POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çekiçle saldırmıştı: Müdür hakkında karar!
Çekiçle saldırmıştı: Müdür hakkında karar!
116 suçtan aranıyordu: Adliye otoparkında yakalandı!
116 suçtan aranıyordu: Adliye otoparkında yakalandı!
Barış Boyun çetesi ‘taşeron' çıktı!
Barış Boyun çetesi ‘taşeron' çıktı!
Benzine bir büyük zam daha geliyor!
Benzine bir büyük zam daha geliyor!
6 Ekim 2017 Cuma - 10:10

Tarihe ışık tutan taş kitabe Bornova'nın Ata Evi'nde

Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşundan önce kente baktığı Belkahve’de Bornova Belediyesi’nin hizmete açtığı Ata Anı Evi, çok önemli bir tarihi belgeyi daha barındıracak. Vali Kazım Dirik’in 1926 ile 1928 yılları arasında Belkahve’de bulunan çeşmenin alınlığına koydurduğu taş kitabe, Kavaklıdere Mahallesi Camisi’nin bahçesinde bulundu.

Tarihe ışık tutan taş kitabe Bornova nın Ata Evi nde

Bornova Belediyesi’nce önceki yıl 9 Eylül’de açılan ve kısa sürede binlerce ziyaretçiye Kurtuluş Savaşı ruhunu yaşatan Ata Anı Evi, Kavaklıdere Mahallesi Camisi’nin bahçesinde bulunan taş bir kitabeyi de bünyesinde barındırmaya başlayacak. Mustafa Kemal Atatürk’ün 9 Eylül 1922’de kurtuluştan hemen önce İzmir’e baktığını kayıt altına alan taş kitabe ilk konulduğu yer olan çeşmenin üstüne yeniden konulacak.

Kurtuluş Savaşımızın önemli bir belgesi
Bornova Belediyesi Kültür ve Turizm Danışmanı Altan Altın, Belkahve’nin 9 Eylül 1922 günü Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının İzmir’e kurtuluştan hemen önce baktığı yer olduğunu söyleyerek, “Bornova Belediyesi bir yıl önce bu tarihi noktada Ata Anı Evi’ni açtı. Kısa süre önce bu alan ile ilgili çok önemli bir belgeye ulaştık. Kemalpaşalı tarihçiler Rahim Sağ ve Reha Korkut tarafından taş bir kitabe bulundu. Bu taş kitabe, Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’i buradan seyrettiğini teyid eden en somut belgelerden biri. Kavaklıdere Mahallesi Camisi’nin bahçesinden bulunan bir kısmı kırık bu taş Arap alfabesiyle yazılmış” dedi.

Yazılanlar tercüme edildiğinde Mustafa Kemal Atatürk’ün bu noktadan İzmir’i seyrettiğinin teyidinin ortaya çıktığını söyleyen Altın, “Bir kısmı kırık olan kitabenin elde bulunan büyük parçasında, ‘…nın ruhu büyük Gazi. …nı denize atarken bu çeşmenin bulunduğu Bel …ve denizi temaşa buyurmuşlardır. Muhasebeyi hususiyenin …İzmir Valisi Kazım Paşa tarafından tamir edilmiştir’ yazılı. Cümlenin bütününe bakılarak küçük parçada yazılı olanlar tahmin yürüterek eklendiğinde ortaya ‘Vatanın ruhu büyük Gazi. Düşman ordusunu denize atarken bu çeşmenin bulunduğu Belkahve’den İzmir ve denizi temaşa buyurmuşlardır. Muhasebeyi hususiyenin yardımlarıyla İzmir Valisi Kazım Paşa tarafından tamir edilmiştir’ yazısı çıkıyor. Kazım Dirik 1926 yılında İzmir Valisi olduğuna ve 1928 yılında da Latin

harflerine geçildiğine göre bu kitabe 1926 ile 1928 yılları arasında hazırlanarak Belkahve Ata Anı Evi’nin hemen yanındaki çeşmenin alınlığına yerleştirilmiş. Bu kitabe çok önemli bir tarihi metin” dedi.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Belkahve’nin hem Bornova ve İzmir hem de Türkiye için önemli bir değer olduğunu dile getirerek, “Ulusal kurtuluş mücadelemizin zaferle sonuçlandığı ve düşmanın tamamen Anadolu topraklarından çıkartıldığı 9 Eylül 1922’de Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk İzmir’deydi. Belkahve’den İzmir’e baktı ve şanlı bir mücadeleye son noktasını koymanın gururunu yaşadı. Tarihimiz açısından böyle önemli bir noktada Ata Anı Evi’ni açarak Kurtuluş Savaşı ruhunu yaşatmak istedik. Bir yılda binlerce ziyaretçiyle bu amacımıza ulaştık. Ata Anı Evi’ni geliştirmeye ve yeni tarihi belgeler eklemeye devam edeceğiz” dedi.

 
Başkan Kocaoğlu anlattı: İzmir'de fuarcılık nasıl büyüdü?
 
İzmir’in yeni çekim merkezi: Evrensel Çocuk Müzesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kocaoğlu anlattı: İzmir'de fuarcılık nasıl büyüdü?
Fuarcılık sektöründeki "iller arası rekabet" İEKKK'da masaya yatırıldı. ...
Balçovalı Pakize Nine’nin Atatürk sevgisi
Atatürk’e yapılan saldırılara tepkisini göstermek için Başkan Çalkaya’dan ...
İzmir'in göbeğinde aksiyon filmlerini aratmayan tatbikat!
Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleştirilen “Acil Durum Tatbikatı"nda heyecanlı ...
 
Başkan Piriştina’dan DİSK’e nazar boncuğu
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, 50’nci kuruluş yıldönümünü kutlayan ...
Başkan Pekdaş tartışmalı arsa için satış sürecini anlattı
Konak Meclisi’nde Başkent Üniversitesi’ne ait arazinin satışı için alınan ...
Kemalpaşa’da anlamlı günde ‘manevi’ zirve
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, Camiler ve Din Görevlileri haftası ...
 
Ve dev fuar açıldı: Gölpark’ta ‘av’ zamanı
Expomen Avcılık ve Doğa Sporları Fuarı’nın resmi açılış töreni Gölpark ...
Bayındır Belediyesi'ne 'çevre' onuru
Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli’nin girişimiyle Bayındır’da Küresel ...
Türkiye'de bir ilk: İzmir trafiğinde akıllı dönem
Kentin tüm ana arterlerini 24 saat kontrol ve denetim altında tutan ve ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri