gerekir' derken bu ya da benzeri problemleri sistemik olarak çözmenin Meclisin görevi olduğunu hatırlatmak isterim."

TBMM Genel Kurulunda, Atalay hakkındaki mahkemenin gerekçeli kararının okutulması yerine bekletilmesine yönelik eleştirilere de değinen Kurtulmuş, "Kararın okutulmasında acele edilmeyerek hem ilgili milletvekiline hukuki yolları tüketme, hem de yüksek mahkemelere aralarındaki içtihat farklılıklarını hal yoluna koyma imkanı verilmiştir. Anayasa Mahkemesinin bu kararlarını hukuki açıdan denetleme durumunda olmadığımız gibi icrası konumunda da bulunmuyoruz. Muhatap derece mahkemesidir." dedi.

 
Hareketli anlar: Fabrikadakileri rehin aldı!
 
İzmir İtfaiyesinden yangına 6 dakikada müdahale!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir'de önemli görev Taştan'a!
AK Parti İl Başkanı Bilal Saygılı, Teşkilat Başkanlığı görevine Rahmi ...
CHP Karaburun'da kriz: Protesto edilen Balcı, Başkan Erdoğan'ı işaret etti!
CHP’de İzmir listesi üzerine tartışmalar sürerken, ‘ithal aday’ tepkilerinin ...
"Türkiye karşıtı çift kulvarlı kampanya yürütülüyor"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde Türkiye karşıtı kimi çevreler ...
 
İYİ Parti Sivas adayı adaylıktan çekildi
İYİ Parti Sivas Belediye Başkan adayı Mehmet Ceylan, sağlık sorunu nedeniyle ...
MSB kaynaklarından 'F-16' açıklaması
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarınca, ABD'den talep edilen F-16 ...
Gönenç'ten AK Parti'ye 'Bergama' salvosu!
Bergama’nın önceki dönem CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Gönenç sosyal ...
 
Büyükşehir Adayı AK Partili Dağ: Bazen heyecandan uyanıp saatlerce hayal kuruyorum!
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, seçim çalışmaları ...
AK Partili Çankırı'dan 'acil tim' projesi!
AK Parti Konak Belediye Başkan Adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, seçim çalışmaları ...
Dağ STK’larla buluştu: En bariz kefaretimiz 12 yıllık geçmişimiz!
AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Adayı Dağ, STK temsilcileriyle Bayraklı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri