POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye’nin FIFA dünya sıralamasındaki yeri belli oldu
Türkiye’nin FIFA dünya sıralamasındaki yeri belli oldu
Apart oteldeki cinayette yeni ayrıntılar!
Apart oteldeki cinayette yeni ayrıntılar!
İlk 3 madde kabul: Uyutma yasası görüşmeleri ertelendi!
İlk 3 madde kabul: Uyutma yasası görüşmeleri ertelendi!
TFF'de seçim günü: Başkan belli oluyor!
TFF'de seçim günü: Başkan belli oluyor!
8 Temmuz 2024 Pazartesi - 09:40

TMMOB 'yürüyen merdiven' kazasının nedeni açıkladı, önlemleri sıraladı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Üçyol Metro istasyonunda meydana gelen kazayla ilgili açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, “Söz konusu kaza ilk incelemelere göre yürüyen merdiven basamaklarına hareket veren dişlilerde oluşan aşınma nedeniyle meydana gelmiştir” denilerek, alınması gereken önlemler sılandı.

TMMOB  yürüyen merdiven  kazasının nedeni açıkladı, önlemleri sıraladı

GERÇEKİZMİR- İzmir Metrosu’nun Üçyol istasyonundan çıkışı sağlayan yürüyen merdiven, üzerinde yolcular bulunduğu sırada bir anda ters yönde hareket etti. Olayda dengesini kaybederek düşen 11 kişi yaralandı.  Yaklaşık 1 hafta önce gerçekleşen olay sonrası Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri İzmir Şubesi yazılı bir açıklama yaptı.  

TMMOB Makine Mühendisleri İzmir Şubesi’nin yaptığı açıklama şu şekilde:

DİŞLİLERDE AŞINMA OLDU

1 Temmuz 2024 tarihinde, Üçyol Metro istasyonunda meydana gelen yürüyen merdiven kazası maalesef çok sayıda yurttaşımızın yaralanmasına sebep oldu. Kazada yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Söz konusu kaza ilk incelemelere göre yürüyen merdiven basamaklarına hareket veren dişlilerde oluşan aşınma nedeniyle meydana gelmiştir. Dişliler, aşınma sonucu oluşan boşlukla basamaklara hareket iletimini durdurduğu için yolcuların ağırlığı ve yerçekimi ile yürüyen merdiven aşağı yönde hızlanarak hareket etmeye başlamış ve kazaya sebep olmuştur.

DÜZENLİ KONTROL VURGUSU

Genellikle kamuya açık alanlarda kullanılan yürüyen merdiven ve yollar yapıları itibariyle birçok kaza riski barındırmaktadır. Bu riskleri oluşturan sebepler; bakımların yetersiz olması, yasal denetimlerin yapılmaması, kullanıcı hataları ve benzeri ihmallerdir. Metro ve tren istasyonları, alışveriş merkezleri, havalimanları gibi insan yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde kullanılan yürüyen merdiven ve yolların güvenli ve sağlıklı çalışmasını sağlamak için düzenli bakım faaliyetlerinin ve yasal periyodik kontrollerin yapılması gerekmektedir. Bu kontroller sırasında tespit edilen uygunsuzlukların da hızla giderilmesi büyük önem taşımaktadır. Yasal periyodik kontrollerin yılda en az bir defa yapılması zorunludur. Yürüyen merdiven ve yolların belirli güvenlik standartlarına uygun olması gerekmektedir. Yıllık denetimler, bu standartlara uyumu kontrol eder ve uygunsuzlukları tespit ederek gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlar. Düzenli denetimler sayesinde olası arızalar ve aşınmalar erken tespit edilerek kazaların önüne geçilir, yürüyen merdiven ve yolların güvenli bir şekilde çalışması sağlanır. Bu denetimler, yürüyen merdiven ve yolların uzun ömürlü, güvenli kullanımı için hayati önem taşır. Güvenlik standartlarına uyum ve düzenli kontroller, olası kazaların önüne geçer. Kamuya açık alanlarda bulunan yürüyen merdiven ve yürüyen yollar için tesis sahibi tarafından; yürüyen merdiven yolların kullanım sıklığı, yoğunluğu ve koşulları göz önüne alınarak yılda birden fazla periyodik kontrol yaptırılması kaza risklerinin azaltılması için önerilmektedir. Periyodik kontrollerin sıklığının artırılması ve kamusal niteliğe sahip olması, bakım faaliyetlerinin kalitesinin yükselmesine yol açacağı gibi, vatandaşlarımızın güvenliğini artıran etkide bulunacak ve kaza risklerini en alt düzeye indirecektir.

Bakım faaliyetinin ise ayda en az bir defa yapılması gerekmektedir.

