GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN A.Ş.'de yaklaşık 7 bin kişiyi ilgilendiren toplu sözleşme süreci tıkandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de masaya oturduğu son görüşmeden de zam konusunda anlaşma çıkmayınca Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş'te örgütü işçiler sakal bırakma ve sivil kıyafetle çalışma eylemlerinin ardından bu kez iş bıraktı.
İş bırakma eylemi bu sabah vardiyasında başlarken, anaokulu, otopark, itfaiye,Eşrefpaşa Hastanesi Acil ve aşevleri birimleri dışında görevli tüm İZELMAN A.Ş. çalışanları 3 saat üretimi durdurdu.
SENDİKADAN AÇIKLAMA!
İş bırakma eyleminde sendika cephesinden de bir açıklama geldi.
Açıklamada, "Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ortadadır. Tek hedefi insanca koşullar içerisinde yaşamak olan emekçilerin temsilen Genel-İş 1 ve 3 No’lu şubeler olarak içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar çerçevesinde makul denilebilecek bir toplu sözleşme taslağı hazırladık. 4 aydır süren görüşmelerde önemli ölçüde yol katederek emeğimizin değerini yüceltecek seviyeye geldik. Ancak geldiğimiz noktada özellikle taban ücretlerimiz konusunda arzu ettiğimiz ciddiyeti maalesef göremedik. Ekmeğimizi büyütmek şöyle dursun geçtiğimiz yıla nazaran yarı yarıya küçülmüş olan ekmeğimizin daha da küçülmesini önlemek amacıyla sürdürdüğümüz mücadelemizden geri adım atmayacağımızın bilinmesini istiyoruz. Ekmek mücadelesi, emek mücadelesi ciddi iştir. Bu ciddiyeti göstermek adına 1 ve 3 nolu şubelere bağlı birimlerdeki İzelman emekçileri olarak bugün saat 07.00-10.00 arasında üretime ara veriyoruz. Emekçi arkadaşlarımız birimlerine normal saatlerde giderek, kartlarını bastılar, ancak üretimde bulunmadılar. Bu vesileyle tüm tarafların ciddiyetimizin farkına varmalarını umuyoruz. Biz kimseden “imkansızları” istemiyoruz, kimseyi olmayacak bir işe sürükleyip köşeye sıkıştırmak istemiyoruz. Biz sadece daha insancıl bir hayat sürdürmek istiyoruz. Hiç olmazsa temel ihtiyaçlarımızı karşılayalım, faturalarımızı ödeyelim, yasal tefeci görünümündeki bankaların eline düşmeyelim istiyoruz. Biz ki iş yerlerini evi, mesai arkadaşını ailesi kabul eden, yaptığı işe kutsiyet atfeden haysiyetli işçileriz. Biz ekmeğini yediğimiz yere asla ihanet etmeyiz. Lakin ekmeğimizi büyütme mücadelemize kayıtsız kalanlara da sesimizi yükseltmesini iyi biliriz. Bugün yaptığımız eylem deryada yalnızca bir damla. Biz istemesek de şayet şartlar bizi mecbur bırakırsa bu damlaları durmak bilmez çağlayanlara dönüştürme gücümüzün olduğunu hatırlatmak isteriz. Bunun masum bir uyarı olduğuna dikkat çekiyoruz. Ama bugünkü uyarıların dikkate alınmaması halinde yaptırıma evrilebileceğini hatırlatmayı görev biliyoruz. Tekrar ediyoruz; taleplerimize sadece ciddiyetle yaklaşılmasını bekliyoruz. Emeğimize yönelik bu tavırların hak ettiği ciddiyete kavuşmaması halinde “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” söylemini dillendirerek eylemlerimizin artarak devam edeceğini kamuoyuyla paylaşıyoruz. Ta ki kursağımızdaki lokmanın küçülmesine “dur” denilene kadar…" ifadelerine yer verdi.
TEKLİF YÜZDE 38, TALEP YÜZDE 75
Büyükşehir cephesi ile sendika arasında yürütülen TİS görüşmelerinde 13 maddeden 5’inde anlaşma sağlanamadı. 5 maddenin 3’ü toplu sözleşmenin imza tarihi gibi idari noktalardan oluşurken süreci tıkayan 2 madde ise taban ücret ve teşvik primi ile ilgili... Masada Büyükşehir cephesinin son zam teklifi yüzde 38 olurken, sendika ise yüzde 75 zam talep ediyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |