Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir’de hayata geçirilmek istenen tartışmalı ‘Çeşme Projesi’ ile ilgili süreç devam ediyor.
Bölgeye büyük yapılaşma getireceği, su kıtlığı yaratacağı ve doğa tahribatına neden olacağı gerekçesiyle meslek odaları ve çevre örgütleri tarafından yargıya taşınan proje için geçtiğimiz günlerde bir kritik yargı kararı daha çıkmıştı. İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak bilinen proje için İl Toprak Koruma Kurulu’nun 4 bin 800 hektarlık alan için verdiği ‘tarım dışı amaçla kullanıma uygundur’ izni mahkeme tarafından iptal edildi. Kararın ardından TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, sürece ilişkin basın açıklaması düzenledi. İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda, açıklamayı Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler okudu.
KAMU YARARI İÇERMEMEKTEDİR
Kent suçlarıyla mücadeleye kararlılıkla devam ettiklerini belirten Güler, “Tahsis edilecek kamu arazisi ve deniz alanları nadir bir ekosistemi barındırmaktadır. Alan, Doğal sit alanları, su koruma havzaları, orman alanları ile çok özel niteliklere haizdir. Ancak alanın bu çok özel niteliklerine müdahale edilerek, imtiyazlı bir azınlığın hizmetine sunulmak üzere; mega yat limanları, golf sahaları, kıyı otelleri, lüks konut ve rezidanslar vb. yapılacaktır. Kararın iptali için yürüttüğümüz haklı hukuki mücadelemiz olumlu sonuçlar vermektedir. Son olarak. TMMOB Ziraat Mühendisleri odamızın açtığı davada Karar veren İzmir 7. İdare Mahkemesi ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ kapsamında, yer alan 4.826,30 hektarlık tarım arazisinin 698,0519 hektarlık kısmında imar planı yapılmak üzere tarım dışı amaçla kullanımının uygun görülmesine ilişkin 26/04/2022 tarih ve 5334965 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı işlemini iptal etmiştir. Mücadelemiz devam edecektir. Konu ile ilgili yayınladığımız Çeşme Projesi Raporu, dava sürecinde bilirkişi raporları, yaptığımız açıklamalar, bilim insanlarının görüşleri ortaktır: Proje kamu yararı içermemektedir” dedi.
DÜN NEREDEYSEK BUGÜN DE ORADAYIZ
Kenti ranta teslim etmeyeceklerini vurgulayan Güler, “Her mevzuat düzenlemesinin altında kamu yararı taşımayan, kentlerimiz, doğal yaşam alalarımızın tahribine yol açacak uygulamaların önündeki engelleri kaldıran mekanizmalar olarak karşımıza çıktığı bugünlerde bu uygulamaların geri dönülemez sonuçları olacağı çok açıktır. İktidarın kentlerimize, yaşam alanlarımıza yönelik kar hırsı, rant baskısı bugünlerde tekrar dile getirilmektedir. Bizler bilimden, kamudan, doğadan yana bakan, toplum yararına mücadelesinden vazgeçmeyen meslek odaları olarak bir kez daha paylaşıyoruz. Çeşme Projesi ile ilgili olarak dün neredeysek, bugün de oradayız. Kentimizi, Yarımadayı, kamuya ait alanları ranta teslim edecek, halkın girişini engelleyecek, belli bir kesimin zenginleşmesi için önümüze konulan ‘turizm projesi ve kalkınma’ adı altında rant projesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Unutulmasın ki; Anayasa’nın 135. maddesinde TMMOB’a tanımlanan yetki ve görevler kapsamında halkımızın geleceğini tehlikeye atacak hiçbir kent suçuna karşı sessiz kalmayacak, toplumun ve doğanın ortak yararı için mücadelemize inatla devam edeceğiz. Kamuoyu tarafından da bilindiği üzere meslek odalarımız, kamuyu ilgilendiren her uygulamayı bilimsel ve hukuki yönden inceleyerek, uygulayıcısı kim olursa olsun, kamu yararına hizmet etmeyen uygulamalara itiraz etmiş ve davalar açmıştır; açmaya devam edecektir. Yaşanabilir kentler için; yaşamın bugünü ve geleceği için, yaşamına sahip çıkan, emekten ve doğadan yana tüm kurum ve kuruluşları akıl dışı girişimlere karşı ortak mücadeleye davet ediyoruz. Biz mücadelenin parçasıyız, herkesi burada olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK
Mahkeme kararlarının hayata geçirilmesini talep eden TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, “Çok becerikli bir akılla karşı karşıyayız. Rant söz konusu olduğunda hiçbir şey önlerinde duramıyor. Mücadelemiz aynı şekilde devam edecek. Alınan tüm mahkeme kararlarının yöneticiler tarafından hayata geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı da, “Projenin tarım alanlarını kapsayan kısmıyla ilgili sorun ortaya çıkıyor. Proje revize edilip yeniden gündeme gelir mi bilmiyoruz ama şu an iptal olmuş görünüyor. Süreç yeniden başlayabilir” ifadelerini kullandı.
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nden Yusuf Ekici ise, “Bakanlık verilen mahkeme kararlarını yok sayacak işlem yapmamalı. Bölge için yapılacak en önemli şey korunması, kaynakların alt ve üst yapıya harcanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kentin çok daha büyük sorunları var” açıklamasını yaptı.