ÖNLEMLER VE UYARILAR SILANDI

Bakım faaliyetlerinde;

• Acil durum butonu, el bandı sıkışma kontağı, basamak kırılma kontağı, eksik basamak algılama emniyet tertibatı, taraklık plakası emniyet kontağı, basamak zincirinin gerginliğini denetleyen emniyet tertibatı ve benzeri emniyet devrelerinin uygun çalışıp çalışmadığının,

• El bantları, basamak veya paletler, taraklıklar, basamak veya palet zincirleri, motor ile basamak tamburu arasındaki hareket iletme elemanları (zincirler, dişliler, kayışlar) ve benzeri ekipmanların uygun olup olmadığının,

• Kaçak akım rölesi, sigortalar ve benzeri elektriksel kontrol elemanlarının uygun çalışıp çalışmadığının,

• Yürüyen merdiven ve yollarda bulunması zorunlu bilgilendirme etiketlerinin uygun olup olmadığının, yürüyen merdiven ve yolların temizliğinin,

• Alınmış yapısal önlemler var ise bunların hasarlı olup olmadığının, kontrollerinin yapılması ve uygunsuzlukların varlığı halinde merdivenin veya yolun kullanıma açılmasından önce bunların giderilmesi gerekmektedir.

Ayrıca; kullanıcıların da yürüyen merdiven veya yolları kullanırken kurallara uyması ve tehlikeli davranışlardan kaçınması gerekmektedir.

• Yürüyen merdivenlere veya yollara aşırı yüklenme yapılmamalı, yük ve eşya taşınmamalı, ekipmanlara müdahale edilmemeli, güvenlik tertibatlarıyla oynanmamalıdır.

• Trabzandan (el bandından) tutunmak ve vücut parçalarını trabzanın (el bandının) dışına doğru uzatmamak gerekir.

• Ayaklar deflektör fırçalardan uzak tutulmalıdır. Tekerlekli sandalye veya bebek arabası ile yürüyen merdivenlere veya yollara binilmemelidir.

• Acil durdurma tertibatları (stop butonu) sadece acil hallerde kullanılmalıdır. Gereksiz yere kullanılmamalıdır.

• Çocuklar yürüyen merdivenleri tek başına kullanmamalıdır.

• Parmak arası terlik ve lastik ayakkabılar (balıkçı çizmesi, lastik botlar vb.) ile yürüyen merdivenlerin kullanılması tehlikelidir.

• Ayakkabı bağcıklarının bağlı olduğundan emin olunmalıdır.

• Evcil hayvan sahipleri, yürüyen merdiveni kullanırken hayvanlarını sıkıca tutmalı veya kucaklamalıdır.

• Ters yönde gelen merdivene binilmemelidir.

• Yürüyen merdivenler çalışmıyor olsa bile birer makinadır. Durma nedenini bilmediğimiz merdivenler kaza riski barındırmaktadır ve binilmesi tehlikelidir.

• Yürüyen merdivene ait el bantları üzerinden ya da 2 merdiven arasından kayma riski olan kısımlardan kayılmamalıdır.

• Özellikle çocukların yürüyen merdivenin dış kısmından el bandına tutunarak tırmanmaya çalışılması engellenmelidir ve bu tırmanmayı engelleyecek tertibatlar takılmalıdır.

Etiketler:
 
Bornova’da Obeziteye karşı savaş
 
Türkiye’de ilk… Hurda araçlar ekonomiye kazandırılıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de ‘dolandırıcılık ve çocuk tacizi’ operasyonu
Aralarında İzmir’in de bulunduğu 13 ilde “nitelikli dolandırıcılık, çevrim ...
İzmir’de bir kavurucu hafta daha!
İzmir'de yaz aylarının etkisiyle birlikte termometreler rekor sıcaklıkları ...
Sokak ortasındaki tartışma kanlı bitti
Şanlıurfa'da yürüyerek evine giderken sokakta tartıştığı kişinin silahlı ...
 
İki ilde sel felaketi: Can kaybı artıyor
Ordu'nun Çaybaşı ilçesinde, şiddetli yağış sonrası oluşan sel sularına ...
Kız arkadaşıyla görüşen kişiyi öldürüp, cesedin başında bekledi
 İzmir’in Urla ilçesinde, iddiaya göre kız arkadaşıyla görüştüğü için ...
11 yaşındaki Abdullah nehirde can verdi!
Sakarya'nın Erenler ilçesinde serinlemek için Sakarya Nehri'ne giren Irak ...
 
İzmir'de aranan 73 kişi yakalandı
İzmir'de, çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası ve aranmaları ...
Akdeniz'de 4,1 büyüklüğünde deprem
Akdeniz'de, Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem oldu.
İzmir'de otomobilden sıçrayan yangın söndürüldü
İzmir'in Foça ilçesinde, alev alan otomobilden çıkan kıvılcımların makilik ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Yeni dönemin ilk il kongresinin anlattıkları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri